21. avgust: Kaj naj storim, da bom deležen večnega življenja?

Objavljeno: 20. 08. 2023

|

21. avgust: Kaj naj storim, da bom deležen večnega življenja?

Ta pripoved na učinkovit način izraža veliko Jezusovo pozornost do mladih, do njihovih pričakovanj in upanj ter kaže, kako zelo si jih želi srečati osebno in stopiti v dialog z vsakim izmed njih. Kristus dejansko prekine svojo pot, da bi odgovoril na vprašanje svojega sogovornika, s čimer pokaže veliko razpoložljivost do mladeniča, ki si goreče želi, da bi govoril z ‘dobrim učiteljem’ in se od njega naučil hoje po poti življenja.

Ta odlomek nam pokaže, kako Jezus hoče spodbuditi vsakega izmed nas, naj razvije svoj lasten pogovor s Kristusom – pogovor, ki je temeljnega in bistvenega pomena za vsakega človeka.

Bogati mladenič je Jezusa vprašal: “Kaj naj storim?” Življenje je čas odkrivanja darov in odgovornosti, ki nam jih je dal Bog. Je pa tudi čas temeljnih odločitev za oblikovanje življenjskega načrta. Čas je, da začnemo odkrivati pristen smisel bivanja in se vprašamo: “Ali sem zadovoljen s svojim življenjem? Mi morda kaj manjka?”

Kot mladenič iz evangelija morda tudi mi doživljano obdobja nestabilnosti, zmede in trpljenja, zaradi česar hrepenimo po nadpovprečnem življenju in se sprašujemo: kakšno naj bi pravzaprav bilo uspešno življenje? Kaj moram storiti? Kakšen naj bi bil moj življenjski načrt? Kaj naj storim, da bi moje življenje imelo polno vrednost in smisel!.

Ne bojmo se soočiti s temi vprašanji! Taka vprašanja odražajo velike želje, ki jih nosimo v srcu. Zato jim je treba prisluhniti, saj zahtevajo poglobljene odgovore, ki bi zadovoljili pristna pričakovanja po življenju in sreči.

Če hočemo odkriti življenje, ki nas bo popolnoma osrečilo, prisluhnimo Bogu, ki ima svoj načrt ljubezni za vsakega izmed nas. Z zaupanjem ga vprašajmo: “Gospod, kakšen je tvoj načrt kot Stvarnika in Očeta za moje življenje? Kakšna je tvoja volja? Želim jo izpolniti”. Bodimo prepričani, da nam bo odgovoril. Ne bojmo se njegovega odgovora! “Bog je večji od našega srca in poznava vse”.

Jezus vabi bogatega mladeniča, naj se poda daleč onkraj zadovoljevanja svojih želja in osebnih načrtov in mu predlaga: “Pridi in hodi za menoj!” Krščanska poklicanost izvira iz Gospodovega ljubečega predloga in se lahko uresničuje samo z ljubečim odgovorom: Jezus svoje učence vabi k popolnemu daru svojega življenja, brez človeške preračunljivosti, z zaupanjem v Boga brez pridržkov.

S krstom Jezus vsakega izmed nas kliče k posnemanju s konkretnimi dejanji, k ljubezni do njega pred vsemi drugimi stvarmi in k službi drugim. Bogati mladenič, žal, ni sprejel Jezusovega povabila in je žalosten odšel. Ni našel poguma, da bi se ločil od gmotnih dobrin in našel večje dobro, ki ga je predlagal Jezus.

Žalost bogatega mladeniča v evangeliju je enaka tisti, ki se rojeva v srcu vsakogar, kadar nima poguma za hojo za Kristusom, za pravilno odločitev. Toda nikoli ni prepozno za odgovor!

Jezus se nikoli ne utrudi pri ljubečem oziranju in klicanju novih učencev, nekaterim pa predlaga tudi najbolj radikalno odločitev.

Prav bi bilo, da bi  spodbudili zlasti mlade, naj bodo pazljivi, če jih Gospod morda vabi k največjemu daru, na pot službenega duhovništva in redovništva.

In isto velja tudi za vse, ki čutijo zakonski poklic, spodbujajmo jih naj ga sprejmejo z vero, si prizadevajo za izgradnjo trdnega temelja življenja velike ljubezni, zveste in odprte za dar življenja, ki je bogastvo in milost za družbo in Cerkev.

Pa še na nekaj bi rad opozoril. Vprašanje o ‘večnem življenju’ se rado pojavlja v bolečih trenutkih življenja, ko na primer izgubimo drago osebo ali ko doživljamo neuspeh.

Kaj pa je ‘večno življenje’, o katerem govori bogati mladenič? To nam pojasni Jezus, ko svojim učencem pravi: “Vaše srce se bo veselilo in veselja vam nihče ne bo vzel.” (Jn 16,22) Te besede kažejo na možnost brezkončne sreče, veselja nad tem, da smo za vedno napolnjeni z Božjo ljubeznijo.

Nikar ne pozabimo na to, da smo poklicani v večnost. Bog nas je ustvaril, da bi bili z njim za vedno. To nam bo pomagalo, da bomo v polnosti osmislili naše odločitve in dvignili kakovost našega bivanja.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.