27. avgust: 21. nedelja med letom

Objavljeno: 26. 08. 2023

|

27. avgust: 21. nedelja med letom

Petrov odgovor je izredno globok in nedvomno preseneča. Videti človeka in spoznati, da je to božji sin, res ni v človekovi moči. Jezus pravi, da je to mogoče reči le z Očetovo pomočjo. Teža tega Petrovega spoznanja se kaže tudi v Jezusovem odgovoru. Na to spoznanje namreč Jezus veže Petrovo nadaljnje življenje: Jaz pa ti povem, ti si Peter, skala in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev. Torej Petrovo spoznanje ni bilo prazna izjava ali globokoumna ideja. Spoznanje je bilo temelj njegovega novega življenja, njegovega odnosa do Boga, sveta in ljudi. To spoznanje, to srečanje z živim Bogom ga je zaznamovalo, spremenilo mu je življenje.

Čeprav je Petrova izjava zanj in za njegov čas izrednega pomena, se zdi, da danes na nas nima pravega vpliva. Pravzaprav za kristjana ne predstavlja več nekaj izrednega, ampak rutino. Večina kristjanov še vedno, upam, nima težav s priznavanjem, da je Jezus božji sin. A to vprašanje danes ni ključno in ne spreminja življenja. V tem vidim težavo. Ko nas Jezus sprašuje: Kaj pa vi pravite, kdo sem, je očitno premalo reči s Petrom: Ti si sin živega Boga! Peter je namreč v svojem času razumel, da bo ‘novi vladar’ ustvaril nov red. Ko ga najde, mu bo sledil vse življenje. Izjava, ti si božji sin, pomeni, ti si tisti, ki ga čakamo. Ker si odgovor na vse naše hrepenenje, gremo za teboj.

Naš čas pa ne živi v pričakovanju nekoga, ki bi mu zaupali svoje življenje. Mogoče iščemo odgovore, kako si zagotoviti boljši standard, kako ohraniti zdravje, kako se znebiti kakega kilograma ali odvisnosti od ene ali druge stvari. Kljub temu je Jezusovo vprašanje Petru namenjeno tudi nam: Kaj pa vi pravite kdo sem? Kako pomemben je On v naših iskanjih odgovorov na različna življenjska vprašanja. Zdi se, da Kristus ne igra pomembne vloge v življenju kristjana. Največkrat za vestnega kristjana odgovor Ti si Kristus pomeni samo: Ker si Bog, hodim v Cerkev, potrudim se za zakramente in nekaj molitve in mogoče za nekoliko bolj pošteno življenje. To je to! Pa je to res pravi odgovor na Kristusovo vprašanje?

Odgovor, ki bi nas lahko spremenil je: Gospod, ti si naš učitelj, ti si naš zdravnik, ti si naš rešitelj.

Verujem, da ima edino Kristus v vseh pogledih utemeljene odgovore na življenje, svet, odnose in smrt. Iskanje raznih alternativ in metod, poceni pristopov brez preverjanja z Njim, je prazno.

Verujem, da je Kristus naš zdravnik. Jezus nas osvobaja strahov in nam daje pameten okvir našega zdravja in naše bolezni. Zaupanje je pol zdravja, sprejeti nemoč telesa, je druge pol, potem ostaja še sprejemanja staranja in smrti. Brez Gospoda, našega zdravnika, smo tu bosi.

Verujem, da je Gospod edini pravi rešitelj naših odvisnosti. Vsa mogoča osvobajanja z nekimi transcendentalnimi meditacijami, vajami in rekreacijami so prazna, če ni Kristusa, ki stopi v naše življenje. Naše osvobajanje se začenja, če začutimo njegovo ljubezen.

Želim si, da bi bili kristjani bolj odločni v iskanju odgovora na vprašanje, kdo je za nas Kristus. Če se naš odgovor ne prepozna v odnosih in življenju, je prazen. Naj se prepozna! Naj stopi v naš vsakdanji svet, tudi svet potrošništva, kot učitelj, zdravnik in rešitelj.

Ko Jezus obljubi moč Petru govori tudi o vratih- peklenskih vratih.  Mar ni nekoliko čudna besedna zveza: vrata podzemlja ne bodo premagala Cerkve. Saj se vrata nikoli ne bojujejo. Z vrati tudi ne napadamo. Lahko v jezi loputamo z njimi, ampak napasti in osvojiti drugega z vrati, pa naj bodo takšna ali drugačna, vendarle ne moremo. Kaj hoče povedati Jezus Petru, ko govori o vratih podzemlja? Vrata so bila včasih simbol moči. Mestna vrata so bila mogočna, težka, okovana, trdno zapahnjena. Po mogočnosti vrat se je pravzaprav lahko cenilo mesto, njegovo bogastvo in njegova moč. Torej Jezus Petra hrabri, naj se ne plaši mogočnega videza podzemlja in njegove moči. Njegova moč, ki se kaže v mogočnosti njegovih vrat, ne bo nikoli premagala Cerkve.

 Kaj pa se danes skriva za našimi vrati? Nikoli človek še ni imel toliko ključev in vrat, kot jih ima danes. Komaj še poznamo vsa gesla, da bi odprli vsa vrata naših takšnih in drugačnih računov, takega ali drugačnega premoženja. Je za množico skrivnih gesel in skrbno zaprtih vrat mogoče najti Odrešenika? Ali se ne zapiramo vse bolj za zidove lastne moči in z vsemi mogočimi zavarovalnicami varujemo svojo nemoč? Mar ne bi bilo bolje pogledati v svet Marijine lepote, ki ne potrebuje tisoč in ene zaščite. Ker ji je Bog vse, ker je Bog njena moč, nihče ne more premagati nje same. Ona odseva Božjo veličino, ker se popolnoma zaupa njemu. Tudi Marijin čas je poznal mogočna in na svoj način utrjena vrata, ona pa je izbrala Njega, ob katerem je bila vedno varna. Sledimo ji, stopimo skozi nebeška vrata, v svet Marijine lepote in lepote njenega Sina.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.