11. september: Jezus ozdravi moža s suho roko

Objavljeno: 10. 09. 2023

|

11. september: Jezus ozdravi moža s suho roko

Danes nam Jezus govori, da moramo vedno delati dobro: ni časa, ko bi delali dobro, in časa, ko bi spregledali svojo ljubezen do drugih.

Ljubezen, ki jo dobimo po Bogu, nas pripelje do najvišje postave, ki nam jo je pustil Jezus v novi zapovedi: »Ljubite drug drugega. Kakor sem jaz ljubil vas, tako se tudi vi ljubite med seboj.« (Jn 13) Jezus Mojzesove postave ne razveljavlja in ne kritizira, saj je on prvi, ki se ravna po njenih zapovedih in ob sobotah hodi v sinagogo; kar Jezus kritizira, je ozkogledna različica postave njenih gospodarjev in farizejev, razlaga, ki pušča malo prostora za usmiljenje.

Jezus Kristus je prišel oznanjat evangelij odrešenja, toda njegovi nasprotniki, ki še zdaleč niso prepričani, iščejo proti njemu najrazličnejše pretveze: »Tam je bil mož z ohromljeno roko in nekateri ljudje so opazovali Jezusa: Ali bo ozdravil človeka na soboto? Če bi, bi ga lahko obtožili.« (Mr 3,1-2)

Ob istem času, ko smo priča moči milosti, vidimo tudi, kako trdosrčni so bili ti hvalisavci, ki so imeli resnico na svoji strani. Ali so bili ti farizeji veseli, ko so spoznali, da ima revež ozdravljeno roko? Zagotovo ne, prej nasprotno, bili so še bolj zaslepljeni, do te mere, da so hiteli skleniti dogovor s Herodovimi pristaši – njihovimi naravnimi sovražniki -, ki so iskali način, kako uničiti Jezusa. Nekaj zavezništva!

S svojim dejanjem Jezus tudi odstrani verige, s katerimi so gospodarji postave in farizeji omejili soboto, hkrati pa ji podeli njen pravi pomen: dan občestva med Bogom in človekom, dan osvoboditve iz suženjstva, dan odrešenja od zlih sil. Sveti Avguštin nam pravi: »Kdor ima mir v vesti, je miren in prav ta mir je sobota njegovega srca.« Z Jezusom Kristusom se sobota že odpira daru nedelje.

Jezusu je vera pomenila služenje, delati dobro, prinašati življenje. To je farizeje šokiralo. Zanje je vera pomenila spoštovanje obredov in pravil. V nasprotju z Jezusovim načinom so njihova srca nepopustljiva in mrzla.

Še zgodba: V Lukovem evangeliju (6,6-11) je opisana Jezusova ozdravitev moža s suho roko. V enem od apokrifnih evangelijev (Cerkev jih ne priznava za pristne) piše, da je bil mož, ki mu je Jezus ozdravil roko, kamnosek. Prišel je k Jezusu s prošnjo: »Bil sem kamnosek in sem si služil kruh s svojimi rokami. Jezus, prosim te, ozdravi me, da mi ne bo treba s sramoto beračiti za vsakdanji kruh.« Ta mož je želel delati. Bog blagoslavlja ljudi, ki si služijo vsakdanji kruh s poštenim delom.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.