25. september: Svetilka in poslušanje

Objavljeno: 24. 09. 2023

|

25. september: Svetilka in poslušanje

Današnji evangelij govori o svetilki in poslušanju.

Pogoj, ki ga svetilka zahteva, da sveti, je ogenj in petrolej, da ne ugasne. Tako človek potrebuje Svetega Duha, da v njem vžge ogenj Božje ljubezni. Vžgani s takšnim ognjem postanemo orodje za dobra dela v Božjih rokah. Dobra dela so tista svetloba, ki drugim kaže pot k Bogu Očetu. Mi nismo vedno svetilke, čeprav smo za to ustvarjeni. Mnogokrat je tema greha močnejša od našega rahlega plamena. Široko odprimo naša srca, da bo plamen ljubezni neugasljiv.

Svetilka je prižgana z razlogom; luč, ki jo oddaja, jo pokaže v njeni polni zmožnosti. Ko ljubimo bližnjega, izražamo našo ljubezen do Boga. Naša dobra dejanja so načini po katerih smo mi lahko luči.

‘Razkritje skritega’ se sliši kot delo novinarjev. Tu pa nam zagotavlja, da bo vsako naše dejanje, naše tihe poteze, naša obzirnost in potrpežljivost, da bo vse to cenjeno in krepi med nami Božjo navzočnost.

Vsak pregovor tu se nanaša na vlogo učenca. Anonimnega učenca ne more biti. Evangelij nas kliče, da živimo v luči in resnici ne glede na posledice. Biti učenec na skrivoma je kontradiktorno.

Glejte torej, kako poslušate! To nam polaga na srce Jezus. Kako poslušam njegovo besedo? Ali jo poljubim, v srcu obudim naklonjenost do njega in se mu zahvalim, da me sprejema in mi podarja samega sebe? Ali si ga želim v besedi še bolj sprejeti, še bolj zaživeti iz njegove bližine in globine? Ali ga želim spoštovati in se ga veseliti z vsem srcem? Gospod je za nas storil velike reči in nas napolnil z veseljem.

Tudi ti in jaz sva v teh negotovih časih, povabljena v privilegij graditve Božjega svetišča s tem, da podarjava sama sebe bližnjim, v moči Jezusove izročitve slehernemu izmed nas. Njegovi živi kamni smo in udje njegovega vstalega telesa, Cerkve. Dar za vse človeštvo in za življenje vseh, še posebej zatiranih, izkoriščanih in pobitih našega časa. Kristus se po njih podarja nam in po nas njim.

Molimo danes za to, da bi vsi spoznali, da smo člani Božje družine in dediči večnega življenja iz Očetove ljubezni, ki je noben mogočnik tega sveta ne more ogroziti ali ji preprečiti njenega delovanja v blagor vseh sinov in hčera vseh časov.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.