28. september: Janeza sem dal jaz obglaviti

Objavljeno: 27. 09. 2023

|

28. september: Janeza sem dal jaz obglaviti

Je še komu znan občutek soočenja s trenutkom, ko nekaj ali nekdo potrka na njegovo vest? Herodu se je po smrti Janeza, ki jo je zakrivil, začela oglašati vest. Ko se vest začne oglašati, si lahko zamašimo ušesa, da tega glasu ne slišimo več, a kmalu potem se posledično zaprejo tudi naša usta, da ne govorimo več resnice in besed, ki bi nekaj pomenile, temveč ostajamo zaprti v krogu vsakdanjih fraz. Naše življenje postane tako podobno življenju gluhomenega, ki mu je preprečena komunikacija in tako pot do srečanja z drugim ali Drugim, ki bi lahko v naši notranjosti nekaj premaknil.

Klic vesti me ne neha vznemirjati. Je klic, ki je tako tih, neslišen za ušesa, da se ni težko narediti gluhega. Je klic, ki s svojo jakostjo ne prodre do naših ušes. Pa vendar obstaja, živi in je ustvarjen z vsem dostojanstvom in ga je Bog podeli človeškemu bitju.

Evangelij namdaje upanje, da ozdravimo od naše gluhote. Klic vesti prej ali slej odpre naša ušesa in tako v sebi zaslišimo klice, ki kličejo k življenju, in odpre lahko naša usta, da spregovorimo resnico, v katero verjamemo. In to na vseh ravneh življenja.

Jezus tudi danes zbuja radovednost, pa tudi zmedenost. Mnogi bi ga želeli videti in odkriti njegovo skrivnost. Toda Jezus se umakne goli radovednosti, modi. Njega najdemo samo v ljubezni in z ljubeznijo, v popolni razpoložljivosti za človeško nedoumljive stvari: Bog, ki je človek.
Vprašajmo se, kaj nas privlači k Jezusu: ljubezen in predanost ali pa lahkotna in neobvezujoča radovednost, s katero ne bomo nikoli srečali Jezusa in tudi ne bomo vedeli kdo je Jezus!

Ljudi Jezus zanima bodisi zaradi slabih ali dobrih razlogov. Herod se je spraševal o njem in ga končno tudi videl v času njegovega trpljenja. A zaradi njegovega življenjskega sloga bi bilo vsako srečanje z Jezusom norčevanje. Jezus je to vedel in se mu ni hotel pustiti poniževati. Ta, ki je obglavil Janeza Krstnika pa je dejansko na koncu pomagal tudi Jezusa poslati v smrt.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.