3. oktober: Naj pride ogenj z neba?

Objavljeno: 02. 10. 2023

|

3. oktober: Naj pride ogenj z neba?

Prebrani odlomek nam predstavi zelo pomemben prehod v Kristusovem življenju. To je trenutek, ko se je Jezus »trdno odločil iti v Jeruzalem«. Jeruzalem je poslednji cilj, kjer bo Jezus med svojo zadnjo veliko nočjo moral umreti in vstati ter tako dopolniti svoje odrešenjsko poslanstvo. Od trenutka »trdne odločitve« gre Jezus naravnost proti cilju in tudi ljudem, ki jih sreča in ga prosijo, da bi hodili za njim, jasno pove, kakšni so pogoji: biti brez stalnega bivališča, znati se ločiti od človeške ljubezni, ne se prepuščati nostalgiji po preteklosti. Jezus pa tudi svojim učencem, ki jim je naročil, naj gredo pred njim po poti v Jeruzalem in naznanjajo njegov prehod, pravi, naj ničesar ne vsiljujejo. Če ni pripravljenosti za njegov sprejem, naj gredo mimo, gredo naprej. Jezus ničesar ne vsiljuje, je ponižen in vabi: »Če hočeš, pridi.« Takšna je Jezusova ponižnost. On nas vedno vabi, ne vsiljuje.

Vse to nam da misliti. Jezus namreč v svojem zemeljskem bivanju ni bil, če tako rečemo, »daljinsko voden«. Bil je Beseda, ki je postala meso, Božji Sin, ki je postal človek in ki je v določenem trenutku sprejel trdno odločitev, da gre zadnjič v Jeruzalem. Odločitev, ki jo je sprejel v svoji vesti; toda ne sam, skupaj z Očetom, v popolni povezanosti z njim! Odločil se je v pokorščini Očetu, v zbranem poslušanju, v globini svoje volje. Odločitev je bila trdna zato, ker je bila sprejeta skupaj z Očetom. Jezus namreč najde v Očetu moč in luč za svojo pot. Bil je svoboden. Ta odločitev je bila svobodna. Jezus želi, da smo mi kristjani svobodni, kot je bil on, in sicer s svobodo, ki prihaja iz pogovora z Očetom. Ne želi sebičnih kristjanov, ki hodijo za lastnim jazom in ne govorijo z Bogom, niti slabotnih, brezvoljnih, »daljinsko vodenih« kristjanov, ki niso ustvarjalni, ki se vedno skušajo navezati na voljo drugega in niso svobodni. Hoče nas svobodne. Kako se pride do te svobode? V pogovoru z Bogom v svoji vesti. Če kristjan ne zna govoriti z Bogom, ne zna poslušati Boga v svoji vesti, ni svoboden. Jezus se je po pogovoru Očetom »trdno odločil iti v Jeruzalem«, naproti dokončni »samouresničitvi«.

Kakšen pa je tvoj in moj načrt? O čem sva se trdno odločila?

Dejstvo je, da vsak človek hrepeni po sreči. Kristjani vemo, da se sreča uresničuje takrat, ko v svojem življenju iščemo Božji načrt zase in ga sprejemamo. Življenje ni samo obljuba dobrega in lepega, pridejo tudi stiske, bolečina in preizkušnje. Zraven Boga in njegove želje, da bi bili srečni, imamo namreč tudi skušnjavca, ki želi kar naprej mešati štrene in v svet vnašati zlo in nesrečo.

Tudi mi poslušajmo, kaj nam želi povedati Gospod, najprej tako, da se naučimo biti v tišini in si poiskati čas, ki bo posvečen samo Gospodu in nobenim drugim opravkom in zadolžitvam. Takrat bo Gospod dal, da ga bomo slišali v svojem srcu. Ko ga bomo začutili, bomo tudi umirjeni in bomo imeli veliko zaupanje v življenje, ki je še pred nami.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.