Oktober 2023 – Beseda starejšim, invalidom, bolnim idr.

Objavljeno: 02. 10. 2023

|

Kategorije: Gradiva

<strong>Oktober</strong> 2023 – Beseda starejšim, invalidom, bolnim idr.

Pozdravljeni.

            Za mnoge izmed vas so bili pretekli tedni drugačni, med drugim tudi zaradi poplav, nesreč ali morda zaradi novih diagnoz. Prepričan sem, da vas je veliko izmed vas doživljalo velike stiske. Hvala Bogu za požrtvovalne ljudi, ki vam stojijo ob strani, saj ob njih vsi čutimo, kako zelo pomembni sta človeška bližina in tiha prisotnost, kako pomembna sta pogovor med seboj in tudi pogovor z Bogom. Na to bomo posebno pozorni v mesecu oktobru, ko bomo še z večjim veseljem molili rožni venec.

           V nadaljevanju bom zelo oseben. Na zadnji avgustovski dan sem obiskal invalida, ki ga je močno prizadela povodenj in je bil v enem od slovenskih časopisov predstavljen pod naslovom: »Prikovan na voziček za las ušel smrti«.

            V nadaljevanju je pisalo. »Dvorišče 66-letnega moža je tistega dne kazalo sliko pravega opustošenja. Odvzeto mu je bilo vse, razen telefona in denarnice, ki ju je položil v plastično posodico od sladoleda. V 150 let stari hiši je bil čisto sam. V njem je bila neznanska želja po življenju, sla po preživetju. Z vozička se je vrgel v vodo in se z muko priplazil iz hiše, kjer sta ga rešila gasilca.«

Ko sem ga obiskal nekaj dni po povodnji, se je k avtu pripeljal na vozičku s podobo zadnje večerje v bronu na kolenih. Pretresljive so bile njegove besede, ko me je prosil, naj podobo hranim pri sebi do dneva, ko se bo ponovno naselil v svojo hišo.

             Dragi vsi. V mesecu oktobru se spominjajte, kako ste nekoč molili rožni venec. Kako je molitev spremljala vaše življenje in kako ga z veseljem molite še danes. Ni pomembno, da ga zmolite v celoti, zmolite ga, kolikor zmorete. Z molitvijo kličite blagoslov za vse, ki skrbijo za našo lepo Slovenijo ter tudi za vse, ki doma in po svetu zelo trpijo. Tudi sam molim za vas in vas blagoslavljam.

                                               Vaš bolnišnični duhovnik Miro Šlibar

Liturgični koledar 2023

1. oktober: 26. nedelja med letom – rožnovenska nedelja
2. oktober: Angeli varuhi
7. oktober: Rožnovenska Mati Božja
8. oktober: 27. nedelja med letom
15. oktober: 28. nedelja med letom
22. oktober: 29. nedelja med letom – misijonska
29. oktober: 30. nedelja med letom – žegnanjska nedelja
31. oktober: dan reformacije – d. p. d.

Molitveni nameni svetega očeta za leto 2023

Apostolat molitve že od vsega začetka, danes pa kot Papeževa svetovna mreža molitve, ki se posebej hrani z nameni, ki jih predlaga Sveti oče, ohranja in širi pobožnost Srca Jezusovega. Vabim vas, da se ji vsi, zlasti starejši in bolni, pridružite v čim večjem številu.

Molitveni namen za mesec oktober 2023: ZA SINODO. Molimo za Cerkev, da bi sprejela poslušanje in dialog kot način življenja na vseh ravneh in se pustila voditi Svetemu Duhu na obrobja sveta.

Vse spreminja, Phil Bosmans

Ne vem, če si veren. Kljub temu te bom vprašal nekaj, morda neumnega: Si že kdaj molil? Govorim lahko samo o tem, kar je zame pomembno, pomembno za verujoče pa tudi neverujoče. Zakaj tu sploh delamo razliko? V vseh nas je nekaj vere, nekaj pa tudi nevere.

Molitev danes, v času stresa in depresije, ni pomembna samo za  verne, ampak za vse. Molitev je zelo praktična stvar. Psihološko gledano izpolnjuje osnovno potrebo vsakega človeka, naj veruje ali ne. Molitev ti pomaga izpovedati v besedah, kar te muči. V njej razgrneš pred Boga vse svoje probleme. Lažje ti postaja in najdeš novo moč. Molitev ti da občutek, da nisi več sam, v tebi sproži novo aktivnost. Na čakaš več nemočno, ampak se nečesa lotiš.

Molitev v svetu, kakršen je, nič ne koristi. Od nje ne obogatiš, z njo se ne povzpneš više. Ničemur ne služi, toda povem ti: vse spreminja. Zapri oči in moli. Tvoji živci se umirijo. Telo se sprosti, objamejo te drugačne misli. Moliti se moramo učiti. To ne gre v enem dnevu. Toda splača se, da vsak dan začnemo znova.

Priporočamo

  • Svete maše na Radiu Ognjišče v mesecu oktobru bodo iz župnijske cerkve Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani ob 19. uri. Ob isti uri bo tudi prenos svete maše v živo na TV GOLD.
  • Vsako nedeljo je ob 10.30 prenos svete maše na TV SLO 1.
  • Svete maše so na TV Exodus ob delavnikih ob 6., 12., 18. in 24. uri, ob nedeljah pa ob 8.30 uri ter ob 12., 13., 18. in 19. uri.
  • Vsak dan je rožni venec na Radiu Ognjišče na sporedu že ob 5. uri.
  • Vsako tretjo soboto v mesecu je na Radiu Ognjišče Kateheza za bolnike. Tokrat bo 21. oktobra ob 21. uri.

Zahvala za vse

Gospod, zahvaljujem se ti / za vse moje življenje, / za luči in sence, / za veselje in žalost, / saj potrebujem vse. // Zahvaljujem se za sonce, / prav tako tudi za dež: / sonce me lepo ogreje, / dež me prijetno osveži. // Zahvaljujem se za pohvalo, / enako pa tudi za grajo: / pohvala me spodbudi, okrepi, / graja pa me modro pouči. // Zahvaljujem se z zdravje / pa tudi za kakšno bolezen: / zdravje mi omogoča, da delam, / v bolezni pa čutim svojo nemoč. // Zahvaljujem se za občestvo, / toda tudi za tiho samoto: / občestvo mi podarja ljudi, / v samoti pa si z menoj Ti. (Reinhold Abeln, Ognjišče (2012) 11, str. 2)

Smeh je najboljši zdravnik

POROKA – Ne več rosno mlada dama se potoži: ” Dragi, dvajset let sva že zaročena. Kaj praviš, ali se ne bi morala končno poročiti?” Zaročenec nekoliko premišlja, potem pa pravi: “Ja, ali misliš, da bi naju sploh kdo vzel?”

MLEKO – “Naša krava daje dvanajst litrov mleka na dan,” se hvali Mirko pred sošolci. “In kaj naredite z vsem tem mlekom?” ga vpraša eden od njih. “Dva litra ga porabimo doma, šestnajst litrov pa ga oče pelje v mlekarno.”

URA – “Včeraj sem popravil uro s kukavico.” – “No? Ali spet teče?” – “Ne bi mogel reči. Ampak vsake pol ure pride kukavica ven in vpraša, koliko je ura.”

NAKUPOVALNI SEZNAM – Ko pride mož domov, najde na mizi v kuhinji dolg seznam, ki ga je bila napisala žena, in gre pridno nakupovat. Ko se ves upehan vrne, ženi začuden pravi: “Danes si pa imela veliko želja! Žena pogleda zavitke in vrečke ter zavzdihne: “Joj, vzel si seznam tistih reči, ki mi jih je zdravnik prepovedal zaradi prevelike telesne teže!”

ČEVLJI – Jurček in njegova sestra Marija se pogosto prepirata. Neko nedeljo zjutraj Marija skrije bratove čevlje, potem pa gre k maši. Jurček išče svoje čevlje in vpraša mamo, kje so. Ta mu odgovori: “Gotovo jih je vzela Marija, ki je šla v cerkev!” Cvetko ves besen teče v cerkev. Ko vstopi, sliši župnika, ki pridiga: “In Marija gre v nebesa!” Jurček steče naprej in zavpije: “Ne, ustavite jo, da pusti moje čevlje!”

OPRAVIČILO – “Miha, kako si drzneš stricu Janezu reči, da je neumen?! Takoj pojdi k njemu in se mu opraviči!” je huda mama. Miha jo uboga, stopi k stricu in reče: “Stric Janez, žal mi je, da si neumen!”

DOPUST – “Zakaj ne greš nikoli nikamor na dopust?” vprašuje Kovač svojega sodelavca. “Doma dežuje bolj poceni!” odvrne ta.

KVIZ – Televizijski kviz: tekmovalec ima nalogo, da žensko omizje v najkrajšem času pripravi k molku. Mož se nekoliko zamisli, potem pa reče: “Gospe, zdaj boste govorile po vrsti, začne pa naj najstarejša!”


Pripravil: Miro Šlibar, [email protected]

Foto: Unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.