5. oktober: Jezus pošlje dvainsedemdeset učencev

Objavljeno: 04. 10. 2023

|

5. oktober: Jezus pošlje dvainsedemdeset učencev

Kar dvainsedemdeset učencev naenkrat je Jezus poslal oznanjat evangelij v vsako mesto in kraj, kamor je hotel sam priti. Jezus hoče priti v vsak kraj na svetu.

Zato so dvainsedemdeseteri učenci po številu simbol Jezusovega apostolata, namenjenega vsem narodom sveta. V desetem poglavju Prve Mojzesove knjige je namreč številka 70 uporabljena za število vseh narodov na svetu. Potem si Mojzes izbere 70 starešin, ki mu pomagajo voditi Božje ljudstvo. Dvesto let pred Jezusovim rojstvom pa 70 prevajalcev prevede Sveto pismo iz hebrejskega v grški jezik, kar omogoči prodor Svetega pisma v vse kraje tedaj znanega sveta.

Ko Jezus razpošlje svojih 72 oznanjevalcev, s povišanjem števila 70 na 72, oznani preobilje Božje dobrote, s katero pomaga ljudem vsega sveta. Kar Jezus tu napoveduje s simboličnim številom, to pred vnebohodom izrazi neposredno: »Pojdite po vsem svetu, učite vse narode, krščujte jih in učite jih spolnjevati vse, karkoli sem vam zapovedal.«

Ta pohod Jezusovih odposlancev po vsem svetu je pohod ljubezni in nenasilja. Zato se ne ustraši nobenega nasilja, ki jim nasprotuje: »Pojdite kakor jagnjeta med volkove.« Ta postopek radikalno spremeni svet okoli sebe. Znano je, da so se na prve kristjane, kot taka »jagnjeta«, včasih celo sestradane, divje zveri, ki so že po svojem bistvu krvoločne, odzvale tako, da jih v areni niso hotele raztrgati.

Kakšna je žetev na Božji njivi oziroma koliko je še vere v stari Evropi, ki obupuje, ve samo Bog. Ni se treba ubadati z mislijo »Ali se še splača biti kristjan?«! Kdor zaupa Bogu in se mu da na razpolago, lahko s svojim zgledom pritegne marsikoga.

»Žetev je velika,« ker vsak človek na svetu nosi v sebi hrepenenje po popolni sreči, ki je uresničljiva samo v Bogu. Zato je hrepenenje po Bogu dejansko že v vseh ljudeh, le da se večina zaveda, da je to hrepenenje po Bogu, nekateri pa še ne. Zato so vsepovsod po svetu potrebni dobri razlagalci človekovega duhovnega stanja in Božjega oznanila, ki hoče človeku povedati, da je že zmožen zaživeti z Bogom in da je lahko deležen odrešenja in večnega zveličanja.

Kaj je naloga delavcev na žetvi? Že sama navzočnost med ljudmi. Zato: »Pojdite!« v vsa možna okolja, v vse kulture. Cerkev se vgrajuje v različne kulture tako, da ovrednoti vse, kar najde v njih dobrega.

Naj nam Gospod pomaga, da bi s svojim življenjem veselo pričevali zanj in prinašali upanje sodobnemu svetu, ki nas kljub vsemu potrebuje.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.