7. oktober: Satan kakor blisk padel z neba

Objavljeno: 06. 10. 2023

|

7. oktober: Satan kakor blisk padel z neba

Današnji evangeljski odlomek predstavlja Jezusa, ko pošilja v poslanstvo dvainsedemdeset učencev, ki so še poleg dvanajsterih. Število dvainsedemdeset najverjetneje nakazuje na vse narode. Kajti v Prvi Mojzesovi knjigi je omenjenih 72 različnih narodov. Tako je to pošiljanje predpodoba poslanstva Cerkve, da oznanja evangelij vsem ljudem. Tem učencem Jezus pravi: »Žetev je velika, delavcev pa malo. Prosíte torej Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev.«

Ta Jezusova prošnja je vedno veljavna. Vedno moramo moliti »gospodarja žetve«, torej Boga Očeta, da pošlje delavce delat na svojo njivo, ki je svet. Vsakdo izmed nas mora to storiti z odprtim srcem, z misijonarsko držo. Naša molitev se ne sme omejevati samo na naše potrebe, naše nuje. Molitev je zares krščanska, če ima tudi univerzalno razsežnost.

Kako se zaključi ta odlomek? »Dvainsedemdeseteri so se vrnili polni veselja,« pripomni evangelist. Ne gre za kratkotrajno veselje, ki izhaja iz uspeha poslanstva, temveč nasprotno za veselje, ki je zakoreninjeno v obljubi, kot pravi Jezus: »ker so vaša imena zapisana v nebesih«. S tem izrazom misli na notranjo in neuničljivo veselje, ki izhaja iz zavesti, da so bili od Boga poklicani hoditi za njegovim Sinom. Torej veselje, da so njegovi učenci. Danes lahko vsakdo od nas pomisli na ime, ki ga je prijel na dan krsta; to ime je »zapisano v nebesih«, v srcu Boga Očeta. In veselje nad tem darom napravlja vsakega učenca za misijonarja, torej tistega, ki hodi v družbi Gospoda Jezusa, ki se od Njega uči brezpogojno použivati se za druge, osvobojen samega sebe in svojega imetja.

Prosimo za materinsko varstvo Sveto Marijo, da naj podpira v vsakem kraju poslanstvo Kristusovih učencev, torej poslanstvo oznanjevanja vsem, ki jih Bog kliče in hoče rešiti ter nas kliče, da se pridružimo njegovemu kraljestvu.

Po končanem misijonu, ko so se učenci vračali, so seveda sledila pričevanja o velikih Božjih delih, ki so se dogajala po učencih. Jezusov odgovor o satanu, ki je kakor blisk padel z neba, je tu zelo sporočilen. Za satana je znano, da se je povzdignil nad stvarstvo in nad Boga. Hotel je postati »vladar tega sveta« in ponekod ga Jezus tako imenuje. Prav Jezusova nova velika noč pomeni dokončen satanov padec. Satan je tisti, ki zapeljuje, laže, se povsem prostovoljno upira Bogu, hoče zavzeti njegovo mesto. Da je že sedaj ob tem misijonu padel »kakor blisk«, je verjetno povezano s tem, da je Jezus tisti, ki so mu demoni pokorni in to pooblastilo že vnaprej podeljuje svojim učencem. To je zelo jasno sporočilo, da nismo več na milost in nemilost prepuščeni zlim silam, da se z nami poigravajo. Jezus daje celo obljubo zaščite ob soočanju s kačami in škorpijoni. A to, da so Jezusovim učencem pokorni duhovi, ni največja milost niti cilj. Naš končni cilj je nebeško kraljestvo. In končno je sad prihoda nebeškega kraljestva tudi oblast nad hudimi duhovi. In tu smo vabljeni, da se ne zatekamo k senzacionalizmu, ampak da je naš pogled usmerjen v cilj pred seboj. To pa so nebesa.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.