13. oktober: Belzebul in Jezus

Objavljeno: 12. 10. 2023

|

13. oktober: Belzebul in Jezus

Žalostno je, kako ljudje iščemo izgovore, da nam ni treba poslušati Božjega glasu. V današnjem evangeliju smo slišali, da lahko gremo celo tako daleč, da popačimo stvarnost, da le ni treba poslušati Jezusovih besed. Obtožimo ga, da izganja demone z demonsko oblastjo. V veselje in tolažbo pa nam je, ko Jezus z veliko močjo razglasi in zagotovi, da je on najmočnejši.

Oborožen človek, ki čuva svoj dom pred vrati hiše, je podoba demona, prepričanega, da je človeka že premagal in ga dokončno usmeril na pot pogube. Tedaj pride nekdo, ki je močnejši od njega. Močnejši je sam Jezus, ki demona premaga, mu iztrga orožje in razdeli plen. On, zmagovalec, lahko vzklikne: “Kdor ni z menoj, je proti meni in kdor ne zbira z menoj, raztresa.”

Prisluhnimo njegovemu glasu. Naj bo On vir naše gotovosti. Če ni tako, je vse naše početje prazno. Tudi, ko imamo vtis, da smo v prednosti, je to le za trenutek. Resnica pa je tale: če ne poslušamo Gospodovega glasu, smo kakor slepec, ki zaide in se vedno znova mukotrpno poskuša dokopati do prave smeri. Če ga poslušamo, zbiramo skupaj z njim to, kar ostane za vedno. On je dejansko vedno najmočnejši in če smo z njim, je vse dobro.

Velika tolažba je vedenje, da je On najmočnejši: močnejši od demonov, močnejši od miselnosti tega sveta (last, slast, oblast), močnejši od vsake skušnjave, vsake preizkušnje, močnejši od vseh težav. On je v nas in mi v njem. On je najmočnejši. Naši vtisi niso tako zelo pomembni. On je in je z nami. On je najmočnejši in na koncu bo zmaga naša. Mi se mučimo z zbiranjem, če smo z njim, pa smo deležni preobilja, kajti On je najmočnejši.

Kako dobro dene srcu, ko mu ponavljam: “Kristus, ti si najmočnejši, tudi smrt ti nič ne more, kaj šele vse, kar je prej hudega in hudobnega.” Večkrat v svoji šibkosti razmišljamo, da ne moremo zmagati raznih tegob in odvisnosti, da nam ni pomoči. Pa ni res. Lahko smo gotovi v zmago. V nas je najmočnejši, ki je vse zlo tega sveta že premagal. Jezus je Gospod.

Močne so Jezusove besede ob koncu današnjega evangeljskega odlomka. Jezus sklene s stavkom, ki nam lahko pomaga: “Kdor ni z menoj, je zoper mene.” “Ne, ne, jaz sem z Jezusom, a na določeni distanci, ne približam se preveč.” A to ne obstaja. Ali si z Jezusom ali si proti Jezusu. Ali si zvest ali nisi zvest. Ali imaš pokorno srce ali pa si izgubil zvestobo. Besede: “kdor ni z menoj, je zoper mene” – tudi za nas še vedno puščajo prostor za upanje.

Poklicani smo vrniti se h GospoduTo je tisto, kar je pomembno. In vse ostalo Gospod pozabi. To je čas usmiljenja, je čas Gospodove milosti. Odprimo srce, da bo lahko prišel v nas.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.