19. oktober: Gorje vam, ki zidate grobnice prerokom

Objavljeno: 18. 10. 2023

|

19. oktober: Gorje vam, ki zidate grobnice prerokom

Bog vidi v notranjost. Vidi naše napore za dobro, prazna molitev in češčenje pa ga ne ganeta. Jezus je oster do pretvarjanja, da je življenje nekoga boljši zgled vere kot življenje drugega. Vabi nas k iskrenosti, ponižnosti in veri vanj.

Smrt prerokov je v tem smislu najvišji izraz greha. Razkriva greh sveta. S tem, ko so stregli po življenju prerokom, so izrazili človekovo prepričanje, da je samozadosten, da lahko dela, kar hoče, neodvisno od Boga. Po krvi prerokov se bo prelila še ena kri. Ta ne bo samo osebno pričevanje za resnico, življenje in Boga, ampak bo odrešilna. Smrt prerokov je predhodnica Jezusove smrti, kar pomeni, da bo Jezusova smrt podobna njihovi. Samo daritev v smrti ima moč, da razbije zlo. Smrt prerokov razkriva napad na dobro in resnico, ljubosumnost in hinavščino višjih slojev družbe, ki si mislijo, da lahko delajo, kar hočejo in če je treba odrežejo glavo tistemu, ki jih opozarja na grešnost njihovega življenja.

Smrt prerokov je v bistvu vrhunec življenja. Z njo so  potrdil to, kar so bili, potrdili so svoje poslanstvo, učenje in tudi trpljenje. Na tisti besedi, s katero so oznanjali, so utemeljili tudi svojo smrt. Bila je najvišje darilo za vse, kar so prejeli  in so mogli biti. Ljubezen je spremenila smrtno dejanje v najvišjo izpolnitev njihovega  življenja.

Človek lahko kar precej energije porabi za to, da izgleda, pravijo celo, da “obleka naredi človeka”. Pa ne gre samo za zunanjo podobo, gre za “imidž” v tistem širšem smislu: kaj pomenim … Svojo energijo lahko porabljam za to, da si ustvarjam neko “fasado” pred svetom, lahko pa za to, da nekaj v resnici postajam, sem. Za eno in drugo ni dovolj časa in moči – treba se je odločiti. Bom ustrezal okusu javnega mnenja, ideologije, mode – ali pa bom zvest temu, kar sem in kar vem, da je dobro?

Jezus se jasno opredeli, da se nima namena posebej ukvarjati s tem, da ljudem njegova “javna podoba” ne ustreza – on ve, kdo je in kaj hoče. In, na drugi strani, vidi, kako površna je logika farizejev, da se samo “nekaj gredo”, niso pa to v resnici. Kot kakšna imenitna grobnica: kljub temu, da izgleda kot palača, je še vedno v vsakem primeru navaden grob in vsemu okrasju in napisom in svečam in cvetju navkljub tisti notri ni nič bolj živ.

Jezus je premagal smrt in je več kot le neka mrtva konstrukcija. Živimo ne zgolj za fasado in ne dvolično, pač v Ljubezni, ki naj spremeni naše življenje v največjo izpolnitev.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.