November 2023 – Beseda starejšim, invalidom, bolnim idr.

Objavljeno: 24. 10. 2023

|

Kategorije: Gradiva

<strong>November</strong> 2023 – Beseda starejšim, invalidom, bolnim idr.

Pozdravljeni.

        Vstopamo v mesec november, listopad. Spominja na »pomlad, poletje, jesen in zimo« našega življenja. Zavedamo se, da smo »tu, v Božjem naročju,« kot je rekel 90-letni mož, ki je nemočen sedel pred svojo hišo, ko so okrog njega divjali ognjeni zublji.

        Tokrat je marsikaj o sebi zapisal duhovnik v osrednjih ljubljanskih bolnišnicah Anže Cunk, ki prihaja iz župnije svetega Lovrenca na Kokrici. »Rodil sem se 13. 10. 1989 materi Vilmi in očetu Jožetu. Imam še mlajšo sestro Nejo. Osnovno šolo in gimnazijo sem obiskoval v Kranju, šolanje pa nadaljeval na Pravni fakulteti v Ljubljani. Po enem letu sem se vpisal na Teološko fakulteto in vstopil v Bogoslovno semenišče šele po končani fakulteti. Ker sem fakulteto dokončal z magistrsko nalogo iz Svetega pisma, se je vodstvo odločilo, da me v času bivanja v semenišču pošlje na nadaljnji študij, tako da sedaj dokončujem doktorat na temo »Plemenita lepota bogoslužja in umetnost obhajanja«. 29. 6. 2020 me je gospod nadškof Stanislav Zore posvetil v duhovnika ter mi ob posvetitvi dodelil poslanstvo v župniji Žiri. Po dveh letih kaplanovanja v Žireh sem dobil premestitev v župnijo Ljubljana – Sveti Križ na ljubljanskih Žalah.

S 1. avgustom 2023 me je gospod nadškof imenoval za župnijskega upravitelja Bolniške župnije. Vesel sem dela z najbolj ubogimi, kjer lahko spoznavam krhkost, a obenem lepoto in dostojanstvo ene izmed naših največjih skrivnosti, skrivnosti trpljenja med bolnimi in ostarelimi po različnih oddelkih Kliničnega centra, Onkološkega Inštituta in bolnišnice dr. Petra Držaja. Vesel sem vsakega srečanja, tako z bolnimi, svojci kot tudi z zdravstvenim osebjem in vsemi zaposlenimi. Skupaj zmoremo ta svet narediti lepši in boljši, kajti vse premoremo v Njem, ki nam daje moč. Veselim se vseh srečanj z vami ter prosim, da me podpirate z molitvijo, da bo pot mojega duhovniškega življenja blagoslovljena. Tudi sam vam obljubljam mojo molitveno podporo.«

        Zahvaljujem se  bolnišničnemu duhovniku Anžetu za kratko, a zanimivo osebno predstavitev in predvsem srčnost pri delu v bolnišnicah. Ob zaključku zapisa spodbujam najprej sebe in tudi vas, da bi znali živeti tako, da bomo ta svet pripravljeni kadarkoli zapustiti. Naj nam pri tem pomagajo Marija in vsi svetniki v spremstvu dobrih ljudi. Tudi sam vas pozdravljam in blagoslavljam.

                                                      Vaš bolnišnični duhovnik Miro Šlibar

Liturgični koledar 2023

1. november: Vsi sveti, Dan spomina na mrtve – d. p.
2. november: Spomin vseh vernih rajnih
3. november: Viktorin Ptujski, prvi petek
4. november: Karel Boromejski, prva sobota
5. november: 31. nedelja med letom – zahvalna
12. november: 32. nedelja med letom
19. november: 33. nedelja med letom
26. november: Kristus Kralj vesoljstva

Molitveni nameni svetega očeta za leto 2023

Apostolat molitve že od vsega začetka, danes pa kot Papeževa svetovna mreža molitve, ki se posebej hrani z nameni, ki jih predlaga Sveti oče, ohranja in širi pobožnost Srca Jezusovega. Vabim vas, da se ji vsi, zlasti starejši in bolni, pridružite v čim večjem številu.

Molitveni namen za mesec november 2023: ZA PAPEŽA. Molimo za papeža, da bi z izpolnjevanjem svojega poslanstva še naprej v veri s pomočjo Svetega Duha spremljal zaupano mu čredo.

Tvoji mrtvi živijo, Phil Bosmans

V teh dneh srečujemo povsod ljudi, ki urejajo grobove na pokopališčih. Včasih postane dan vseh svetih kot pravo tekmovanje za najlepši grob. S srcem in dušo se ustavi v vsej tišini in premišljevanju ob grobu svojih rajnih. Tvoji mrtvi živijo pri Bogu! Tam te pričakujejo. Kajti tudi ti si na poti v svoj grob. Samo ne veš, kako dolga je še pot. Ob grobu svojih dragih se uči živeti v ljubezni.

Priporočamo

  • Svete maše na Radiu Ognjišče v mesecu novembru bodo iz župnijske cerkve sv. Jožefa delavca v Idriji ob 19. uri. Ob isti uri bo tudi prenos svete maše v živo na TV GOLD.
  • Vsako nedeljo je ob 10.30 prenos svete maše na TV SLO 1.
  • Svete maše so na TV Exodus ob delavnikih ob 6., 12., 18. in 24. uri, ob nedeljah pa ob 8.30 uri ter ob 12., 13., 18. in 19. uri.
  • Vsak dan je rožni venec na Radiu Ognjišče na sporedu že ob 5. uri.
  • Vsako tretjo soboto v mesecu je na Radiu Ognjišče Kateheza za bolnike. Tokrat bo 18. novembra ob 21. uri.

Prižgi naše svetilke

Kako srečni, kako blaženi so služabniki, / ki jih Gospod ob svojem prihodu / najde čuječe! / Blaženo bedenje, ki jih pripravlja / na srečanje z Bogom, stvarnikom vesolja, / ki vse napolnjuje in vse presega! / Ko bi mogel tudi mene zbuditi /  iz spanja lenobnosti, / me razvneti / v tistem ognju Božje ljubezni, / katere plamen žari nad zvezdami, / da bi te silne ljubezni žar / in večni Božji ogenj / nenehno gorel v meni. / O, da bi bil poln dobrih del / in da bi moja svetilka vse noči gorela / v svetišču mojega Gospoda! / Daj mi, Gospod, prosim te / v imenu Jezusa Kristusa, tvojega Sina, / ljubezen, ki ne mine, / da bo moja svetilka vedno gorela / in nikoli več ugasnila, / da bo žarela v meni in svetila drugim. / Kristus, blagovoli prižgati naše svetilke, / da bodo v tvojem templju nenehno gorele / in od tebe – večne Luči – / prejemale večno luč, ki bo razsvetljevala / našo temo in odganjala od nas temo sveta. (Sv. Kolumban, Ognjišče (1999) 12, str. 2)

Smeh je najboljši zdravnik

SRCE IN JETRA – “Ali se je tvoj mož v teh letih skupnega življenja kaj spremenil?” – “Pa še kako! Prej mi je govoril, kaj se dogaja v njegovem srcu, zdaj pa govori samo še o svojih jetrih!”

PRIIMEK – Sodnik vpraša mlado mamo: “Torej ne veste, kako je ime očetu vašega otroka?” – “Tako je, gospod sodnik: poznam samo njegov priimek, ki je bil vtkan v njegovo srajco.” – “In kako se glasi?” – “Polyester!”

PIJANOST – “Kako je prišlo do tega, da ste bili tako nasekani?” sprašuje sodnik. “Gospod sodnik, zašel sem v slabo družbo. Trije smo pili bovlo – in druga dva sta bila abstinenta!”

SAMOOBRAMBA – “Obtoženi, kaj pa je zdaj to? Zakaj ste prišli na sodišče s sekiro?” – “Gospod sodnik, zato, ker v pozivu na sodišče jasno piše, da se moram braniti sam!”

ANGEL – “Rok, nocoj je k nam prišel angel in ti je prinesel sestrico. Ali bi jo rad videl?” “Ali je angel še tu? Njega bi raje videl.”

PROTIUSLUGA – “Vi ste pri gledališču. Ali bi mi lahko priskrbeli nekaj brezplačnih vstopnic?” – “Seveda. In vi ste zaposleni v banki. Ali bi mi lahko priskrbeli nekaj rabljenih bankovcev?”

VSTOPNICI – Gospod pri gledališki blagajni: “Prosim dve vstopnici za današnjo predstavo?” – “Za Romea in Julijo?” – “Ne, za ženo in zame!”

DOBRA SOSEDA – Tine kiha in zakliče sosedi: “Gospa, ali imate kaj  proti kihanju?” – “Ne, nimam nič proti. Vi kar kihajte …”

DESKE – “Za božjo voljo,” se jezi režiser na enega od igralcev,  “kako ste dolgočasni! Niste primerni za na oder!” Igralec užaljeno  odvrne: “Deske so moja strast!” – “Zakaj torej niste postali mizar?”

POSLOVNA SKRIVNOST – “Povejte, kako ste vdrli v sef?” vpraša sodnik obtoženca. “Raje ne bi, gospod sodnik, vsa konkurenca je v dvorani!”


Pripravil: Miro Šlibar, [email protected]

Foto: Unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.