26. oktober: Ogenj na zemlji

Objavljeno: 25. 10. 2023

|

26. oktober: Ogenj na zemlji

Tekom zadnjih nekaj poletij smo bili priča mnogim požarom. Ob besnenju požarov navadno vidimo samo negativni vidik ognja, kar pa je vsekakor daleč od resnice.

V kolikor imamo ogenj pod nadzorom, lahko delamo z njim dobre stvari. Z ognjem namreč lahko ogrevamo prostore, lahko svetimo, prav tako lahko z njim prečiščujemo drage kovine, na primer zlato in srebro.

Če ob branju Jezusovih besed razmišljamo o uničujoči razsežnosti ognja, jih gotovo ne bomo razumeli. Jezus želi s prispodobo ognja povedati, da je z njegovim prihodom prišel čas za razjasnitev in prečiščenje našega življenja pod njegovo lučjo. V moči Jezusovega »ognja« lahko spoznamo, kdo smo, kdo je naš bližnji, predvsem pa lahko spoznamo, kdo je Gospod in kakšno vlogo ima v našem življenju.

Jezusov »ogenj« naše življenje prečiščuje, tako da odstranjuje iz njega vse tisto, kar nas ovira na naši življenjski poti.

Ravno zadnje naštete lastnosti so trn v peti miselnosti današnje družbe. Naša zahodna družba je namreč pristala v zamegljenosti, kjer se ne ve več, kdo je kdo ter kaj je prav in kaj ni. Postali smo družba, kjer je vseeno, kaj kdo je in kaj počne. Če kdo reče samo kakšno mnenje ali pomislek zoper določen način življenja, je označen za nestrpneža in fašista.

Današnji čas dobesedno vpije po »ognju, ki prečiščuje«. Zdi se namreč, da danes, ko sicer praktično vsi govorimo, da razmišljamo s svojo glavo, v resnici namesto nas razmišljajo drugi.

Zato je zadnji čas, da se velika večina tistih, ki molči zaradi agresivnosti manjšine prebudi in začne najprej prečiščevati lastno življenje v ognju Gospodove ljubezni.

Kdor se pusti prečistiti z Gospodovo ljubeznijo, bo najprej našel lastno podobo. Živeti lastno podobo pomeni živeti tisto, kar jaz sem in kar želim podariti svetu.

Živeti v Gospodovi ljubezni pomeni goreti od veselja do življenja. Kdor gori od veselja, si upa vsak dan pogumno stopiti naproti novim izzivom. Kdor gori v Gospodovi ljubezni, postaja svetilnik za tiste, ki še živijo v megli in so še brez lastne podobe. Zato lahko naše razmišljanje zaključimo s Slomškovim stavkom: »Če hočeš druge vneti, moraš najprej sam goreti.«


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.