10. november: Podaj poročilo o oskrbovanju

Objavljeno: 09. 11. 2023

|

10. november: Podaj poročilo o oskrbovanju

Prilika o krivičnem oskrbniku nam prikaže logiko Božjega usmiljenja. Oskrbnik je lastniku zapravljal premoženje. Lastnik ga je poklical na odgovor. Ta pa je hitro zmanjšal zapisane vsote dolgov tistih, pri katerih je računal na zatočišče, potem ko bo vržen iz službe. Jezus ga pohvali, da je ravnal preudarneje kakor »sinovi luči«, kar pomeni »ljudje z močnim duhovnim spoznanjem«.

Jezus s tem žalosten prizna, da se marsikdaj krivični ljudje bolj potrudijo, da dosežejo svoje krivične cilje, kakor pa duhovni ljudje za duhovne cilje. S tem Jezus kritizira duhovno lenobo vernih ljudi.

Kaj torej hoče Jezus povedati z dokaj izzivalno priliko? Najbrž to, da je nesmiselno, da se zgražamo kar vsevprek nad otroki tega veka. Raje se od njih učimo njihove iznajdljivosti in vztrajnosti, ki ju prenesimo na naše področje. Iznajdljivost in vztrajnost v prizadevanju za zemeljsko bogastvo prenesimo na iskanje božjega kraljestva. Ko pomislimo, kako malo iznajdljivosti imamo, nam bo hitro jasno, da je prav, da nas Jezus izziva s podobo krivičnega oskrbnika.

Jezus hoče s priliko povedati, da želi, da pri odločitvi zanj uporabljamo glavo in srce. Martin Luther King je rekel: “Potrebujemo trde glave in mehka srca, ne pa mehke glave in trda srca.”

Pomislim, kako bi lahko svojo domišlijo uporabil v Božji namen.

Morda slišim kritike o mladini današnjega časa. Pomislim, kako mi lahko ponudijo zgled, da živim na Jezusov način.

Jezus pravi, da se moramo učiti tudi od nepoštenih ljudi, ki so pametni. Poslovnež se hitro prilagodi krizi. Ko me doleti kriza, se obrnem na Boga in spoznam, kaj mi je storiti, ali pustim, da kriza uničuje moje življenje?

Sveti Luka poudarja pomembnost skrbi za uboge. Prav nasmehnili bi se lahko, kako so ubogi profitirali zaradi nepoštenega poslovneža. Slišim, kako me Jezus vpraša: ‘So revni pomembni zate?’

Revne imamo vedno med nami in revščina ima različne oblike. Ni najhujša materialna revščina, ampak predvsem duhovna. Bližina in sprejemanje drugega je danes postalo ena od oblik terapije. Bog nas zato vabi, da smo usmiljeni, dobronamerni in prizanesljivi do drugih, predvsem do tistih, ki so osamljeni in se za njih nihče ne zanima. Gospod naj nam pomaga, da bomo zvesti tudi v majhnih stvareh in usmiljeni kakor Oče.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.