11. november: Ne moremo služiti

Objavljeno: 10. 11. 2023

|

11. november: Ne moremo služiti

V besedilu, ki ga imamo pred seboj, Jezus, predstavi pomen osredotočenosti na pravo stvar. Ljudje se hitro zbegamo in preusmerimo svojo pozornost od tega, k čemur smo zavezani. Osredotočenost na služenje Bogu pomaga človeku, da ima enega gospodarja. Če služimo dvema gospodarjema, se prej ko slej znajdemo v precepu glede tega, kako ohraniti zvestobo enemu ali drugemu. Če se je človek posvetil Bogu, potem se ne more na isti način posvetiti služenju denarja. Mamon oziroma denar je namreč eden največjih konkurentov Bogu, saj, vsaj na videz, človeku daje občutek varnosti in blagostanja. Posedovanje denarja človeku pravi, da je lahko neodvisen in samostojen, da se lahko zanese sam nase. Vendar ni čisto tako. Denar človeku ne more zagotoviti ničesar, saj je končno človekovo življenje v Božjih rokah.

Jezus torej spodbuja ljudi, ki ga poslušajo, naj se otresejo nepotrebnih skrbi in ne zapravljajo moči za tisto, kar jim ne zagotavlja blagostanja. Bog sam skrbi za človeka in zaupanje v Boga je pravo blagostanje. Pravo bogastvo se odkrije v skromnosti in preprostosti, v zaupanju v Boga. Jezus ne kliče k brezdelju, temveč predstavlja Boga kot tistega, ki ljudi resnično hrani in oblači.

Kdor ne zaupa Bogu, živi v stalni napetosti, kdor pa išče njegovo kraljestvo in njegove zakone, temu bo navrženo tudi vse drugo, kar potrebuje.

In končno modrost, vezana na sedanjost: Vse kar je, je to, kar je tukaj in sedaj. Jutri še ne obstaja, zato ni mogoče z gotovostjo napovedati, kaj bo prinesel. Če bom čakal na jutri, se mi kaj hitro lahko zgodi, da ne bom zaznal današnjega dne. Mnogi izmed nas pa živimo za jutri in tako nikoli resnično ne zaživimo. Modrost je torej v tem, da ostanemo navzoči v Bogu in vse podredimo in izročimo njemu.

Razmisli:

Kaj je tisto, na kar se v svojem življenju najbolj osredotočaš?

Poglej svoje misli, domišljijo in poglej čemu skozi dan, teden, mesec v njih posvečaš največ pozornosti.

Razmisli, kako to vodi in uravnava tvoje življenje?

Imaš občutek, da si svoboden v tem, kar živiš in za kar se trudiš, ali morda služiš iluzijam?

Kakšen gospodar je zate Bog? Mu zaupaš do te mere, da lahko živiš v miru glede jutrišnjega dne?

Če ne, kaj je na poti tvojemu zaupanju? Ali vidiš znamenja v svojem življenju, ki ti govorijo o tem, da Bog resnično skrbi zate?


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: MG

Povej naprej.