26. november: Kristus Kralj vesoljstva

Objavljeno: 25. 11. 2023

|

26. november: Kristus Kralj vesoljstva

Današnji evangelij je eden tistih, ki nas vse vsaj malo strese. Najbrž nihče od nas ne čuti prave gotovosti, da ne bo pristal na levici. Ta neprijeten občutek pa ni cilj Jezusove prilike o sodbi. Verjamem, da nam Bog želi sporočiti vedno in povsod, da verjame v nas in da ve, da smo dobri. A kako naj se umirimo ob današnjem evangeliju? Danes smo namreč slišali, da so tisti, ki ga niso videli v stiski, deležni večne kazni.

Res je, da lahko ta odlomek beremo v luči, ki nam je bila najbrž tudi največkrat predstavljena: Če ne boš priden, ne prideš v nebesa! Pazi, kaj delaš! V tem pogledu se osredotočimo na kazen in na izpolnjevanje pravil. Ali je to resnično evangeljsko? Ali nam evangeliji govorijo v tej luči? Poglejmo samo današnjega. Tako tisti, ki so delali dobro kot tisti, ki se za to niso menili, pravijo: Gospod, kdaj smo te videli lačnega, žejnega itd.? Kako naj bi bili sojeni po izpolnjevanju pravil, če sploh niso slišali zanje oz. jih niso razumeli? V čem je razlika med ljudmi, ki se znajdejo ob sodbi eni na levi, drugi na desni?

Ne gre za vprašanje koliko stvari smo naredili prav ali narobe, ampak v prvi vrsti, kako smo gledali na gospodarja, ki je Bog; na življenje in talente v njem; ter na bližnjega.

Bog ne bo stopil pred nas z željo, da nas kaznuje. Bog je dober oče, ki nas skozi življenje vabi v veselje življenja: Vabi nas, da smo pozorni na lačne in žejne, nage, bolne… okrog nas.
Bog je dober in nam želi dobro. Vabi nas, da spoznamo, da je najlepše in najpolnejše življenje v služenju njemu in drugim.
Ne nalaga nam torej kopico pravil, zapovedi in prepovedi, ampak nas vabi v veselje življenja. Veselje, ki je v pogledu na dobrega Očeta, na življenje, na sebe in na druge okrog nas. Ne v strahu, ampak v veselju in pogumu pojdimo na pot iskanja polnega življenja!

Sprašujem pa se: Zakaj potrebujemo takega Boga in povrhu še takega kralja?  Samo še več dolžnosti, še več nalog, še večji napor. Ena sama krivica! Življenje je že tako pretežko, čemu bi sledili takemu kralju? Mar ni bolje slediti lepim obljubam vladarjev tega sveta: gospodarska rast se bo obnovila, plače in pokojnine bodo rasle, vsi bomo brez posebnega napora imeli vsega v izobilju. Politiki obljubljajo raj na zemlji z minimalnim naporom, Jezus pa govori o božjem kraljestvu, v katerem je vse potrebno plačati že danes, če hočeš imeti kaj jutri. Kdo ne bi izbral prvega? Čemu slediti Kristusu kralju?

Ko gledam življenje okrog sebe, odkrivam zelo preprost odgovor na to vprašanje. Gre za vprašanje zdrave pameti. Bolj ali manj vsi ostali prodajajo prazno slamo. Kar govori Kristus, vzdrži vsako kritiko. Pravzaprav je postalo vse skupaj norost požrešnega in pohlepnega človeka:

–          vsi bi imeli še več, pa čeprav krademo vsem in se ne sprašujemo kje so tisti, ki so okradeni,

–          vsi bi živeli od najrazličnejših energij in bili sami sebi Bogovi in sploh ne pomislimo kako to, da je na svetu vedno več depresivnih, obupanih, odvisnih,

–          vsi verjamemo v srečo, ki jo zadeneš na lotu in se ne sprašujemo kdo bo v ta sklad dajal.

Težko je povzeti norost tega sveta z nekaj besedami. Naj vseeno poskusim: Delali bi, kar nam ugaja in pričakujemo, da nam bo drugi stregel. Preprosta sistemska napaka: Kdo bo stregel, ko pa vsi pričakujemo, da nam bodo drugi stregli. Kje je rešitev?

Jezus je kralj, ki verjame v logiko svojega kraljestva. Prepričan je, da bo vsem lepo, če se bomo držali njegovih besed. Pa poglejmo:

Mar ne bi bilo lepo, če bi se kdo ob nas ustavil, in opazil našo lakoto po pozornosti. Mar ne bi bilo lepo, če bi kdo ljubeznivo pristopil in vprašal, kaj nam je, kaj nas teži. Mar ne bi bilo lepo, če bi se kdo nad nami ne zgražal in bi nas sprejel z vsemi napakami. Mar ne bi bilo lepo, če bi nas kdo zavaroval pred posmehom in žalitvami. Mar ne bi bilo lepo, če ne bi bili tako sami.

Da, vsi si tega želimo. In kdo naj začne? Jezus strne vse v preprost stavek: Kar želite, da vam drugi storijo, storite vi njim! Končna sodba, bo sodba naših odločitev. Saj ne more biti drugače. Če se bomo danes prizadevali za ljubezen, je bomo deležni. Če bomo iskali le sebe, tudi jutri ne bomo vedeli, kaj početi z drugimi. Zelo preprosto. Ljubi, pa boš nagrajen z ljubeznijo!


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: NN

Povej naprej.