8. december: Brezmadežna

Objavljeno: 07. 12. 2023

|

8. december: <em>Brezmadežna</em>

Brezmadežna

Današnja Božja Beseda predstavi dva možna odgovora na Božji klic. V prvem berilu je človek, ki na začetku reče ‘ne’ Bogu. V evangeliju pa je Marija, ki med oznanjenjem reče ‘da’ Bogu. V obeh odlomkih je Bog, ki išče človeka. Toda v prvem primeru gre do Adama po grehu in ga vpraša: ‘Kje si?’. Ta mu je odgovoril: ‘Skril sem se’. V drugem primeru pa gre do Marije, ki je brez greha in ta mu odgovori: ‘Glej, dekla sem Gospodova’. ‘Tukaj sem’ se odpre Bogu, medtem ko greh zapira, osami, stori, da ostanemo sami s seboj.

‘Tukaj sem’ je ključna beseda življenja. Označuje prehod iz življenja, ki  je usmerjeno  nase in na lastne potrebe, v življenje, ki se dviguje proti Bogu. ‘Tukaj sem’ je: biti na razpolago Gospodu;  je boj proti sebičnosti; je protistrup za nezadovoljno življenje, ki mu vedno nekaj manjka. ‘Tukaj sem’ je zdravilo proti staranju zaradi greha; je priložnost, da ostanemo v sebi mladi. ‘Tukaj sem’ je verjeti, da Bog velja več kot moj jaz; je staviti na Gospoda ter biti dojemljivi za njegova presenečenja. Zato mu reči: ‘Tukaj sem’, je največja hvala, ki mu jo lahko ponudimo. Zakaj ne bi takole začeli dneva? Vsako jutro bi bilo lepo reči: ‘Tukaj sem, Gospod, naj se danes izpolni v meni tvoja volja’.

Marija je dodala: ‘Zgôdi se mi po tvoji besedi’. Ne pravi: ‘zgodi se mi po moje’, ampak ‘po tvoje’. Bogu ne postavlja mej. Ne misli si: ‘Malo se bom posvetila Njemu, malo bom pohitela, potem pa bom delala to, kar bom hotela.’ Ne, Marija ne ljubi Gospoda takrat, ko ji gre, skokoma. Živi zaupajoč Bogu v vsem in za vse. In to je skrivnost življenja. Vse zmore tisti, ki v vsem zaupa Bogu. Toda Gospod trpi, ko mu odgovorimo kot Adam: ‘Zbal sem se in sem se skril’. Bog je Oče, najnežnejši od vseh očetov in si želi zaupanje otrok. Kolikokrat pa mu nasprotno ne zaupamo in si mislimo, da nam bo lahko poslal kakšno preizkušnjo, nam vzel svobodo, nas zapustil. Toda to je velika prevara, je izvorna skušnjava, hudičeva skušnjava, s katero podtika nezaupanje v Boga. Marija premaga to prvotno skušnjavo s svojim ‘tukaj sem’. In danes gledamo Marijino lepoto, saj je rojena in je živela brez greha, vedno dojemljiva in prosojna za Boga.

To pa ne pomeni, da je bilo življenje za njo lahko. Ne. Biti z Bogom, ne reši magično problemov. Na to spomni zaključek današnjega evangelija: ‘In angel je šel od nje’.  Angel pusti Marijo samo v tej težki situaciji. Ona je vedela, na kakšen način bo postala Božja Mati, to ji je angel povedal, a drugim tega angel ni razložil. In težave so se takoj začele. Pomislimo na to, da se je znašla v prekršku glede na postavo, pa na Jožefovo trpljenje, na izpuhtele življenjske načrte, na to, kaj bodo ljudje rekli… Toda Marija tudi pred težavami zaupa v Boga. Angel jo je zapustil, a verjame, da je z njo, v njej ostal Bog. Zaupa mu, zaupa Bogu. Gotova je, da bo z Gospodom, čeprav na nepričakovan način, vse šlo dobro. To je modra drža. Ne živeti v odvisnosti od problemov, ko je končan eden, pride drugi, ampak zaupati se Bogu in izročiti se mu vsak dan: ‘Tukaj sem!’ ‘Tukaj sem’, je beseda, ‘Tukaj sem’, je molitev. Prosimo Brezmadežno za milost, da bi tako živeli.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Canva

Obj.: NN

Povej naprej.