Papež Frančišek: Janez Krstnik je svetilka, medtem ko je Kristus Luč

Objavljeno: 18. 12. 2023

|

Papež Frančišek: <em>Janez Krstnik je svetilka,</em> medtem ko <strong>je Kristus Luč</strong>
»Dragi bratje in sestre, dober dan! Danes, na tretjo adventno nedeljo, nam evangelij govori o poslanstvu Janeza Krstnika (prim. Jn 1,6-8.19-28), označujoč ga kot preroka poslanega od Boga, »da bi pričeval o luči« (v. 8). Razmišljajmo o tem: pričevati o luči«. S temi besedami je papež Frančišek uvedel v nagovor pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na 3. adventno nedeljo.

P. Ivan Herceg DJ – Vatikan

Pričevanje. Krstnik je prav gotovo izjemen človek. Ljudje so prihiteli, da bi ga poslušali, ker jih je privlačil njegov način bivanja, dosleden in iskren (prim. vv. 6-7). Njegovo pričevanje prihaja preko iskrenosti govorice, poštenosti obnašanja, strogosti življenja. Tri stvari so: iskrenost govorice, poštenost obnašanja in strogost življenja. Zaradi vsega tega je drugačen od drugih znanih osebnosti in mogočnikov tistega časa, ki pa so veliko vlagali v zunanji videz. Osebe kot on, ki so poštene, svobodne in pogumne, so svetli in privlačni liki, ki nas spodbujajo, da se dvignemo iz povprečnosti in da tudi mi postanemo zgledi dobrega življenja za druge. Gospod pošilja v vsakem obdobju takih vrst može in žene. Jih znamo prepoznati? Se skušamo kaj naučiti od njihovega pričevanja tako, da postavimo sami sebe pod vprašaj? Ali pa se pustimo očarati osebnostim, ki so trenutno v modi in se s tem približujemo k površnim držam.

Janez pa je svetal, ker pričuje o luči. Toda, kaj je njegova luč? On sam nam odgovori, ko je jasno povedal množicam, ki so prihajale poslušati ga, da on ni luč, da on ni Mesija (prim vv. 19-20). Luč je Jezus, Jagnje Božje, »Bog, ki rešuje«. Samo On odrešuje, osvobaja, ozdravlja in razsvetljuje. Zaradi tega je Janez glas, ki vodi brate k Besedi. Služi in ne išče časti in vodilnih vlog. On je svetilka, medtem ko je živi Kristus ta Luč (prim. vv. 26-27; Jn 5,35).

Bratje in sestre, zgled Janeza Krstnika nas uči o najmanj dveh stvareh. Prva je, da se sami ne moremo rešiti. Samo v Bogu najdemo luč življenja. Druga pa je, da vsakdo med nami s služenjem, doslednostjo, ponižnostjo, s pričevanjem življenja – vedno pa z Božjo milostjo – je lahko svetilka, ki sveti in drugim pomaga najti pot za srečanje z Jezusom.

Vprašajmo se torej: kako sem lahko jaz v okolju, v katerem živim, ne nekega oddaljenega dne, ampak sedaj, za ta božič, priča luči, Kristusova priča?

Marija, ogledalo svetosti, naj nam pomaga, da bomo možje in žene, ki odsevajo Jezusa, luč, ki prihaja na svet.



Vir: Vatican News

Foto: Vatican Media

Obj.: NN

Povej naprej.