Beseda starejšim, invalidom, bolnim in ne samo njim: januar – prosinec 2024

Objavljeno: 22. 12. 2023

|

Beseda <strong>starejšim, invalidom, bolnim in ne samo njim:</strong> <em>januar – prosinec 2024</em>

Dober dan in vse dni v novem letu!

Prvi sneg … Veje dreves se obremenjene od snega … Kako olajšano se čutijo, ko jim nagibajo ga mimogrede otresem, vsaj nekaterim.

       V začetem letu smo povabljeni, da omilimo bolečine, rane in trpljenje ljudi okrog sebe. To delajmo skozi vse novo Gospodovo leto. Pri tem naj nam bodo v pomoč in navdih besede misijonarja Petra Opeke, ki nas je obiskal v začetku decembra. Ob neki priliki je rekel: »Sem orodje v  Božjih rokah. Vem, da je življenje bogato in kompleksno, da ne morem vsega razumeti. Ko ne razumem si rečem, vztrajaj, morda boš razumel«.

       S temi besedami si tega želimo vsi. Zato naj bo blagoslovljeno novo leto za vse vas starejši, invalidi in bolni … Tudi v novem letu boste v tem lističu dobili kakšno spodbudo. V njem bo tudi nekaj sprememb. Naj jih omenim. *Seznanili se bomo z bolnišnicami v Sloveniji, ki jih je 26. *Prebirali bomo pesmi Nataše Ahčin, ki je bila medicinska sestra in socialna delavka in se je v 52. letu vrnila domov, v Božje naročje. Pesmi so, kot je sama zapisala: »iz nežnih dotikov Božjega usmiljenja in dotikov bolnih, ranjenih, izgubljeni, osirotelih otrok, žena in mož«. *Iz drobne knjižice Christine A. Adams Hvaležnost, bomo odkrivali, kako in kdaj naj bomo hvaležni. *Smeh v večjo božjo slavo bom črpal iz knjižice R. Kerna, Modre in hudomušne puščavskih očetov. Ostale rubrike ostajajo iste.

       Ob koncu vam ob božiču in novem letu skupaj s Petrom Opeko želim odprtosti za življenje, za Boga in bližnjega. Vse »Premostimo in razsvetlimo«, z osrednjo mislijo Luč miru za letos. Bog vas spremljaj ob Božiču in skozi vse novo leto s svojim blagoslovom in mojimi pozdravi ter vseh duhovnikov, ki vas obiskujemo v bolnišnicah in na vaših domovih.

                                        Vaš bolnišnični duhovnik Miro Šlibar

 

LITURGIČNI KOLEDAR

  • JANUAR

 2024, LETO B/II

  1. januar: Marija, Sveta Božja Mati – d. p.; Novo leto – dan miru
  2. januar: prvi petek
  3. januar: Gospodovo razglašenje, Sveti trije kralji, prvi petek
  4. januar: Nedelja Jezusovega krsta
  5. januar: 2. nedelja med letom – nedelja verskega tiska
  6. januar: 3. nedelja med letom – nedelja Božje besede
  7. januar: 4. nedelja med letom

 

MOLITVENI  NAMENI  SVETEGA  OČETA,

zaupani njegovi svetovni mreži molitve za leto 2024

Apostolat molitve že od vsega začetka, danes pa kot Papeževa svetovna mreža molitve, ki se posebej hrani z nameni, ki jih predlaga Sveti oče, ohranja in širi pobožnost Srca Jezusovega. Vabim vas, da se ji vsi, zlasti starejši in bolni, pridružite v čim večjem številu.

Molitveni namen za mesec januar 2024: ZA DAR RAZLIČNOSTI V CERKVI. Molimo, da bi Sveti Duh pomagal prepoznati dar različnih karizem v krščanskih skupnostih in odkriti bogastvo različnih obrednih izročil v Katoliški Cerkvi.

 

DUHOVNA OSKRBA V UNIVERZITETNEM KLINIČNEM CENTRU V MARIBORU, p. dr. Ivan Hočevar DJ

V 14. stoletju so v Mariboru ustanovili meščanski špital. Ta je deloval do 19. stoletja. Špitalska kapela je bila na voljo le oskrbovancem in osebju. Leta 1703 je bogoslužje potekalo dvakrat tedensko in na binkoštni ponedeljek.

Po 2. svetovni vojni je za duhovno oskrbo v mariborski bolnišnici skrbela župnija sv. Magdalene. V bolnišnici so delale tudi redovnice, sestre usmiljenke in ena Marijina sestra. Imele so svojo kapelo, duhovnik je prihajal vanjo vsako jutro maševat iz magdalenske cerkve. Leta 1992 so svete maše darovali v čakalnici urološkega oddelka, leta 1999 pa so dobili Slomškovo kapelo. Leta 2007 je bila kapela prestavljena v klet očesnega in ušesnega oddelka. Kapela je lepa, vendar za mnoge preveč odročna in nepoznana. Bolnišnični duhovnik je p. dr. Ivan Hočevar DJ, 041 286 352. Svete maše v Slomškovi kapeli so vsak četrtek ob 19.20. Duhovnik bolnike obiskuje na klic svojcev, domačega duhovnika ali bolnišničnega osebja.

 

NATAŠA AHČIN, V TVOJ PLAMEN

Učlovečenje

Učlovečenje je čudež ponižnosti,
največje, najsilnejše,
v kateri raja vesolje
in vriska zemlja,
dehteča od upanja.

Tih dotik Boga
in vdana izročitev judovske Žene
se zaročita za vedno
s prstanom odrešenja.

Vse je milost,
dar in poljub,
ki se v izbi Nazareta
skozi davnino obljub
razcveta v Resnico.

Prihajaš, ponižni,
sveti, čudoviti,
usmiljeni Bog!

 

HVALEŽNOST, Christine A. Adams

*Vsak dan je oživljen in z novimi možnostmi. Vsak trenutek je izreden dar. Dobro je, če si tam, kjer moraš biti. Ta trenutek je vse, kar imaš. Izkoristi ga!

*Začni s seznamom ljubezni. Že danes. Ko vidiš, slišiš ali izkusiš kaj, kar privabi solze hvaležnosti v tvoje oči – to zapiši. Čez čas boš opazil vzorec, ki se ponavlja. To ti bo pomagalo uvideti, kaj te zares gane in spodbudi, da živiš življenje, ki nekaj velja.

*Ko ti mineva dan, bodi pozoren na majhne čudeže, ki prinašajo na tvojo pot milost. Praznuj vse dobro okrog in presenečenj v sebi se veseli.

*Bodi pri miru. Počasi vdihni in izdihni, osredotoči se na življenje, ki  teče skozi tebe. Pusti tišini, da te zadrži v svojem objemu. Bodi miren in spoznavaj Boga!

 

PRIPOROČAMO

*Svete maše na Radiu Ognjišče v mesecu januarju bodo iz župnijske cerkve sv. Marka v Kopru ob 19. uri.                                                                                                                                    Ob isti uri bo tudi prenos svete maše v živo na TV GOLD.

* Vsako nedeljo je ob 10.30 prenos svete maše na TV SLO 1.

* Svete maše so na TV Exodus ob delavnikih ob 6., 12., 18. in 24. uri, ob nedeljah pa ob 8.30 ter ob 12., 13., 18. in 19. uri.

* Drugi četrtek v mesecu je na Kureščku ob 17. uri molitvena ura pred Svetim Rešnjim Telesom, ob 18. uri pa sveta maša za svetost življenja in za nerojene otroke.

* Drugi petek v mesecu je na Brezjah ob 17.30 rožni venec, ob 18. uri pa sveta maša za bolnike z rakom ter njihove domače in prijatelje.

* Prvo sredo v mesecu je sv. maša za bolnike z rakom pri kapucinih v Celju.

* Vsak dan je rožni venec na Radiu Ognjišče na sporedu že ob 5. uri.

* Vsako tretjo soboto v mesecu je na Radiu Ognjišče Kateheza za bolnike. Tokrat bo 20. januarja ob 21. uri.

 

MODRE IN HUDOMUŠNE PUŠČAVSKIH OČETOV, R. KERN

*Oče Arsenij je povedal tole primerjavo: »Kdor moli, je podoben ptiču, ki ne more s kljunom doseči vode v kozarcu, pa nameče vanj kamenčkov, da se voda dvigne.«

*Veliki Anton je rekel: »Ko mi kdo da priložnost za dobro delo, čutim dolžnost, da se mu zahvalim.«

*«Preveč bereš,«je oče Filemon nekega dne pokaral mladeha novinca. «Glej, da ne boš kakor tisti, ki berejo, da jim ni treba misliti.«

*«Oče, potrebujem nasvet. Nevoščljiv sem in tega greha se ne morem znebiti. Kaj naj storim?« – »Izderi trn od tam, kamor se ti je zadrl.«

*«Zakaj nosiš tako tesne sandale, oče? Noge imaš vse otekle. Ali delaš pokoro? » je vprašal menih starca. – »Seveda za pokoro. Pa tudi zato, ker sem neizmerno srečen, ko jih zvečer sezujem.«

*«Spomin sem izgubil,« je rekel stoletni starec kolegu istih let. – »Kaj si izgubil«? – ga oni ni razumel, ker je bil gluh. – »Ne spomnim se več.«

………………………………………………………………………………………………………….

Miro Šlibar, Ulica Emila Adamiča 60, 1356 Dobrova, GSM 031 613 378, [email protected]; www.miro-slibar.rkc.si


foto: unsplash.com/@raimondklavins

objavila: Neža Novak

Povej naprej.