Papež med Urbi et Orbi: Odprimo svoja srca Njemu, Zveličarju, ki je Knez miru!

Papež med <strong>Urbi et Orbi:</strong> <em>Odprimo svoja srca Njemu, Zveličarju, ki je Knez miru!</em>

»Dragi bratje in sestre, blagoslovljen Božič! Oči in srce kristjanov po vsem svetu so obrnjeni v Betlehem. Tam, kjer v teh dneh kraljujeta bolečina in molk, je zadonelo oznanilo, ki so ga pričakovali že stoletja: »Rodil se vam je Odrešenik, ki je Kristus, Gospod!« (Lk 2,11).« Tako je papež Frančišek na božični dan ob poldne voščil Mestu in svetu iz osrednje lože vatikanske bazilike na Trgu sv. Petra.

Papež Frančišek
Poslanica mestu in svetu
Božič 2023

Dragi bratje in sestre, blagoslovljen Božič!
Oči in srce kristjanov po vsem svetu so obrnjeni v Betlehem; tam, kjer v teh dneh kraljujeta bolečina in molk, je zadonelo oznanilo, ki so ga pričakovali že stoletja: »Rodil se vam je Odrešenik, ki je Kristus, Gospod!« (Lk 2,11). To so besede angela na betlehemskem nebu in so namenjene tudi nam. Napolnjujejo nas z zaupanjem in upanjem, ko vemo, da se je Gospod rodil za nas; da je Očetova večna Beseda izbrala svoje prebivališče med nami. Postala je meso, prišla je »in se naselila med nami« (Jn 1,14). To je novica, ki spreminja tek zgodovine!

Betlehemsko oznanilo je oznanilo »velikega veselja« (Lk 2,10). Kakšnega veselja? Ne minljive sreče tega sveta, ne razposajenosti ob zabavi, ampak »veliko« veselje, ker nas dela »velike«. Danes dejansko mi, človeška bitja, v vsej svoji omejenosti objemamo gotovost nezaslišanega upanja, da smo namreč rojeni za nebesa. Da, Jezus, naš brat, je prišel, da svojega Očeta naredi za našega Očeta. Kot krhko Dete nam razodeva Božjo nežnost; in še veliko več: On, Očetov edinorojenec, nam daje »moč, da postanemo Božji otroci« (Jn 1,12). Glejte, to je veselje, ki potolaži srce, obnovi upanje in daje mir; to je veselje Svetega Duha, veselje, ker smo ljubljeni otroci.

Bratje in sestre, danes se je v Betlehemu v temi zemlje prižgal ta neugasljivi plamen, danes je temine sveta premagala Božja luč, »ki razsvetljuje vsakega človeka« (Jn 1,9). Bratje in sestre, razveselimo se te milosti! Vesêli se ti, ki si izgubil zaupanje in gotovost, kajti nisi sam, nisi sama: Kristus se je rodil zate! Vesêli se ti, ki si opustil upanje, kajti Bog ti ponuja roko; ne žuga ti s prstom, ampak ti ponuja svojo ročico Otroka, da te osvobodi od strahov, da te vzravna v naporih in ti pokaže, da si v njegovih očeh vreden več kot vse drugo. Vesêli se ti, ki v srcu ne najdeš miru, ker se je zate izpolnila starodavna Izaijeva prerokba: »Dete nam je rojeno, sin nam je dan … imenoval se bo … knez miru« (9,5). Z njim »miru ne bo konec« (9,6).

V Svetem pismu je nasproti Kneza miru postavljen »vladar tega sveta« (Jn 12,31), ki s tem, ko seje smrt, deluje proti Gospodu, »ki ljubi življenje« (Mdr 11,26). Vidimo ga, kako deluje v Betlehemu, ko se po Zveličarjevem rojstvu zgodi pokol nedolžnih otrok. Koliko pokolov nedolžnih v svetu: pod materinim srcem, v kolonah obupanih, ki iščejo upanje, v življenju tolikih otrok, katerih otroštvo je opustošila vojna. To so mali Jezusi danes. Ti otroci, katerih otroštvo je opustošila vojna, opustošile vojne.

Ko torej rečemo »da« Knezu miru, pomeni, da rečemo »ne« vojni, sleherni vojni, sami logiki vojne, ki je pot brez cilja, poraz brez zmagovalca, norost brez opravičila. To je vojna: pot brez cilja, poraz brez zmagovalca, norost brez opravičila. Da pa bi rekli »ne« vojni, moramo reči tudi »ne« orožju. Kajti če človek, čigar srce je nestanovitno in ranjeno, najde v rokah orodje smrti, ga bo slej ko prej uporabil. In kako je mogoče govoriti o miru, če narašča proizvodnja, prodaja in trgovanje z orožjem? Tako danes kot v Herodovem času se zarote zla, ki nasprotujejo Božji luči, gibljejo v mraku hinavščine in prikrivanja. Koliko oboroženih pobojev se dogaja v oglušujoči tišini, tako da mnogi sploh ne vedo zanje! Ljudje, ki nočejo orožja, ampak kruh, ki se komaj preživljajo in moledujejo za mir, ne vedo, koliko javnih sredstev se nameni za oboroževanje. In vendar bi morali vedeti! Naj se govori o tem, naj se o tem piše, da se bo vedelo, kakšni interesi in dobički držijo v svojih rokah vse niti vojne.

Izaija, ki je prerokoval o Knezu miru, je pisal o dnevu, ko »narod ne bo več dvignil meča proti drugemu narodu«; je pisal o dnevu, ko se ljudje »ne bodo več učili vojskovanja«, ampak »bodo svoje meče prekovali v lemeže in svoje sulice v srpe« (2,4). Z Božjo pomočjo si prizadevajmo, da se bo ta dan približal!

Naj se približa v Izraelu in Palestini, kjer vojna pretresa življenje tamkajšnjega prebivalstva. Vse objemam, še posebej krščanske skupnosti v Gazi, župnijo v Gazi in vsej Sveti deželi. V srcu nosim bolečino zaradi žrtev gnusnega napada 7. oktobra in ponavljam nujen poziv k osvoboditvi vseh, ki jih še zadržujejo kot talce. Moledujem, naj se prekinejo vojaške operacije, ki imajo za svojo strašljivo posledico žrtve nedolžnih civilistov; in naj se izboljšajo obupne humanitarne razmere, tako da se odpre pot za pomoč. Naj se več ne podpihuje nasilja in sovraštva, ampak naj se vsi usmerijo proti rešitvi palestinskega vprašanja s pomočjo iskrenega in vztrajnega dialoga med stranema, ki ga bosta zagotavljali močna politična volja in podpora mednarodne skupnosti. Bratje in sestre, molimo za mir v Palestini in Izraelu.

Moja misel se potem napoti k prebivalstvu mučene Sirije, pa tudi Jemna, ki še vedno trpi. Mislim na drago libanonsko ljudstvo in molim, da bi si kmalu povrnilo politično in družbeno stabilnost.

Z očmi, uprtimi v Dete Jezusa, prosim miru za Ukrajino. Obnovimo svojo duhovno in človeško bližino z njenim trpečim prebivalstvom, da bodo preko podpore vsakega od nas začutili oprijemljivost Božje ljubezni.

Naj se približa dan dokončnega miru med Armenijo in Azerbajdžanom. Podprejo naj ga nadaljevanje humanitarnih pobud, zakonita in varna vrnitev pregnancev na domove ter vzajemno spoštovanje verskih izročil in bogoslužnih prostorov vsake skupnosti.

Ne pozabimo napetosti in sporov, ki pretresajo pokrajino Sahel, Afriški rog, Sudan, pa tudi Kamerun, Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan.

Naj se približa dan, ko se bodo utrdile bratske vezi na korejskem polotoku in se bodo odprle poti za dialog in spravo, ki lahko ustvarijo pogoje za trajen mir.

Božji Sin, ki je postal ponižen Otrok, naj navdihne politične avtoritete in vse ljudi dobre volje na ameriški celini, da bodo našli ustrezne rešitve za premagovanje družbenih in političnih nesoglasij, za boj proti oblikam revščine, ki žalijo dostojanstvo oseb, za odpravljanje neenakosti in za soočenje z bolečim pojavom migracij.

Iz jaslic nas Dete prosi, naj bomo glas tistih, ki nimajo glasu, glas nedolžnih, umrlih zaradi pomanjkanja vode in kruha; glas tistih, ki jim ne uspe najti dela ali so ga izgubili; glas tistih, ki so prisiljeni zbežati iz svoje domovine in iskati boljšo prihodnost, pri tem pa tvegajo življenje na nevarnih potovanjih, ko so na milost in nemilost prepuščeni brezobzirnim trgovcem z ljudmi.

Bratje in sestre, bliža se čas milosti in upanja v svetem letu, ki se bo začelo čez eno leto. To obdobje priprave naj bo priložnost za spreobrnjenje srca, da rečemo »ne« vojni in »da« miru, da se z veseljem odzovemo na Gospodovo povabilo, ko nas, kakor je prerokoval že Izaija, kliče, naj »ponesemo blagovest ubogim, povežemo strte v srcu, okličemo jetnikom prostost, zapornikom osvoboditev« (Iz 61,1).

Te besede so se izpolnile v Jezusu (prim. Lk 4,18), ki se je danes rodil v Betlehemu. Sprejmimo ga, odprimo svoja srca Njemu, odprimo srca Zveličarju, ki je Knezu miru!

Prevedel br. Miran Špelič OFM

Angel Gospodov

Ob papežu je med nagovorom in molitvijo Angel Gospodov stal kardinal James Harvey, kardinal protodiakon, ki je po molitvi napovedal, da bo sveti oče podelil popolni odpustek vsem, ki so bili navzoči na Trgu sv. Petra, ki so spremljali blagoslov preko sredstev družbenega obveščanja in novih tehnologij, kakor tudi tistim, ki so bili v duhu navzoči.

Blagoslov

Papež Frančišek: »Sveta apostola Peter in Pavel, v katerih moč in oblast zaupamo, naj posredujeta za nas pri Gospodu.«
Ljudstvo: »Amen.«

Papež Frančišek: »Po prošnjah in zaslugah blažene Marije vedno Device, blaženega Mihaela nadangela, blaženega Janeza Krstnika in svetih apostolov Petra in Pavla ter vseh svetnikov naj se vas usmili vsemogočni Bog; Jezus Kristus naj vam odpusti vse grehe in vas privede v večno življenje.«
Ljudstvo: »Amen.«

Papež Frančišek: »Odpustek, odvezo in odpuščanje vseh vaših grehov, čas za resnično in rodovitno pokoro, vedno spokorno srce in poboljšanje življenja, milost in tolažbo Svetega Duha in da bi do konca vztrajali v dobrih delih, naj vam podeli vsemogočni in usmiljeni Gospod.«
Ljudstvo: »Amen.«

Papež Frančišek: »Blagoslov vsemogočnega Boga, Oče+ta in Si+na in Svetega + Duha naj pride na vas in na vas vedno ostane.«
Ljudstvo: »Amen.«


vir: Vatican News

foto: zajem zaslona

obj.: NN

Povej naprej.