Papež mladim, zbranim v Ljubljani: Drznite si graditi drugačen svet

Papež <em>mladim, zbranim v Ljubljani:</em> <strong>Drznite si graditi drugačen svet</strong>
Sveti oče spodbuja mlade, ki so te dni zbrani v Ljubljani na 46. evropskem srečanju skupnosti Taize, naj si drznejo graditi drugačen svet in pokažejo sanje, ki jih ta svet ne ponuja. Postanejo naj graditelji mostov med narodi, kulturami in verstvi.

»Dragi prijatelji, živimo v svetu, polnem hrupa, kjer sta vrednoti tišine in poslušanja zadušeni. V tem kontekstu vas vabim, da ponovno odkrijete globoko razsežnost poslušanja. Poslušanje je dejanje ljubezni. Je v središču zaupanja. Brez poslušanja lahko le malo stvari raste ali se razvija. Poslušanje omogoča, da damo drugi osebi prostor, ki ga potrebuje za svoj obstoj,« zapiše sveti oče v sporočilu, ki ga je v njegovem imenu podpisal državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

V družbi, kjer »nasilje osvaja vedno več površine«, v teh težkih časih, ki so zaznamovani s konflikti in vojnami, papež Frančišek poziva mlade, naj »si drznejo graditi drugačen svet, svet poslušanja, dialoga in odprtosti« ter tako »pokažejo druge sanje, ki jih ta svet ne ponuja, pričujejo o lepoti velikodušnosti, služenja, čistosti, trdnosti, odpuščanja, zvestobe svoji poklicanosti, molitve, boja za pravičnost in skupno dobro, ljubezni do revnih in socialnega prijateljstva«.

Hoditi skupaj, kot se glasi tema srečanja, po besedah svetega očeta prav tako pomeni »zagraditi pot pred marginalizacijo, zaprtostjo, izključevanjem in zavračanjem določene kategorije ljudi«. Mlade povabi, naj postanejo »graditelji mostov med narodi, kulturami in verstvi«, naj sanje o ljubezni, pravičnosti in miru spremenijo v konkretno realnost, naj živijo v sedanjosti in naj ne žrtvujejo »dragocene mladosti na oltarju lažnih užitkov in površinskosti«.

Celotno sporočilo papeža Frančiška

Dragi mladi, ob 46. Evropskem srečanju mladih, ki ga na temo »Skupaj na poti« v Ljubljani organizira Taizéjska skupnost, vas pozdravlja njegova svetost papež Frančišek. Zagotavlja tudi svojo bližino vsem vam, ki ste na različnih ravneh vključeni v življenje Cerkve in v življenje različnih narodov, iz katerih prihajate.

Nedavni Svetovni dan mladih vam je omogočil, da ste kot Cerkev in skupnost doživeli čudovito izkušnjo prijateljstva z Bogom in z drugimi. Pravzaprav ste vi Božja sedanjost, vi ste Cerkev danes! Cerkev vas potrebuje, da je v polnosti lahko ona sama. Kot Cerkev ste v svetu prisotno telo vstalega Gospoda. Dragi prijatelji, živimo v hrupnem svetu, kjer sta vrednoti tišine in poslušanja zadušeni. V tem kontekstu vas vabim, da ponovno odkrijete globoko razsežnost poslušanja. Poslušanje je dejanje ljubezni. Je srce zaupanja. Brez poslušanja lahko zraste ali se razvije le malo stvari. Poslušanje daje drugi osebi prostor, ki ga potrebuje za svoj obstoj. Pogosto se nam zdi, da je tisti, ki najglasneje kriči, vreden, da ga poslušamo. Na žalost je danes nasilje vedno bolj prisotno. Živimo v težkih časih, ko so konflikti in vojne posejani po vsem svetu, ker nihče več ne posluša. Pozivam vas, da si upate graditi drugačen svet, svet poslušanja, dialoga in odprtosti, da »pokažete drugačne sanje od tistih, ki nam jih ponuja ta svet, da pričujete za lepoto velikodušnosti, služenja, čistosti, moči, odpuščanja, zvestobe lastni poklicanosti, molitve, boja za pravico in skupno dobro, ljubezni do ubogih, družbenega prijateljstva.« (Kristus živi, št. 36).

Eden od izzivov, s katerimi se morate soočiti, je, kako biti skupaj na poti. S skupno hojo si prizadevamo za preoblikovanje kakovosti življenja v naših družbah. Hoditi skupaj pomeni zapreti pot marginalizaciji, zapiranju, izključevanju in zavračanju ene kategorije ljudi. Tako boste postali graditelji mostov med narodi, kulturami in religijami, za stabilen in odprt svet. Potruditi se moramo, da bomo živeli kot naš Učitelj in Gospod Jezus, ki ni nikogar izključil iz svojega potovanja. Ukoreninjen v občestvu z Bogom je Kristus delil svoje življenje s tistimi, ki so prišli k njemu. Božjo navzočnost je prepoznal v tistih, ki so bili na robu družbe, celo v tistih, ki niso pripadali njegovemu ljudstvu.

Ob današnjih izzivih in lastni krhkosti se nekateri ljudje včasih počutijo ’brezdomce’. Ko se s temi izzivi soočamo skupaj, lahko doživimo lepoto, presežnost, ki nam pomaga odkriti iskrico, zaradi katere začnemo znova z novo vnemo.

Dragi mladi, sveti oče računa na vas in vam zaupa, Cerkev vam zaupa. S svojimi besedami in dejanji pošljite močno sporočilo našemu svetu, ki zavrača ranljive. Uresničite svoje sanje o ljubezni, pravičnosti in miru, začenši pri sebi. Živite v sedanjosti. Ne žrtvujte svoje dragocene mladosti na oltarju površinskih užitkov. Ne dovolite, da vam ukradejo sanje, in pomagajte »zgraditi družbo, vredno tega imena« (Vsi bratje, št. 71). Papež Frančišek vsakega od vas in vaše družine izroča Gospodu in vam na priprošnjo Device Marije z vsem srcem podeljuje svoj apostolski blagoslov. Prosim vas, da molite zanj.

Kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Njegove svetosti


vir: Vatican News

logo: Taize Ljubljana

obj.: NN

Povej naprej.