Papež Frančišek: Praznujmo svoj krst, saj gre za nov rojstni dan

Papež Frančišek: <strong>Praznujmo svoj krst,</strong> <em>saj gre za nov rojstni dan</em>
»Dragi bratje in sestre, dober dan! Danes obhajamo Gospodov krst (prim. Mr 1,7-11).« S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na nedeljo Gospodovega krsta.

Ta se je dogodil pri reki Jordan, kjer je Janez, imenovan za to Krstnik, vršil obred očiščevanja, ki je izražal prizadevanje zapustiti greh in se spreobrniti. Ljudje so prihajali se krstiti s ponižnostjo, z iskrenostjo in kot pravi bogoslužje »z bosimi nogami in razgaljeno dušo«. Tudi Jezus je šel in tako začel svoje poslanstvo. S tem je pokazal, da hoče biti blizu grešnikom, da je prišel za njih, za vse nas, ki smo grešniki.

In ravno na ta dan so se zgodili nekateri nenavadni dogodki. Janez Krstnik je izrekel nekaj neobičajnega, ko je javno prepoznal v Jezusu, ki je bil na videz enak kot ostali, nekoga, ki je močnejši (v. 7) od njega, ki krščuje »s Svetim Duhom« (v. 8). Potem so se odprla nebesa, Sveti Duh se je spustil na Jezusa kakor golob (prim. v. 10) in od zgoraj je Očetov glas razglasil: »Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje« (v. 11).

Če nam vse to po eni strani razodeva, da je Jezus Božji Sin, nam po drugi strani govori o našem krstu, po katerem smo postali Božji otroci. S krstom namreč postanemo Božji otroci. Med krstom je Bog, ki pride v nas, nas očisti in ozdravi naše srce, za vedno nas napravi za svoje otroke, svoje ljudstvo in svojo družino, dediče Raja (prim. Katekizem katoliške Cerkve, 1279). Bog postane z nami intimen in ne gre več proč.

Krst je torej dar novega življenja in to, da postanemo v Jezusu za vedno ljubljeni Božji otroci. Zaradi tega je pomembno poznati datum in ga obhajati. Potrudimo se poiskati in spominjati se datuma našega krsta. Danes pa se zahvalimo Gospodu, ker od takrat naprej On ni samo z nami, ampak je v nas. Zato je pomembno, da poznamo in si zapomnimo datum krsta. Sprašujem vse vas. Vi, vsak od vas naj pomisli: »Ali se spomnim datuma svojega krsta?« Če se ga ne spomniš, vprašaj, ko se vrneš domov, da ga nikoli več ne pozabiš, ker je nov rojstni dan, ker si s svojim krstom rojen v življenje milosti. Zahvaljujemo se Gospodu za krst, tudi za starše, ki so nas prinesli k izviru, za tistega, ki nam je podelil zakrament, za botra in botro, za skupnost v kateri smo ga prejeli. Praznujmo svoj krst, saj gre za nov rojstni dan.

Vprašajmo se lahko: se zavedam neizmernega daru, ki ga od krsta nosim v sebi? V svojem življenju prepoznavam luč Boga, ki me vidi kot svojega ljubljenega sina, kot svojo ljubljeno hčerko? Sedaj pa v spomin na svoj krst sprejmimo Božjo navzočnost v nas. To lahko storimo z znamenjem križa, ki zarisuje v nas spomin milosti Boga, ki nas ljubi in želi biti z nami. Gre za znamenje križa, ki nas spominja na to. Storimo to skupaj: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. In ne pozabite na datum krsta, ki je nov rojstni dan.

Marija, tempelj Svetega Duha, naj nam pomaga obhajati in sprejeti čudesa, ki jih Gospod dela v nas.


vir: Vatican News

foto: Vatican Media

obj.: NN

Povej naprej.