Papež Frančišek: Ko smo skušani in zatirani, se ne pogajajmo s hudičem, temveč kličimo Jezusa

Papež Frančišek: Ko smo <em>skušani in zatirani, se ne pogajajmo s hudičem,</em> <strong>temveč kličimo Jezusa</strong>
»Dragi bratje in sestre, dober dan! Današnji evangelij nam predstavlja Jezusa, ko osvobaja neko osebo, ki jo je imel v posesti »zli duh« (prim. Mr 1,21-28), ki ga je trpinčil in povzročal, da je vpil (prim. vv.23.26).« S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na današnjo 4. nedeljo med letom.

Hudič, demon počne tako, da hoče imeti v posesti, da bi vklenil v »verige dušo«. Vkleniti dušo, to hoče hudič. Mi moramo biti zato pozorni na »verige«, ki nam zadušijo svobodo, kajti hudič ti vedno vzame svobodo, vedno. Poskušajmo sedaj dati ime nekaterim verigam, ki nam lahko stisnejo srce.

Pomislimo na odvisnosti, ki nas napravijo za sužnje ter vedno nezadovoljne, saj požirajo energijo, dobrine in čustva. Mislim na drugo verigo prevladujočih mod, ki vodijo v nemogoče perfekcionizme; na potrošništvo in uživaštvo, ki ljudi spreminjajo v potrošno blago in uničujejo odnose. In še druge verige, kot so skušnjave in pogojenosti, ki spodkopavajo samospoštovanje, vedrino ter sposobnost izbire in ljubiti življenje. Nadaljnja veriga je strah, zaradi katerega gledamo s pesimizmom na prihodnost ter nestrpnost, ki vedno prenaša krivdo na druge. Zatem je zelo grda veriga malikovanje moči, ki poraja konflikte in se zateka k orožju, ki ubijajo ali pa se poslužuje ekonomske krivičnosti in manipuliranja misli. Veliko, veliko verig je v našem življenju.

Jezus je prišel osvoboditi nas vseh teh verig. In danes, na izzive hudiča, ki vpije: »»Kaj hočeš […]Si nas prišel pogubit?« (v. 24), odgovori: »Umolkni in pojdi iz njega!« (v. 25). Jezus ima moč izgnati stran hudiča. Jezus osvobaja od moči zla. Toda, bodimo pozorni. Jezus izžene stran hudiča, toda ne pogovarja se z njim. Nikoli se Jezus ni pogovarjal z hudičem. Ko je bil skušan v puščavi, so bile Jezusove besede iz Svetega pisma, nikoli pa pogovor. Bratje in sestre, z hudičem se ne pogovarja. Bodite pozorni na to, da se z hudičem ne pogovarja. Kajti če ti vstopiš v pogovor z njim, zmaga on, vedno. Bodite pozorni na to.

Kaj torej storiti, ko se čutimo skušane in zatirane? Pogajati se z hudičem? Ne, z njim se ne pogaja. Ko smo skušani in zatirani, naj se pogovarjamo z njim? Ne, z njim se ne pogaja! Moramo pa klicati Jezusa. Klicati ga tam, kjer čutimo, da nas verige zla in strahu močneje stiskajo. Gospod želi z močjo svojega Duha tudi danes ponoviti hudiču: »Izgini, pusti pri miru to srce, nikar ne ločuj sveta, ne ločuj družine, skupnosti. Pusti jih, da bodo živele z vedrino, da bodo tam cveteli sadovi mojega Duha – tako pravi Jezus – in ne tvoji. Med njimi naj kraljujejo ljubezen, veselje, krotkost in namesto nasilja ter sovražnega vpitja naj bosta svoboda in mir«.

Vprašajmo se torej: v resnici hočem osvoboditev od teh verig, ki mi stiskajo srce? In še, znam reči »ne« skušnjavam hudega, preden se ugnezdijo v dušo? In končno, kličem Jezusa, mu dovolim delovati v meni, da bi nas znotraj ozdravil?

Sveta Devica naj nas varuje pred zlom.


vir: Vatican News

foto: Vatican Media

obj.: N. N.

Povej naprej.