Papežev molitveni namen za februar 2024: Za terminalno bolne

Papežev <em>molitveni namen za februar 2024:</em> <strong>Za terminalno bolne</strong>
V mesecu februarju 2024 molimo po papeževem namenu, da bi bolniki v zadnjih stadijih svojega življenja in njihove družine, vedno prejeli potrebno oskrbo in spremljanje tako z zdravstvenega kot s človeškega vidika.

Dve besedi sta, ki ju nekateri, ko je govor o terminalnih boleznih, zamenjujejo: neozdravljiv in nezdravljiv. In nista eno in isto.

Papežev namen molitve
Za terminalno bolne

Tudi ko so možnosti za ozdravitev minimalne, imajo vsi bolniki pravico do zdravniškega spremljanja, psihološkega spremljanja, duhovnega spremljanja, človeškega spremljanja. Včasih ne uspejo več govoriti, včasih mislimo, da nas ne prepoznajo, a če jih primemo za roko, razumemo, da so v sozvočju z nami.

Ni vedno mogoče doseči ozdravitve. Lahko pa skrbimo za bolnika tako, da smo nežni do njega. Sv. Janez Pavel II. je rekel: »Ozdraviti, če je mogoče, vedno pa skrbeti zanj«. In tukaj vstopi v igro paliativna oskrba, ki bolniku ne zagotavlja samo zdravniške oskrbe, ampak tudi človeško spremljanje in bližino.

Družin ne smemo pustiti v teh težkih trenutkih samih. Njihova vloga je odločilna. Razpolagati morajo s primernimi sredstvi, da lahko zagotovijo fizično podporo, duhovno podporo in družbeno podporo.

Molimo, da bi bolniki v zadnjih stadijih svojega življenja in njihove družine, vedno prejeli potrebno oskrbo in spremljanje tako z zdravstvenega kot s človeškega vidika.


vir: Vatican News

foto: zajem zaslona, YouTube

obj.: N. N.

Povej naprej.