Beseda starejšim, invalidom in ne samo njim

Objavljeno: 26. 02. 2024

|

Kategorije: Življenje

Beseda <strong>starejšim, invalidom</strong> in <em>ne samo njim</em>

BESEDA STAREJŠIM, INVALIDOM, BOLNIM IN NE SAMO NJIM

Leto VII (75), marec – sušec 2024

 

Pozdravljeni!

Za nami so pomembni februarski dogodki, med njimi zlasti  praznovanje Lurške Matere Božje in Svetovni dan bolnikov. Za vedno naj ostanejo v nas besede papeža Frančiška… Namenil jih ni le bolnikom, namreč: »Ni dobro, da je človek sam« in še: »Pri vsaki bolezni je pomembna sočutna in ljubeča bližina«.

Na prvi strani tega lističa navadno zapišem, kar sam doživim, pogosto tudi na poti v bližnji gozd. Ne jezite se, če kdaj  kaj ponovim. Pogosto se ustavim ob drevesih, ki so zraščena drug v drugega. V njih vidim to, kar vam želim predočiti: Povabljeni smo, naj se trudimo živeti v tesni medsebojni povezanosti in v pomoči drugemu.

K temu nas spodbuja tudi postni čas. Še odmevajo v nas besede postnega pastirskega pisma naših škofov, ko nas  vabijo k potrpežljivosti, ponižnosti in poslušnosti. Vse tri besede se začenjajo s črko p,  enako kakor post in pepelnica. Priznajte, da človek potrebuje res  veliko potrpežljivosti, ponižnosti in poslušnosti. K temu nas vabi Božja beseda postnega časa, ki jo poslušate v cerkvah. Mnogi pa spremljate molitev in  sv. maše na radiu Ognjišče in televiziji Exodus. Ko omenjam radio Ognjišče, priporočam molitev za uspeh radijskega misijona, ki bo potekal od 17. do 23. marca. Molitev za uspeh misijona, pa boste našli v tem lističu.

Tako »poslušnost« v mesecu marcu občudujemo pri sv. Jožefu (19. marec) in pri Mariji na praznik Gospodovega oznanjenja (25. marec).

Ne pozabímo, da bomo na tiho nedeljo, ko bo 5. postna nedelja, 17. marca, obhajali papeško nedeljo. Zato molímo za papeža Frančiška, naj ga Bog varuje in krepi, da bo zmogel opravljati svoje poslanstvo. V enakem prepričanju, kot poje pesem: Skoz’ Golgoto gre pot v nebo’, vam želim blagoslovljeno pot proti veliki noči in vas pozdravljam.

Vaš bolnišnični duhovnik Miro Šlibar

 

LITURGIČNI KOLEDAR

MAREC

2024, LETO B/II

1. marec: prvi petek
2. marec: prva sobota
3. marec: 3. postna nedelja
10. marec: 4. postna nedelja
17.  marec: 5. postna, tiha nedelja – papeška nedelja
19. marec: Jožef, Jezusov rednik
24. marec: Cvetna nedelja
25. marec: Gospodovo oznanjenje
28. marec: Veliki četrtek
29. marec: Veliki petek
30. marec: Velika sobota
31. marec: Velikonočna nedelja Gospodovega vstajenja – d.p.d.

 

MOLITVENI  NAMENI  SVETEGA  OČETA,

zaupani njegovi svetovni mreži molitve za leto 2024

Apostolat molitve že od vsega začetka, danes pa kot Papeževa svetovna mreža molitve, ki se posebej hrani z nameni, ki jih predlaga Sveti oče, ohranja in širi pobožnost Srca Jezusovega. Vabim vas, da se ji vsi, zlasti starejši in bolni, pridružite v čim večjem številu.

Molitveni namen za mesec marec 2024: ZA NOVE MUČENCE. Molimo za tiste, ki na različnih koncih sveta tvegajo življenje za evangelij, da bi navdihnili Cerkev z lastnim pogumom in misijonarskim poletom.

 

DUHOVNA OSKRBA V BOLNIŠNICI VALDOLTRA,

mag. Franc Šenk SDB

Duhovna oskrba v Ortopedski bolnišnici Valdoltra je zaupana salezijancem v župniji Ankaran. Bolnišnica Valdoltra je začela delovati leta 1909 kot obmorsko otroško okrevališče za bolnike s kostno tuberkulozo, splošni ortopedski dejavnosti pa se je  posvetila po drugi svetovni vojni. Že od začetka je bila v sklopu bolnišnice tudi cerkev, ki pa so je nato uporabljali v druge namene. Kapelo v prostoru pod nekdanjo cerkvijo so uredili leta 1996. V prijetno toplem prostoru pozimi in v svežem poleti, sicer nekoliko mračnem, z dostopom z dvorišča, poteka sveta maša vsak torek ob 16.00 uri. Kapela pa je ves dan odprta za osebno molitev. Obisk duhovnika na oddelkih bolnišnice pa je mogoč na klic. Sodelavke župnijske Karitas obiščejo bolnike pred veliko nočjo in božičem.

V Ankaranu je tudi otroško okrevališče Debeli rtič. Tam Rdeči križ spomladi in jeseni organizira skupne počitnice za starejše, v sklopu katerih prostovoljci poskrbijo tudi za možnost prejema zakramenta sprave in za sveto mašo. Duhovnika lahko dobite po telefonu na: 041 243 278.

 

NATAŠA AHČIN, BITI ZA NEKOGA

Vzemi mojo roko

Vzemi mojo roko v svojo.

Pojdíva življenju naproti.

Naj naju trpljenje

ne moti,

lahko ga prestopiva skupaj,

z ramo ob rami,

samó ne obupaj.

obro je biti,

ne tarnati, le hoditi,

ljubiti brezmejno …

      

HVALEŽNOST, Christine A. Adams

*Kakšne so tvoje najbolj oboževane sanje? Napiši jih na košček papirja in jih nosi s seboj vsak dan in si predstavljaj, da tvoje sanje postajajo resničnost. Bodi hvaležen za to, kar si danes in kar boš jutri.

*Vrednoti vsak dan tako, da počneš tisto, kar imaš rad. Ne čakaj da boš potem, ko boš imel dovolj denarja, naredil tisto, za kar si bil ustvarjen. Bodi hvaležen za svoje talente in trguj z njimi.

*Ko odkriješ svoje življenjsko poslanstvo, si na pravi pot, da živiš življenje, ki ga ljubiš. Navdušujoči namen omogoči pogumna dejanja, ki v zameno ustvarijo uspeh. Predaj se svojemu klicu z dejavnimi cilji.

 

PRIPOROČAMO

*Novo. Za pogovor z duhovnikom lahko pokličete vsak torek, od 10. do 12. ure, na telefon 051 245 255.

*ROMANJE V LURD BO OD 25. DO 31. JULIJA. POKLIČITE 031 613 378 (Šlibar)

*Svete maše Radio Ognjišče v mesecu marcu prenaša iz župnijske cerkve Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani ob 19. uri.                                                                                                                                                                  Ob isti uri bo tudi prenos svete maše v živo na TV GOLD.

* Vsako nedeljo je ob 10.30 prenos svete maše na TV SLO 1.

* Svete maše so na TV Exodus ob delavnikih ob 6., 12., 18. in 24. uri, ob nedeljah pa ob 8.30 ter ob 12., 13., 18. in 19. uri.

* Drugi četrtek v mesecu je na Kureščku ob 17. uri molitvena ura pred Svetim Rešnjim Telesom, ob 18. uri pa sveta maša za svetost življenja in za nerojene otroke.

* Drugi petek v mesecu je na Brezjah ob 17.30 rožni venec, ob 18. uri pa sveta maša za bolnike z rakom ter njihove domače in prijatelje.

* Prvo sredo meseca je v. maša za bolnike z rakom pri kapucinih v Celju.

* Vsak dan je rožni venec na Radiu Ognjišče na sporedu že ob 5. uri.

* Vsako tretjo soboto v mesecu je na Radiu Ognjišče Kateheza za bolnike. Tokrat bo 16. marca ob 21. uri.

 

Molitev za uspeh radijskega misijona od 17. do 23. marca.

O, vzvišeni in veličastni Bog,

razsvêtli temine mojega srca.

Daj mi pravo vero, trdno upanje in popolno ljubezen,

razumnost in spoznanje, o, Gospod,

da se bom držal tvoje svete in resnične zapovedi. Amen.

 

MODRE IN HUDOMUŠNE PUŠČAVSKIH OČETOV, R. KERNA

*Starega bolnega meniha je obiskal zdravnik iz bližnje vasi. Puščavnik ga je na vsak način želel blagosloviti. »Boglonaj,« pravi zdravnik. »In zakaj bi me rad blagoslovil?« – »Ker vedno blagoslavljam tiste, ki bolnim ne preprečijo ozdravljenja.

*Zakaj ima oče Serafin povito roko? »Zjutraj smo šli na sejem kupit velbloda, pa mu je hotel prešteti zobe.« – »In?« – »Žival mu je hotela prešteti prste …«

*Samostanski petelin je pozorno poslušal opatovo pridigo o nevarnosti in škodljivosti vina. Ko je naslednji dan videl, kako kuhar pripravlja petelina v vinski omaki, si je rekel: »Torej je res, da vino ubija!«

*Novinec je vprašal očeta Moralesa: »Zakaj nam pravilo nalaga toliko molka?« Odgovori mu: »Zato, ker je molk dieta za dušo.«

……………………………………………………………………………………………………

Miro Šlibar, Ulica Emila Adamiča 60, 1356 Dobrova, GSM 031 613 378, [email protected]; www.miro-slibar.rkc.si


foto: Unsplash

obj.: N. N.

Povej naprej.