Papež Frančišek: Nikoli odmakniti oči od Jezusove luči

Objavljeno: 26. 02. 2024

|

Papež Frančišek: <em>Nikoli odmakniti oči</em> od <strong>Jezusove luči</strong>
»Dragi bratje in sestre, dober dan! Evangelij tokratne druge postne nedelje nam predstavlja dogodek Jezusovega spremenjenja (prim. Mr 9,2-10)«. S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na 2. postno nedeljo.

Potem ko je učencem napovedal svoje trpljenje, je Jezus vzel seboj Petra, Jakoba in Janeza in se povzpel na visoko goro in se jim tam fizično pokazal v vsej svoji svetlobi. Tako jim je razkril smisel tega, kar so preživeli skupaj do tega trenutka. Pridiganje o Kraljestvu, odpuščanje grehov, ozdravljenja in znamenja, ki jih je storil, so namreč bile iskrice veliko večje luči: Jezusove luči, Luči, ki je Jezus. In od te luči učenci ne smejo nikoli več odmakniti oči, še zlasti v trenutkih preizkušnje, kakor bodo tisti prihajajočega trpljenja.

Poglejte sporočilo: nikoli odmakniti oči od Jezusove luči. Nikoli odmakniti oči od Jezusove luči. To je podobno, kot so v preteklosti počeli kmetje, ko so orali polja, so osredotočili pred sabo pogled na neko določeno točko in ga imeli uprtega na cilj, so orali ravne brazde. Kristjani smo na poti življenja poklicani imeti oči vedno uperjene v svetlo Jezusovo obličje. Nikoli odmakniti oči od Jezusa.

Bratje in sestre, odprimo se Jezusovi luči. On je ljubezen, On je življenje brez konca. Na poteh bivanja, ki so včasih vijugasta, iščimo njegovo obličje, polno usmiljenja, polno zvestobe in upanja. Pri tem nam bodo pomagali molitev, poslušanje Besede, zakramenti. Molitev, poslušanje Besede in zakramenti nam pomagajo imeti oči uprte v Jezusa. In dober namen za postni čas je to, da se začnemo vaditi v odprtih pogledih, postati »iskalci luči«, iskalci Jezusove luči tako v molitvi kot v drugih osebah.

Sedaj pa se vprašajmo: na svoji poti imam oči uprte na Kristusa, ki me spremlja? In da bi to počel, dam prostor tišini, molitvi, adoraciji? In končno, iščem vsak majhen žarek Jezusove luči, ki odseva v meni in v vsakem bratu in sestri, ki ju srečam? Se spomnim, da se Gospodu za to zahvalim?

Marija, sijaj Božje luči, naj nam pomaga imeti pogled uprt na Jezusa in se z njim gledati v zaupanju in ljubezni.


vir: Vatican News

foto: Vatican Media

obj.: N. N.

Povej naprej.