Teden družine, 19. marec: »Tvoj oče in jaz sva te žalostna iskala«

Objavljeno: 13. 03. 2024

|

Kategorije: Družina, Gradiva

Teden družine, <strong>19. marec</strong>: <em>»Tvoj oče in jaz sva te žalostna iskala«</em>

Duhovnik koprske škofije, g. Ervin Mozetič, je sestavil mašne nagovore za Teden družine 2024 na temo: “Velikonočna skrivnost v družinskem življenju”.

Nagovor v wordovem dokumentu: Nagovor, 19. 3., Sv. Jožef

Torek 19. 3. 2024 – Sveti Jožef

Danes začenjamo teden družine. Pred nami je lik svetega Jožefa. »Tvoj oče in jaz sva te žalostna iskala,« potoži Marija Jezusu, ko sta ga z Jožefom po tridnevnem iskanju zopet našla. Jezus je sam od sebe kar ostal v Jeruzalemu v templju. Kakor da bi pozabil na to, da ima Marijo in Jožefa, da ima družino.

Tvoj oče in jaz, ne jaz in tvoj oče. Zanemarljiva podrobnost? Ne, zelo poučna. Marija misli na Jožefovo tesnobo. Njegovo tesnobo postavlja pred svojo. Včasih srečam može, za katere ne vem, če so poročeni. Pogosto sem razočaran. O osebnem življenju lahko govorijo pol ure, pa človek ne ve, ali so poročeni ali ne. Vedno ponavljajo »jaz, jaz, jaz«; nikoli žena in jaz. To pomeni, da so še vedno posamezniki, ki še niso postali zakonci.

Kljub tesnobi je Jožef neskončno zaupljiv in vdan v Božjo voljo, tudi za ceno lastnega trpljenja. Jožef mnogih stvari ni razumel, ali vsaj ni razumel takoj.

Jožef opazuje znamenja, razmišlja, se sprašuje, in se gotovo o tem tudi pogovarja z Marijo. Ves čas je na poti. Življenje z Besedo in v besedi ni nikoli mirovanje, je potovanje. Tako se Jožef umakne v Egipt, potem pride iz Egipta, a ostaja v varni razdalji v Galileji, dokler ne sliši opomina, da se naseli v Nazaretu.

Poglejmo pomembne Jožefove drže. Ves čas stopa v dogajanje. Kljub temu, da na videz beži, beži pred nevarnostjo in ne pred odgovornostjo. Jožef neprestano premišljuje, kaj naj stori, da bo prav.

Neprestano se odloča in deluje. Ni pasiven statist. Če gledamo Jožefa bežno, od daleč, se nam zdi, da je tih in pasiven. Ko ga pogledamo od blizu, je resnično živ, dejaven in ustvarjalen.

Praznik Svetega Jožefa vabi vsakega moža in očeta, da vstopi v tesen odnos z Besedo in se ne pusti zavesti skušnjavi, da bi postal vzvišen opazovalec. Kaj je hujšega kot napuh in ignoranca.

Veličina sv. Jožefa obstaja v dejstvu, da je bil Marijin mož in Jezusov oče. In kot tak se je postavil v službo družine in s tem celotnemu človeštvu.

Kakor je Bog govoril Jožefu, se zdi, da govori tudi nam. Velikokrat se v našem življenju dogajajo stvari, ki jih ne razumemo in se jim upiramo. Jožef pa se odpove svojim načrtom in sprejme, kar se mu dogaja, čeprav se mu zdi skrivnostno. Sprejemanje Jožefa vabi naše može in očete, da sprejemajo druge v družini brez zadržkov, take, kakršni so.

Jožef, uči naše očete in može ustvarjalnega poguma, še posebej ko naletijo na težave. Pred težavami lahko obtičimo, se umaknemo, ali pa poiščemo možne rešitve.

Prosimo danes za naše može in očete, da bi vstopali v šolo svetega Jožefa, da bodo kot on polni ustvarjalnega poguma, dobri delavci in skrbni varuhi otrok.

Ervin Mozetič

 


Ilustracija: https://www.freebibleimages.org/

Obj.: L. M.

Povej naprej.