Obhajanje velikega četrtka v družini

Objavljeno: 25. 03. 2024

|

<strong>Obhajanje velikega četrtka</strong> v <em>družini</em>

V družini, kjer so otroci še mlajši in se morda ne boste vsi udeležili obredja velikega tedna,

lahko doma pripravite obhajanje obredov za posamezni dan.

Predlog za obhajanje velikega četrtka:

Pripravimo “pashalno večerjo”, kot je opisana v svetem pismu: jagnje, ki ga jemo z grenkimi zelišči, nekvašen kruh ter svečano oblečeni družinski člani, ki se zberemo za skupno mizo.

Na začetku obhajanja lahko preberemo Božjo besedo o zadnji večerji, ki jo je Jezus obhajal s svojimi učenci (Matej 26,26-29), nato pa po lastnih besedah oblikujemo molitev. Zahvalimo se, da smo med seboj prijatelji in da se lahko z Jezusom “družimo” tudi na ta način. Seveda lahko uporabimo naš obstoječi način molitve in blagoslovimo jedi, ki smo jih pripravili.

Med večerjo se lahko pogovarjamo o dogodku, ki se je zgodil med zadnjo večerjo – ko je Jezus postavil sveto evharistijo, da jo otrokom čimbolj približamo.

Vsekakor lahko idejo izkoristimo tudi v družinah, kjer so otroci že dovolj veliki, da se udeležijo tudi obredov velikega tedna.

Domače obhajanje praznikov je spodbuda in priložnost, da se družina poveže med seboj in da se doživljanje praznikov poglobi; prav tako pa je to priložnost, da umirimo korak in počasneje ter bolj zavestno vstopimo v slavljenje velikih praznikov, ki so pred nami.


foto: N. N.

pripr. in obj.: N. N.

Povej naprej.