Zakaj je Jezus zložil prt, preden je zapustil grob?

Objavljeno: 04. 04. 2024

|

Zakaj je Jezus <em>zložil prt,</em> <strong>preden je zapustil grob?</strong>

Prvi dan tedna je prišla Marija Magdalena navsezgodaj, še v temi, h grobu in je videla, da je kamen odstranjen od groba. Tedaj je stekla in prišla k Simonu Petru in k drugemu učencu, ki ga je imel Jezus rad, ter jima rekla: »Gospoda so vzeli iz groba in ne vemo, kam so ga položili.« Peter in oni drugi učenec sta šla ven in se odpravila h grobu. Skupaj sta tekla, vendar je drugi učenec Petra prehitel in prvi prišel h grobu. Sklonil se je in videl povoje, ki so ležali tam, vendar ni vstopil. Tedaj je prišel tudi Simon Peter, ki je šel za njim, in stopil v grob. Videl je povoje, ki so ležali tam, in prtič, ki je bil na Jezusovi glavi, vendar ni ležal s povoji, temveč posebej zvit na drugem mestu. Janez 20,1-7

Natančno zložen prt razkriva pomembno sporočilo. Iz evangelija po Janezu v odseku, ki opisuje prihod učencev na prazen Jezusov grob, izvemo, da je bil prtiček, s katerim je bila pokrita Jezusova glava, medtem ko je ležal v grobu, skrbno zložen in postavljen ločeno od povoja.
Zakaj je bilo to tako pomembno, da se je evangelist Janez to odločil zabeležiti?

Po židovskih običajih, ko bi služabnik postavljal mizo za obed, bi natančno zložil prtiček svojega gospodarja poleg krožnika. Čakal bi ob strani, dokler gospodar ne konča večerje, pred tem ne bi pristopil k mizi ali začel pospravljati. Ko bi gospodar vstal od mize, si obrisal usta in pustil zmečkan prtiček na mizi – to bi bil znak služabniku, da je končal z obedom. Tako odložen prtiček bi pomenil – “Končal sem.” Služabnik bi nato začel odnašati posodo s mize.

Vendar pa, če bi gospodar vstal od mize, skrbno zložil prtiček in ga postavil ob krožnik ter odšel v drugo sobo, služabnik ne bi pristopil k mizi. Natančno zložen prtiček bi pomenil: “Vrnil se bom!”.

Zdaj vemo, zakaj je bilo evangelistu Janezu tako pomembno zapisati te besede. Natančno zložen prtiček, s katerim je bilo pokrito Njegovo sveto obličje, je bilo Jezusovo sporočilo vsem nam: “Vračam se!”

Verujem v vstajenje telesa in večno življenje… Današnjim krščenim je vstajenje normalen pojav. Vsaj v teoriji. Vprašanje je, kako bi se odzvali, če bi se srečali oči v oči z Vstalim. Tako pogosto omenjamo mnoge skrivnosti vere, tudi vstajenje, da smo jih malce obrabili. Velike resnice prehajajo preko ustnic, vendar nismo ozavestili njihove moči. Njihove resničnosti.

Jezus se bo resnično vrnil.

Vero v to, da se bo Jezus vrnil, izpoveš vsakič, ko sodeluješ pri sveti maši. Veruješ?


vir: Žena vrsna

Besedilo iz Svetega pisma: biblija.net

foto: Pixabay

prevod in obj.: N. N.

Povej naprej.