Četrtek, 11. april: Kdor veruje v Sina, bo imel večno življenje

Objavljeno: 10. 04. 2024

|

Četrtek, 11. april: <strong>Kdor veruje v Sina, bo imel večno življenje</strong>

Kdor veruje v Sina, bo imel večno življenje             

Pred nami je pogovor med Nikodemom in Jezusom. Nikodem, ve, da ima Jezus prav, vendar ga je strah. Ve, da se mora odločiti, a se raje ne bi. Križ mu smrdi. Če stopi za Jezusom, na nek način stopa v prazno. Izgublja znane privilegije: izgubil bo mesto v svoji stranki in prvenstvo med Judi. Kaj bo pridobil? Človeško gledano nič, izgubil pa vse. Ne more dokazati, da je Jezus prava odločitev. To se bo pokazalo šele po vstajenju. A polno življenje zahteva odločitve. Človek ne more ostati na sredi. Omahovanje, cincanje, stalno sprenevedanje ni vredno človeka. Potrebni sta opredelitev in odločitev. Nikodem to ve, zato prihaja k Jezusu, da bi si razjasnil pogled in naredil odločilen korak.

Jezus je nedvoumen.  Življenje z Jezusom zahteva opredelitev. Jezus ne popušča. Nikodemu pravi: Kdor vanj veruje, se mu ne sodi; kdor pa ne veruje, je že sojen, ker ne veruje v ime edinorojenega Božjega Sina.

Pomislimo, kako jasne so naše vsakodnevne opredelitve za temo ali luč.  Ali se vedno vprašamo: Za koga se odločam, kdo me vodi? Luč ali tema, Jezus ali to, kar mi ugaja? Ko pri majhnih stvareh popuščamo, ko se ne izjasnimo, vedno globlje tonemo v temo. Nazadnje se resnično ne znamo odločiti.

Jezus je jasen: Kdor vame veruje bo rešen, kdor ne, bo pogubljen. Vera je stvar vsakodnevnih majhnih korakov. Od jutra, ko vstanemo, do večera, ko ležemo v posteljo. Ali služimo luči ali temi, Jezusu ali sebi? Kdo nas skozi dan vodi in kako pogumno se opredeljujemo za luč? In ne nazadnje ali znamo pogumno reči: Kristus je moj edini odrešenik! On je merilo mojih odločitev, on je moje življenje!

Zdi se, da živimo v družbi, ki takšne jasnosti ne prenese.  Pa vendar smo kristjani že po imenu poklicani, da se opredelimo v vsakem trenutku in sledimo Njemu, ki je naše odrešenje.

Jezusovo celotno poslanstvo je bilo dati žive vode resnice ljudem vseh časov. Ve, da jim ne podaja nekega omejenega nauka, pač pa večno življenje, za katerega so rojeni. To sedaj ponuja tudi meni.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Unsplash

obj.: N. N.

Povej naprej.