6 praktičnih načinov, ki nam pomagajo rasti bližje k Bogu

<em>6 praktičnih načinov,</em> ki nam pomagajo <strong>rasti bližje k Bogu</strong>

1. Piši molitveni dnevnik.

Vsak kristjan je povabljen, da za svojo duhovno povezanost z Bogom in rast v veri dnevno moli. Če želimo stopiti korak naprej, smo povabljeni, da si v dnevu vzamemo določen čas, ki ga namenimo molitvi. Raziščimo, kaj nam je ljubo – branje duhovnih knjig ali spodbud npr.: 5 minut s Svetim Duhom, Beseda med nami, branje Svetega pisma, molitev z revijo Magnificat, slavljenje z duhovno glasbo, ki si jo zavrtimo, Lectio divina, … in dovolimo, da nas navdihne molitev, kakršnakoli pač že. Nato si v zvezek zapišemo tisto, kar nas je navdihnilo, svoje misli, zahvale, prošnje, ki jih nosimo v srcu. Lahko si zapišemo tudi mesta, ki so nas navdihnila, prepišemo kakšen stavek ali dva, malo bolj podrobno razdelamo, kaj narišemo, podčrtamo, pobarvamo. Ko pišemo, naši možgani drugače dojamejo in pomnijo informacije, kakor če samo razmišljamo in to, da napišemo, je dodatna vrednost tudi v našemu doživljanju.

2. Za nekaj trenutkov se umakni v tišino.

Čeprav smo bitja odnosov, je normalno, da sleherni človek potrebuje tudi nekaj časa zase, za umik v tišino, kjer lahko zares zasliši svoje misli, začuti svoje telo, premisli o svojih odnosih, čustvih, vrednotah, navadah. Pomembno je, da takrat umakne prav vse motilce: telefon, računalnik, knjigo, … Čas, ki ga preživimo sami s seboj je dragocen, saj tako prepoznavamo tudi lastno vrednost, ugotovimo, kakšna družba smo sami sebi, se učimo o sebi, raziskujemo svoja doživljanja, reflektiramo dogodke in odnose, ki se nam dogajajo in ozavestimo, kaj se v povezavi z njimi dogaja znotraj nas. Tako lažje ohranjamo stik s seboj, kar je ključno za nadzor naših čustev in ohranjanje odnosov. Tudi odnosa z Bogom.

3. Preživi čas v družbi.

Kakor ni dobro biti ves čas samo v družbi, tako ni dobro biti ves čas samo v samoti. Druženje krepi naše medosebne odnose, poglablja jih in jih dela plemenitejše. Prav tako oplemeniti tudi nas same. Pozitivno vpliva na naš imunski sistem, naša čustva in razumevanje sveta. V družbi prijateljice, prijatelja lahko podelimo svoje veselje, pa tudi svoje stiske in težave. Vprašamo za nasvet ali mnenje. Dobimo sočutje, ali sočutje damo. Gradimo skupnost, ki nas dviguje takrat, ko sami ne zmoremo korakov naprej – takrat prijatelji verjamejo v nas in njihova vera nas žene naprej.

4. Imej rad druge ljudi.

Vsa živa bitja je ustvaril Bog in v vsakem ustvarjenem bitju je nekaj Božjega. Na ta način lahko izkažemo spoštovanje in ljubezen tudi Bogu, ko imamo radi človeka ob sebi – ki je ustvarjen po Božji podobi. V njem je nekaj svetega in sakralnega, je Božji dih, ki mu daje živeti, upati, ljubiti. Ko imamo radi druge, pa tudi pozitivno vplivamo nase – saj nam čustva naklonjenosti dajejo zagon in pozitivna čustva, ki blagodejno vplivajo na naše življenje in celo našo bit.

5. Nauči se nekaj vrstic iz Svetega pisma na pamet.

Kako dobro dene, da se v trenutkih zmagoslavja ali stiske lahko obrnemo na Gospoda s preprostim vzklikom, ki privre iz srca. To se lahko zgodi spontano, lahko pa se načrtno naučimo nekaj stavkov, ki so lahko tudi del naše (vsakodnevne) molitve.

Nekaj vam jih predlagamo tudi mi:

“Vse zmorem v njem, ki mi daje moč.” Fil 4,13

“Zaupaj v GOSPODA z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj. Na vseh svojih poteh ga spoznavaj in on bo uravnaval tvoje steze.” Prg 2,5-6

Dober boj sem dobojeval, tek dokončal, vero ohranil. ” 2 Tim 4,6

“Kdor ti je predan, mu ohranjaš mir, mir, ker zaupa vate.” Iz 26,3

“GOSPOD je moja luč in moja rešitev, koga bi se moral bati? GOSPOD je trdnjava mojega življenja, pred kom bi moral trepetati?” Psalm 27,1

“Vrnite se v trdnjavo, ujetniki upanja! Že danes oznanjam: Dvojno ti bom povrnil!” Zaharija 9,12

“Gospod se bo bojeval za vas, vi pa ostanite mirni!” 2 Mz 14,14

6. Deli svoje pričevanje.

Kaj je lahko lepšega kot to, da drugim ljudem povemo o tem, kako velike reči je storil za nas Gospod ali da delimo doživljanje, kjer smo prepoznali Božjo voljo?! S tem poveličujemo Božje ime, širimo Božje kraljestvo, izpričujemo svojo vero in drugim ljudem pripovedujemo o velikih Božjih delih, ki niso samoumevne. Preko naših pričevanj lahko drugim ljudem približamo Božjo ljubezen in jim morda damo tudi spodbudo, da svojo vero poglobijo tudi sami.

Vsekakor vam želimo, da bi živeli v in z Božjo bližino in se jo tako ali drugače učili izkušati prav vsak dan!


foto: PixaBay

pripravila in obj.: Neža Novak

Povej naprej.