BESEDA STAREJŠIM, INVALIDOM, BOLNIM IN NE SAMO NJIM maj – veliki traven 2024

Objavljeno: 26. 04. 2024

|

BESEDA <em>STAREJŠIM, INVALIDOM, BOLNIM IN NE SAMO NJIM</em> <strong>maj – veliki traven 2024 </strong>

Pozdravljeni!

       Še bo slovesno odmevala Aleluja … V Marijin mesec maj smo vstopili s praznikom sv. Jožefa, praznikom dela. 9. maja bo Gospodov vnebohod, zatem pa zadnja nedelja pred Binkoštmi, 19. maja. Mesec pa bomo sklenili po nedelji Svete Trojice s praznikom Svetega rešnjega telesa in krvi. V šmarničnem mesecu bodo kar štirje Marijini prazniki. Naj jih naštejem: Marija, srednica vseh milosti, 6. maja, Fatimska Mati Božja, 13. maja, Marija, Mati Cerkve, binkoštni ponedeljek, 20. maja in Marija Pomočnica kristjanov – Marija Pomagaj, 24. maja. Povabljeni ste, da v tem mesecu radi nagovarjate nebeško Mater, jo prosite, se jih zahvaljujete in se tudi z njo posvetujete.

       Na drugačen način pa se vsak torek od 10. do 12. ure nagovarjate duhovnika. Zavedamo se, da je zelo veliko osamljenosti, sploh med starejšimi. Časa za pogovor je vse manj. Včasih se porodi vprašanje, dvom ali se zgodi življenjska situacija, nekaj,  o čemer bi se radi pogovorili z duhovnikom. Na pobudo Radia Ognjišče smo stopili skupaj za manj osamljenosti med nami. Duhovniki vam bodo na voljo ob torkih. Sočutno uho vas bo poslušalo vsak torek med 10. in 12. uro. Pokličite 051 245 255. Če je kaj nujnega, pošljite SMS sporočilo in nekdo vas bo poklical, pa čeprav ne bo torek.

       Sklenem z molitvijo evharističnega bogoslužja v čast Mariji, ki jo lahko sami kdaj ponovite. »Sveto Devico Marijo si obdaril z milostmi Svetega Duha, ko je molila z apostoli. Na njeno priprošnjo naj nas dobri Bog napolni s Svetim Duhom, da bomo enodušno vztrajali v molitvi ter prinašali bratom in sestram veselo vest odrešenja«. Vse vas blagoslavljam in pozdravljam.

                            Vaš bolnišnični duhovnik Miro Šlibar

LITURGIČNI KOLEDAR

MAJ 2024, LETO B/II

  1. maj: Jožef Delavec – praznik dela – d.p.
  2. maj: prvi petek
    4. maj: prva sobota
    5. maj: 6. velikonočna – nedelja turizma
    9. maj: Gospodov vnebohod
    12. maj: 7. velikonočna – nedelja sredstev družbenega obveščanja
    13. maj: Fatimska Mati Božja
    19. maj: Binkošti
    20. maj: Marija, Mati Cerkve – binkoštni ponedeljek
    24. maj: Marija, Pomočnica kristjanov – Marija Pomagaj
    26. maj: Nedelja Svete Trojice
    30. maj: Sveto rešnje telo in kri

 

MOLITVENI  NAMENI  SVETEGA  OČETA,

zaupani njegovi svetovni mreži molitve za leto 2024

Apostolat molitve že od vsega začetka, danes pa kot Papeževa svetovna mreža molitve, ki se posebej hrani z nameni, ki jih predlaga Sveti oče, ohranja in širi pobožnost Srcu Jezusovemu. Vabim vas, da se ji vsi, zlasti starejši in bolni, pridružite v čim večjem številu.

Molitveni namen za mesec maj 2024: ZA FORMACIJO REDOVNIC, REDOVNIKOV IN SEMENIŠČNIKOV. Molimo za redovnice, redovnike in semeniščnike, da bi napredovali na lastni poklicni poti s pomočjo človeške, pastoralne, duhovne in skupnostne formacije, ki naj jih usposobi, da bodo verodostojne priče evangelija.

DUHOVNA OSKRBA V SPLOŠNI BOLNIŠNICI NOVO MESTO,

Marko Novak OFM, 041 742 721

Naša bolnišnica v Novem mestu v tem letu praznuje 130-letnico svojega delovanja. Ustanovili so jo Usmiljeni bratje leta 1894. Po odhodu Usmiljenih bratov (1947) so bolnike duhovno oskrbovali duhovniki s Kapitlja, tudi s sodelovanjem bratov frančiškanov iz kloštra. Leta 1967 je bila ustanovljena župnija sv. Lenarta, odtlej frančiškani redno duhovno oskrbujemo bolnišnično skupnost.

V naši bolnišnici je vodstvo in osebje zelo odprto in naklonjeno duhovni oskrbi in spremljanju bolnikov. Gre za res lepo sodelovanje.

Imamo novo kapelo, ki je bila blagoslovljena v marcu leta 2017 in je vedno odprta; posvečena je sv. Lurški Materi Božji. Bogoslužje v njej je vsako sredo, na vse zapovedane praznike in na novo leto: ob 19.uri je češčenje, ob 19.30 pa darujemo sv. mašo. Kapela je z obiskom osebja in svojcev, kdaj tudi bolnikov, dobro obljudena.

Obiski bolnišničnega duhovnika na oddelkih so redni. Večkrat  prihajajo na obisk tudi duhovniki iz domačih župnij, kar bolnikom veliko pomeni.

Naj Dobri Pastir milostno spremlja in blagoslavlja našo bolnišnico – vsakega v srcu, vsakega na poti!

NATAŠA AHČIN

MATI

O, v veri močna Mati,
tvoja brezmadežna ljubezen je dozorela za prvo evharistijo!
Izklesana si in pripravljena,
ti deviška monštranca,
za Hostijo, ki rešuje svet.
To je tvoja dolga nosečnosti,
daljša od prve,
v njej boš donosila Cerkev.
In tretji dan, Mati, boš v Sadu razodeta rodovitnost.

 

HVALEŽNOST, Christine A. Adams

*Ozavesti ljudi v svojem življenju: tiste, ki jih imaš rad in tiste, ki ti niso najbolj dragi. Vsak, ki ga srečaš, te nekaj nauči. Bodi hvaležen zanje, zakaj po njih deluje Bog.

* Pozitivne misli so zdrave misli. Odpiranje naših src brezpogojni Božji ljubezni je bistvo zdravljenja. Prisluhni svojim mislim. Če razmišljaš in praviš: »Ta služba me ubija.« »Ne prenesem ga.« Ali: »Dela me bolnega«, ti bo tvoj um verjel. Misli pozitivno – in  boš zdrav.

PRIPOROČAMO

*Za pogovor z duhovnikom o čemer koli lahko pokličete vsak torek, od 10. do 12. ure, na telefon 051 245 255.

*ROMANJE V LURD BO OD 25. DO 31. JULIJA. POKLIČITE 031 613 378 (Miro Šlibar)

*Svete maše v mesecu maju prenaša Radio Ognjišče iz bazilike Marije Pomagaj na Brezjah ob 19. uri. Ob isti uri bo tudi prenos svete maše v živo na TV GOLD.

* Vsako nedeljo je ob 10.00 prenos svete maše na TV SLO 1.

* Svete maše so na TV Exodus ob delavnikih ob 6., 12., 18. in 24. uri, ob nedeljah pa ob 8.30 ter ob 12., 13., 18. in 19. uri.

* Drugi četrtek v mesecu je na Kureščku ob 17. uri molitvena ura pred Svetim Rešnjim Telesom, ob 18. uri pa sveta maša za svetost življenja in za nerojene otroke.

* Drugi petek v mesecu je na Brezjah ob 17.30 rožni venec, ob 18. uri pa sveta maša za bolnike z rakom, njihove domače in prijatelje.

* Prvo sredo v mesecu je sv. maša za bolnike z rakom pri kapucinih v Celju.

* Vsak dan je rožni venec na Radiu Ognjišče na sporedu že ob 5. uri.

* Vsako tretjo soboto v mesecu je na Radiu Ognjišče Kateheza za bolnike. Tokrat bo 18. maja ob 21. uri.

 

MODRE IN HUDOMUŠNE PUŠČAVSKIH OČETOV, R. KERNA

*»Že dolga leta ne morem odpustiti stare zamere,« potoži menih svojemu učitelju. »Zelo slabo razumeš svoje življenje. Razumeti življenje pomeni odpuščati.«

*»Kaj je izkušnja?« – je vprašal novinec učitelja. – »To je, kar, ostane, ko si vse drugo izgubil.«

*»Oče, nihče me ne razume,« je novinec potožil predstojniku. Ta mu je odgovoril: »Razumeli te bodo, ko boš ti razumel njih.«

*Oče Serafin je znal reči: »Če poznaš samega sebe, se ne precenjuješ, če poznaš druge, jih bolj ceniš.«


Miro Šlibar, Ulica Emila Adamiča 60, 1356 Dobrova, GSM 031 613 378, [email protected]; www.miro-slibar.rkc.si


vir: Miro Šlibar

foto: PixaBay

obj.: N. N.

Povej naprej.