Sobota, 27. april: Pokaži nam Očeta in zadosti nam bo

Objavljeno: 26. 04. 2024

|

Sobota, 27. april: <strong>Pokaži nam Očeta in zadosti nam bo</strong>

Pokaži nam Očeta in zadosti nam bo

Filip je očaran nad Jezusom. Zdaj pa se začne spraševati, kakšen je Oče. Tudi mi lahko mislimo, da mora biti Oče zelo drugačen od Sina. Toda v resnici je Sin navzočnost Očeta v vidni obliki. Jezusove besede in dejanja so Božje besede in dejanja. Prosim, da bi se še bolj poglobil v skrivnost, kdo Jezus v resnici je.

Ljudje pravijo: ‘Nihče ne ve, kakšen je Bog!’ To je bilo res, preden je Jezus prišel, toda zdaj lahko vemo! Bog je kot Jezus, popolnoma na naši strani. Bog nas brezmejno ljubi. Boga se nam ni treba bati, ker je Bog najčistejša ljubezen do nas.

Jezusove besede Filipu so osupljive. Lahko bi rekli, da je to vrhunec Janezovega evangelija in celo vse Nove zaveze. “Kdor vidi mene, vidi Očeta”. Jezus ni preprosto en sveti človek ali prerok ali Bogu podoben angel, ampak on je podoba nevidnega Boga, Božji samo-portret (Božji ‘selfi’).

Oče je ‘v’ Jezusu kakor je Jezus ‘v’ Očetu. To je prisotnost, ki Jezusu daje, da lahko uresničuje velika dela in daje nam, da lahko delamo še večja dela. In vendar, že medtem, ko govori, Jezus ve, da bo izdan, da bi ga mučili, zlorabili in umorili. Njegova ‘moč’ se kaže v popolni nemoči in ranljivosti.

V teh besedah smo tudi mi povabljeni, da postanemo soudeleženi v življenju in delu Boga, da delimo življenje z Bogom in delamo to, kar Bog dela.

Vstali Jezus se da videti in tako omogoča videti Očeta. Najbolj resnično in najbolj popolno gledanje Boga je gledanje vstalega Jezusa, ki je umrl in premagal smrt, ki je trpel in iz ljubezni do nas in Očeta to trpljenje sprejel, ki je ljubil grešnike tako, da je dal samega sebe zanje. »Kdor je videl mene, je videl Očeta.« To se v polnosti uresniči v Vstalem Kristusu.

Mi vstalega Kristusa ne vidimo na tak način kakor ljudi, ki živijo z nami. Naš stik z vstalim je skrivnosten in veliko globlji od čutnega gledanja. Omogoča nam, da se odpovemo čutnemu gledanju. Lepo je gledati Jezusove podoba ali ikone, a vsi dobro vemo, da je resnični in najgloblji stik z Njim mogoč le v srcu. Oči srca so tiste, ki dosežejo Jezusa v njegovi skrivnosti smrti in vstajenja, v njegovi skrivnosti daru samega sebe iz ljubezni do nas in Očeta.

Gledanje Boga je gledanje s srcem. Boga je mogoče videti samo s srcem, s Kristusovim srcem.

Sv. Filip in Jakob prosita za nas, da spregledamo z Jezusovim srcem.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: Unsplash

obj.: N. N.

Povej naprej.