Beseda starejšim, bolnim, invalidom in vsem drugim: junij 2024

Objavljeno: 27. 05. 2024

|

Beseda <em>starejšim, bolnim, invalidom in vsem drugim:</em> <strong>junij 2024</strong>

Pozdravljeni!

Z velikim veseljem se z vami spominjam Velike noči, Vnebohoda, Binkošti, Marije, šmarnic … Se je lepo spominjati preteklosti? Kar priznajte, posebno kadar gre za prijetne stvari. Priporočam, da »pestujte« vse lepo iz svoje mladosti in iz svojih zrelih let. Tako boste tudi lažje sprejemali težke ure in dneve v življenju, kadar se srečujete z bremenom let ali z boleznijo.

       Po tem uvodu naj vas spomnim, da že četrto leto obhajamo zadnjo julijsko nedeljo, Svetovni dan starih staršev in ostarelih. Papež napiše vsako leto ob tem dnevu poslanico. Letos  nosi naslov: »Na stare dni me ne zavrzi«. Izbrana tema je vzeta iz Psalma 71. Gre za molitev  starejšega človeka, ki nas opominja, da je osamljenost žal zelo razširjena stvarnost, ki doleti mnoge starostnike. – Obhajanje svetovnega dneva starih staršev in ostarelih želi spodbuditi zavzetost vsake cerkvene skupnosti pri vzpostavljanju vezi med generacijami in v boju proti osamljenosti. – V tem letu molitve, priprave na jubilejno leto 2025, dobi četrti svetovni dan starih staršev in ostarelih še globlji in širši pomen. »Vabi nas, da skupaj – stari starši, vnuki, mladi ostareli, člani iste družine – gradimo širši “mi” cerkvenega občestva. – V pričakovanju, da se boste v družini, župniji in drugih skupnostih z različnimi pastoralnimi dogodki duhovno pripravili na obhajanje svetovnega dneva starih staršev in ostarelih, vas vse blagoslavlja in pozdravljam.

                             Vaš bolnišnični duhovnik Miro Šlibar

LITURGIČNI KOLEDAR

JUNIJ 2024, LETO B/II

  1. junij: začetek pobožnosti vrtnic
  2. junij: 9. nedelja med letom
    7. junij: Srce Jezusovo
    8. junij: Marijino Brezmadežno Srce
    9. junij: 10. nedelja med letom
    16. junij: 11. nedelja med letom
    23. junij: 12. nedelja med letom
    25. junij: Dan državnosti – d.p.
    29. junij: Peter in Pavel, apostola
    30. junij: 13. nedelja med letom

MOLITVENI  NAMENI  SVETEGA  OČETA,

zaupani njegovi svetovni mreži molitve za leto 2024

Apostolat molitve že od vsega začetka, danes pa kot Papeževa svetovna mreža molitve, ki se posebej hrani z nameni, ki jih predlaga Sveti oče, ohranja in širi pobožnost Srcu Jezusovemu. Vabim vas, da se ji vsi, zlasti starejši in bolni, pridružite v čim večjem številu.

Molitveni namen za mesec junij 2024: ZA TISTE, KI BEŽIJO IZ LASTNE DEŽELE. Molimo, da bi vojni begunci ali begunci zaradi lakote, prisiljeni na beg, poln nevarnosti in nasilja, našli sprejem in nove možnosti za življenje v državah, ki jih gostijo.

 

DUHOVNA OSKRBA V BOLNIŠKI ŽUPNIJI V LJUBLJANI, Anže Cunk, 041 613 378

Velikokrat si zastavljamo zelo pomenljiva vprašanja, kdo je grešil, mi ali naši predniki, da trpimo. Predpostavka je, da če ljudje trpijo, potem so morali storiti nekaj slabega, da so si to zaslužili. Toda Jezus, kot je to njegov vzorec skozi ves evangelij: To se je zgodilo, da bi se v našem življenju pokazalo Božje delo. Bog vzame, kar se je zgodilo, in to spremeni v dobro. Bog je dovolj močan, da vzame to sedanje trpljenje, ki bo morda trajalo več let, in ga uporabi kot hrano za ustvarjanje večjega blagoslova.

Tako v bolniški župniji poskušam pristopati prav do vsakega bolnega, h kateremu sem poslan, da mu Gospod prinese moč, blagoslov in upanje, predvsem pa da mu pokaže, da ga neizmerno ljubi.

Bolniki in tisti, ki skrbimo zanje, smo poklicani pričevati o resnici, da je naše trpljenje deležno Kristusovega življenja, smrti in vstajenja ter da s služenjem bolnikom služimo Kristusu. Zelo lepo je videti, kako nekdo dobi po bolniškem maziljenju milost ozdravljenja ali pa pomirjen z Gospodom, samim seboj in svetom odide s tega sveta.

Namen bolniške pastorale je prinašati bolnim upanje na neizmerno Božjo ljubezen, pa tudi, da so prišli v najboljše roke zdravstvenega osebja, ki bo dalo vse od sebe, da jim pomaga. Kajti le skupaj smo močni in v Njem zmoremo vse, saj nam daje moč.

 

NATAŠA AHČIN:

V SRCU

Vse, kar ljubimo,
nosimo v srcu,
v skritih porah
miline in nežnosti.
Tu ni  grobosti,
ne visokosti,
le mir,
preprostost,
potešen.
Cvet molitve
je orošen
z obličji
vseh drugih.
Češčenje je trajno,
tabernakelj odprt …

HVALEŽNOST, Christine A. Adams

*Bog te ljubi takšnega kot si in je s teboj prav zdaj. Prepričaj se: »V božji ljubezni sem popoln.« Z veseljem in srečo odgovori vsem negativnim, kritičnim mislim, ki odganjajo hvaležnost.

*Smisel za hvaležnost ti da spoznati, da si zelo ljubljen božji otrok Opogumi se, da izbereš modro – tisto, kar rečeš in kar narediš. Hvala Bogu!

*Ne moreš biti hvaležen in nesrečen obenem, to je čustveno nemogoče. Zate je božja volja veselje. Sprejmi veselje in se zavedaj, da te vse, kar se ti zgodi – dobro ali slabo, blagoslavlja.

PRIPOROČAMO

  1. SLOVENSKO NARODNO ROMANJE BOLNIKOV, INVALIDOV IN STAREJŠIH NA BREZJE. V soboto, 15. junija 2024, bo vseslovensko romanje v narodno svetišče Marije Pomagaj na Brezje. Sv. mašo ob 10. uri bo ob somaševanju duhovnikov vodil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. Pred mašo bo molitev rožnega venca.

*Za pogovor z duhovnikom o čemer koli lahko pokličete vsak torek, od 10. do 12. ure, na telefon 051 245 255.

*Svete maše v mesecu juniju prenaša Radio Ognjišče iz župnijske cerkve Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani ob 19. uri. Ob isti uri bo tudi prenos svete maše v živo na TV GOLD.

* Vsako nedeljo je ob 10.00 in ne ob 10.30 prenos svete maše na TV SLO 1.

* Svete maše so na TV Exodus ob delavnikih ob 6., 12., 18. in 24. uri, ob nedeljah pa ob 8.30 ter ob 12., 13., 18. in 19. uri.

* Drugi četrtek v mesecu je na Kureščku ob 17. uri molitvena ura pred Svetim Rešnjim Telesom, ob 18. uri pa sveta maša za svetost življenja in za nerojene otroke.

* Drugi petek v mesecu je na Brezjah ob 17.30 rožni venec, ob 18. uri pa sveta maša za bolnike z rakom, njihove domače in prijatelje.

* Prvo sredo v mesecu je sv. maša za bolnike z rakom pri kapucinih v Celju.

* Vsak dan je rožni venec na Radiu Ognjišče na sporedu že ob 5. uri.

* Vsako tretjo soboto v mesecu je na Radiu Ognjišče Kateheza za bolnike. Tokrat bo 15. junija ob 21. uri.

 

MODRE IN HUDOMUŠNE PUŠČAVSKIH OČETOV, R. KERNA

*Neki menih je rekel očetu Pambiju: »Lepo je biti menih. Lahko ponudim veliko nasvetov …« Božji mož ga je prekinil: »Pazi! Nasveti brez dobrega zgleda so kot drogovi v puščavi; kažejo pot, sami pa je ne prehodijo.«

*Večno nemiren menih je nekoč prosil opata, naj mu dovoli iti po nasvet k slavnemu puščavniku. »Le pojdi,« mu je dovolil opat. »Vendar pazi, da se boš posvetoval, ne pa zahteval, naj bo tvojih misli.«

*Mi cenimo tišino, svet pa je eno samo blebetanje,« je premišljeval neki menih. Sobrat mu je odvrnil: »Tudi v svetu bi bila tišina, če bi ljudje govorili samo o stvareh, na katere se razumejo …«

*Neki menih se je pritoževal zaradi velikega števila priseljencev, ki so prišli v Egipt žez Rdeče morje. Oče Filokej mu je rekel: »Kaj se pritožuješ? Odkar sta Adam in Eva morala zapustiti raj, smo vsi potomci beguncev …«


Miro Šlibar, Ulica Emila Adamiča 60, 1356 Dobrova, GSM 031 613 378, [email protected]; www.miro-slibar.rkc.si


foto: PixaBay, Sasint

obj.: N. N.

Povej naprej.