Je bil Jezus ZA ali PROTI?

Objavljeno: 31. 05. 2024

|

Je bil Jezus <em>ZA ali PROTI?</em>

Ko so ljudje videli in poslušali Jezusa iz Nazareta, so običajno sklepali, da je prerok. Kristus je nastopal brez strahu. Pozival je k spreobrnjenju. Odkrito je tarnal nad napakami ljudi. Vladajoča verska elita ga ni marala. V tem pogledu je bil podoben Jeremiju. Medtem ko so vsi govorili: mir in varnost, je On napovedal uničenje templja. Ljudem se ni prilizoval. Sovražili so ga. Pričeval je zoper ljudstvo, da so njegova dela hudobna. Amos je pričal, da so dejanja ljudi hudobna. In Hosea. In Izaija. In Elija. Vsi, ki jih je Bog poslal, so bili proti ljudstvu, kraljem, uradnim prerokom, duhovnikom, krivemu čaščenju. Proti njim.

Vsi, ki jih je Bog poslal, so bili proti ljudstvu, kralji in uradni preroki
Ko je Mojzes položil Deset besed, plošče Dekaloga, v skrinjo zaveze, je Bog ljudem rekel, da bodo pričali proti ljudem. Ljudje so trmasti in se vedno upirajo Bogu. Deset zapovedi: Jaz sem Gospod, tvoj Bog, ne imej drugih bogov poleg mene. Ne izgovarjaj imena Gospoda, svojega Boga, zaman. Spoštuj očeta in mater. Ne ubijaj. Ne nečistuj. Ne kradi. Ne laži. Vse to je proti ljudstvu. Proti človekovim mislim in željam.

Kdor ni proti ljudstvu, ubija ljudstvo. Bog vedno govori in pričuje proti ljudem. Kristus je pričeval, da so naša dela hudobna. Zato smo ga ubili. Zdaj gledamo Njega, ki smo ga prebodli. Kristusov križ je pričevanje proti nam. S križa nam Kristus vedno pove, kdo smo: morilci. Častimo svoje idole. Druge bogove. Njegovo ime izgovarjamo zaman. V praznino. Igramo se z Njim. Igramo. Ponižujemo svoje starše. Ubijamo nerojene otroke. Drugim ljudem krademo može in žene. Lažemo. Goljufamo. Sledimo željam svojega okorelega srca. Delamo vse, kar je proti božji volji. Smo proti božji volji. Zato je Bog proti nam. In se bori.

Bog blagoslavlja svojo voljo in dejanja, ne volje in dejanj ljudi
Izrael je vedno želel, da se Bog bori zanje, tako kot so se bogovi okoliških narodov borili za svoja ljudstva. Jahve je drugačen. On je edini Bog, ki se bori proti svojemu ljudstvu. Čuden Bog. Bog ni po naših željah. Pravi Bog. Resnični Bog.

Kristus ni za kristjane. Ne blagoslavlja del kristjanov. On blagoslavlja svoja dela in svojo voljo. Ne naše volje. Slišijo se njegove besede: Ne poznam te! Ti nisi moj. Nisem bil zate. Bil sem proti tebi. Pričal sem, da so vaša dejanja hudobna. Nisi me ljubil, ampak sovražil si me, ker so bila tvoja dela hudobna. Moja pridiga na gori je pričevanje proti tebi. Nisi poljubil svojih sovražnikov. Nisi vsem odpustil. Nisi obrnil drugega lica. Niste zaupali v Božjo previdnost. Niste živeli z Bogom kot s svojim Očetom in iskali Njegovega kraljestva. Nisi. Pričam proti tebi. Moj križ je pričevanje. Pokesajte se in se sprobrnite. Resnica vas bo osvobodila. Ste sužnji svojih uničujočih želja. Raje imate laž kot resnico, nečistovanje kot nedolžnost, predrznost kot spoštovanje. Brez spoštovanja ni ljubezni.

Moj otrok. Moji ljudje. Kaj sem ti naredil? Kaj vas je razžalostilo? Zakaj si proti meni? Zakaj me motite, neverniki? Zakaj hodite k razbitim vodnjakom, Mene, živi vir pa zapuščate? Naj bom tiho? Ali naj pustim, da ti spodleti? Ljubim vas, ljudje moji. V želodcu me je zvijalo. Do obisti gorim zate, narod moj! Ne razmišljaš o tem, kaj je božje, ampak kaj je človeško. Pojdi stran od mene, Satan!

Ne obsojam te. Vaš sodnik je Mojzes. Nisem prišel obsojat sveta. Prišel sem rešit svet. Sodijo vas po vaših dejanjih. Ne sprejemate mojih pričevanj. Oče pričuje zame. Če se ne spreobrnete, boste vsi propadli. Vi imate Besedo, v sebi imate pravi glas. Vse priča, da so vaša dejanja hudobna. Vse pa priča, da sem jaz resničen. Bog je resničen. Bog, ki ljubi svoje nasprotnike. Ljubi do obisti. On je ljubezen.


vir: Don Šimun Doljanin, Žena vrsna

foto: Wikimedia Commons

obj.: N. N.

Povej naprej.