Gospa zlatega srca: “Grešnike bom spreobrnila!”

Objavljeno: 03. 06. 2024

|

<em>Gospa zlatega srca:</em> <strong>“Grešnike bom spreobrnila!”</strong>

V skoraj vseh prikazovanjih blažena Devica poziva k spreobrnjenju in molitvi za grešnike. V enem, precej neznanem, spregovori precej odločno: »Spreobrnila bom grešnike!« To so besede, ki jih je Gospa zlatega srca (ime, ki ga je dobila, ker je v zadnjem prikazovanju otrokom pokazala svoje zlato srce) namenila Gilberti. Voison, eden od otrok, na katerega je opozoril v Beauraingu v Belgiji.

Če se za trenutek ustavimo in ne vzamemo Marijinih besed zlahka, se nam bo vsililo vprašanje, kako. Kako Gospa spreobrača grešnike? Vsak od nas je grešnik, ki potrebuje spreobrnjenje. Kot je poudaril papež Benedikt XVI., je spreobrnjenje vseživljenjski proces. Dogaja pa se postopoma, vedno znova, ker je v nas vedno več grešnikov. Potem, če se zavedamo, da smo grešniki in potrebujemo spreobrnjenje, si bomo goreče želeli vedeti, kako doseči spreobrnjenje. Te Gospe besede nas dvigajo na noge upanja, ker obljublja: “Spreobrnila bom grešnike!”

Kako Gospa spreobrača grešnike?
Če bo Gospa spreobrnila grešnike, je potem vse rešeno? Si lahko oddahnemo in bo vse v redu? Dobro bo, ker ima naša nebeška Mati res zlato srce, a do spreobrnjenja nikoli ne more priti brez našega sodelovanja in dejavnega sodelovanja. Poglejmo torej, kaj Gospa dela in kaj moramo storiti mi!

Pater Edward Looney v svoji knjigi postnih meditacij ponuja tri odgovore na vprašanje “Kako Gospa spreobrača grešnike?”:

1. S svojo prisotnostjo
Besede Marije iz različnih prikazovanj so postale temelj za spreobrnjenje mnogih ljudi. Ko se je Gospa prikazala Juanu Diegu in v naslednjih letih se je veliko ljudi spreobrnilo in krstilo v Guadalupeju. Marijino sporočilo je mnogim korenito spremenilo življenje. Alphonse Ratisbonne je bil sprva skeptičen glede čudežne medalje, a se je sčasoma spreobrnil in postal duhovnik.

Eden od načinov, kako Gospa spreobrača grešnike, je torej njena navzočnost in sporočilo, ki ga govori iz skrbne ljubezni do nas, njenih otrok. Cilj naše nebeške Matere je, da njeni otroci sledijo Božji poti in dosežejo nebesa.

2. S svojimi molitvami
Blažena Devica moli za grešnike. Vloga Marije, Kraljice neba in zemlje, je, da posreduje za nas pred Božjim prestolom. Ko vidi naše grehe, Gospa žalosti in goreče moli za naše spreobrnjenje. Po njenih molitvah so se spreobrnili številni grešniki. Zato je pomembna molitev za vaše spreobrnjenje in spreobrnjenje vseh grešnikov. Naše molitve, združene z njeno, delujejo za spreobrnjenje grešnikov, med katerimi smo prvi mi sami.

3. S svojim zgledom
Iz evangelijev lahko vidimo, kako je živela Marija in njeno življenje nam je lahko zgled za posnemanje. V boju s slabostmi se lahko zgledujemo po Marijinih krepostih. V napadu ošabnosti se lahko spomnimo Marijine ponižnosti. Ko smo vsi nagnjeni k nepokorščini, se spomnimo njene poslušnosti, ki je rešila svet. Njen zgled poštenosti in čistosti nam je lahko vzor, ​​h kateremu težimo. Ko želimo obrniti glavo stran od potreb naših bratov, se lahko spomnimo njene velikodušnosti do Elizabete.

Marija je živela v popolni harmoniji z Božjo voljo in vse njeno življenje, geste in besede odsevajo to harmonijo. Jo dobro poznamo? Morda je to besedilo priložnost, da jo bolje spoznate. Morda bomo od danes začeli vsak dan brati evangelije in tam iskali Marijo, pomočnico kristjanov in srednico milosti. Morda bomo z večjo vnemo začeli moliti rožni venec, prebirati skrivnosti v naših srcih, v katerih Gospa kot svetla jutranja zvezda razgalja temo greha in kliče k spreobrnjenju.


Postno popotovanje z materjo Marijo, p. Edward Looney/Katarina Matijaca


vir: Žena vrsna

foto: Unsplash

obj.: N. N.

Povej naprej.