Kako razumeti lepoto in se obleči kot Marija?

Objavljeno: 11. 06. 2024

|

Kako <em>razumeti lepoto</em> in se <strong>obleči kot Marija?</strong>

Ko govorimo o lepoti, navadno pomislimo na prepovedi in omejitve, ker se čistost razume na napačen način. Da, res je, obstaja veliko vrst oblačil in modnih stilov, ki so sami po sebi neprimerni in jih zato ne bi bilo dobro nositi. Res je tudi, da z oblačenjem prevzemamo odgovornost ne le zase in za svojo dušo, ampak tudi za vse ljudi, ki jih bomo srečali in na katere bomo s svojim oblačenjem vplivali. Pa vendar nas nobeno drugo izhodišče ne bo pripeljalo v pravo smer.

Še manj pa nam bo pomagalo, če bomo svoje hčere naučili skromnega oblačenja.

Kakšna je sploh resnična zgodba o lepoti?
Oblačenje upravičeno velja za del izražanja osebnosti. Čeprav se ta misel najpogosteje uporablja za opravičevanje neprimernih in lepih načinov oblačenja, bi začel z njo kot najboljšim izhodiščem za pravo zgodbo o čistosti. Če z oblačenjem izražamo lastno osebnost, se moramo pred vsakim oblačenjem vprašati, kdo sem. Ravno iz mojega odgovora na vprašanje, kdo sem, naj bi izhajala moja izbira oblačenja, pa tudi vzgoja mojih otrok v zvezi z njim.

Vsak izmed nas je bil ustvarjen kot sad ljubezni Vsemogočnega Boga, Kralja vesolja, stoodstotne Lepote. Vsaka izmed nas ima kot ljubljena Božja hči nepopisno dostojanstvo. Prav na to misli sveti Pavel, ko pravi, da so naša telesa tempelj Svetega Duha. Ustavi se za trenutek in ponovi z mano: “Moje telo je tempelj Svetega Duha.” Neverjetno! Nedojemljivo! Sam Bog, Sveti Duh, želi prebivati ​​v tvojem in mojem telesu. Želi, da smo na nek način nova Marija, tista, ki nosi Boga. Verjeli ali ne, oblačenje je eden od zelo pomembnih načinov, kako smo lahko ali ne tisti, ki odsevamo Boga.

Se res oblačiš kot dama?
Ja res! Toda počakajte, da razložim, kaj mislim. Blažena Devica Marija je tako rekoč edini pravi človek. Bog nas je vse ustvaril po svoji podobi, a z izvirnim grehom se je ta podoba popačila, zabrisala in vsi naši grehi skozi življenje jo še dodatno popačijo. Marija je edina rojena brez izvirnega greha, je brezgrešna in zato edina prava podoba Boga, pravega človeka. Kako naj se potem oblačimo drugače kot ona, če hočemo biti, tako kot ona, tisti, ki prinašamo Boga? Marija, edina prava prinašalka Boga, Božja Mati, je popoln zgled vsem nam, ki želimo s svojim obnašanjem, tudi z oblačili, prinašati Boga vsem ljudem, ki jih srečamo.

Toda kaj točno pomeni obleči se kot Marija? Bomo prevzeli več kot 2 tisoč let staro modo izraelskih deklet? To bi bilo precej čudno in neprimerno, kajne? Na koncu nas je Bog postavil točno v ta čas in točno na ta kraj, kjer živimo. Potem je kljub vsemu prav gotovo mogoče biti kot Marija tukaj in danes.

Ko rečem: »Oblecimo se kot Marija«, mislim najprej na princip, ne na slog. Marijino načelo je zelo preprosto: vedno odsevati kraljevsko dostojanstvo v ponižnosti in preprostosti. Njeno načelo bi lahko uporabila na naslednji način.

Načelo oblačenja po Marijinem
Če bi Marijino preprostost in ponižnost prenesli na oblačila, kako bi to izgledalo? Rekla bi, da bova zaobšli pretirano ličenje, ki ima namen “popraviti” božjo mojstrovino mojega telesa in kakršno koli pretirano olepševanje. Skratka, vse, kar pluje proti egioznu, ne gre v smeri Marijinega načela ponižnosti in preprostosti. Raje si prizadevajte za videz, ki poudarja Boga, ne vas ali modnega oblikovalca. Naj pogled na vas vzbuja občudovanje Božjega dela stvarjenja in lepote preprostosti, ki izvira iz harmonije duše z Božjim načrtom.

Če želim odsevati kraljevsko dostojanstvo, ki mi ga daje Bog, naj bodo moja oblačila lepa, ženstvena in dostojanstvena. Vsekakor ne sodi nobeno strgano in viseče oblačilo, ki bi prej kazalo na bedo in bedo greha kot na milost in dostojanstvo božjega otroka. Lahko tudi črtamo s seznama oblačila, ki povsem izničijo dejstvo, da sem ustvarjena kot ženska. Čedno ne pomeni brezoblično ali tri številke prevelika oblačila.

Kaj pa poželenje, ali ni to povezano z vprašanjem oblačenja?
Vendar tudi oblačila, ki jasno orisujejo vašo postavo ali razkrivajo dele telesa, ki jih je Bog ustvaril na veselje moža in kot povabilo k zakonskemu daru, to je spolnosti, niso v skladu z dostojanstvom, ki vam ga je Bog podelil. In tu pridemo do tistega kontroverznega dela zgodbe o čistosti, ki vključuje moške in poželenje. Da, kakršna koli obleka, ki moškega vabi k poželenju ali želji po seksu z vami, ne more biti v skladu z vašim dostojanstvom. Bog je ustvaril žensko lepo in zaželeno za moškega, ker je predvidel, da sta moški in ženska eno. To. Toda le en mož in ena žena sta povabljena sveti zvezi zakonskega daru. Ne vsaka ženska in vsak mimoidoči. Niti v mislih ne.

Ti, moja draga prijateljica, nisi ustvarjena, da bi bila predmet poželenja, ampak oseba, vredna predanosti in ljubezni. S svojim oblačenjem izbiraš, ali želiš biti podoba miline, ljubezni in lepote, ki jo daje Bog, ali podoba greha, suženjstva in bede, ki jo prinaša prijateljstvo s Satanom. Z oblačenjem se odločiš, ali želiš biti prinašalka Boga ali ne. Kajti tudi danes, kakor nekoč Marijo, Gospod sprašuje vsako od nas: »Ali boš pripeljala mojega Sina k ljudem?«

In ti, kaj boš odgovorila?


vir: Katarina Matijaca, Žena vrsna

foto: Unsplash, Oliver Pacas

obj.: Neža Novak

Povej naprej.