Ali je pošteno biti seksi?

Objavljeno: 12. 06. 2024

|

Ali je <em>pošteno</em> <strong>biti seksi?</strong>

Zorana je imela tisto nekaj. Inteligenca, dobra linija, dobre predispozicije za uspeh. Takrat so najstnicam svetovali, naj se obnašajo kot visoke, suhe ženske, sposobne nadzorovati moške in se igrati z njihovimi čuti in občutki. Vladati. Mogoče ji je bilo malo všeč. Tiho je zmagovito štela svoje vzdihe, preusmerjala pozornost, sledila bontonu, tihemu, nenapisanemu pravilu zapeljivke o spogledovanju z moškimi. Dovolj je bilo, da so jo opazili ali obrnili glavo, ustavili pogled, misel, željo na njenem ravnem trebuhu ali predelu njenih oblin, nasmehu, očeh. Nekje v sebi je dejansko vedela, da je biti seksi prinašalo moč. In bilo je tudi malo manipulativno.

Tudi če želite biti seksi zaradi sebe, vam to daje moč nad drugimi
Toda ali je pošteno biti seksi? Ali je pošteno, da si te poželi brat, sin, mož, otrok, duhovnik nekoga, čeprav te za to ne prosi? Zase si se uredila si se pred ogledalom. Tako, da izgledaš dobro. Ampak zaradi takšne urejenosti se te je nekdo dotaknil z očmi, nekomu si se tisto noč vtisnila v spomin, v podzavest. Nekdo, ki si tega globoko v sebi morda ne želi. Ima pa ta božji dar, da mu zastane dih na ženskem telesu. Ali je do moškega nasilno, da izkoristiš njegovo šibkost in naklonjenost lepoti ženskega spola, ga primeš za brado in obrneš v svojo smer? Je pošteno do njegove žene? Je pošteno tudi do tebe? Do njegovega dekleta, mame njegovih otrok? Je pošteno do Boga?

Vabim vas, da se pogledamo v ogledalo, preden zapustimo svojo sobo, svoj dom, modno oblečeni in prijetni za oko, in si zašepetamo, da smo Bogu dragoceni. Zahvalimo se mu, da nas ima rad in se na koncu vprašajmo po vesti, ali smo pošteni do ljudi in okolja, mimo katerega hodimo tisti dan?

Vaša želja po ulovu oči in pozornosti zmanjšuje njegovo posebnost
Kar nekaj časa je minilo, odkar sta hodila. Ivana je s svojimi glasnimi vpadi rada zbujala pozornost v družbi in uživala v tem. Bolje se je počutila v družbi samo moških. Enkrat jo je njen fant ustavil. Upal si jo je vprašati. Pravzaprav je nevsiljivo izpostavil svoje nelagodje ob pogledih in opažanjih drugih moških. To jo je zmotilo. Ni razumela, v čem je problem. Kljub temu ga je ljubila bolj kot karkoli drugega in je bila zanj pripravljena narediti nore stvari.

Njena narava, njen ženski boj za svoje pravice so prednjačili pred njuno zvezo. Zlomila ga je. Ne na hitro. Po malem. Vsakič je naredila majhen korak. Dovolj je bil njegov nežen nasmeh, pogled, tapkanje z nogo. Postajala je tišja in mu dovolila, da je poseben. Postavila jo je pred vse, pred željo, da te opazijo in ljubijo drugi, družba, vsi tisti, ki jih nimaš, ko ti je težko. Zanj je postala tišja, bolj odmerjena, prijetnejša, bolj nevsiljiva. Ali pa je vsaj poskušala biti. In pot do kreposti je dolga in polna poskusov.

Bodite na strani junakov, ki se borijo
Bila je njegova kraljica, njegova izvoljenka, punčica njegovega očesa. Bil je samo njen, preden sta se poročila. V vseh pomenih, torej pred njo ni imel nikogar drugega. Le njen, edini, najljubši izbranec. Pred poroko. In do konca življenja, dokler ju smrt ne loči.

Potem se je odpeljal iz službe skozi neškodljivo mestece iskat vrtnico, s katero bi popestril kosilo, ki ga je ona pripravljala zanj, njiju in otroke. Opazil je plakat, ki je prikazoval prsi gole ženske, ki prodaja čipkasto spodnje perilo. Moško oko ne more spregledati takšnega plakata. Niti svojega ne, ki ga na vso moč varčuje le za njune intimne večere. Ni odobraval takšnih oglasov: ne za gledanje, ne za spominjanje, ne za sanjarjenje. Na naslednjem semaforju se je na plakatu pojavila še bolj eksplicitna slika. Tokrat je obrnil glavo. V njem se je razvnel pravi boj.

Pri maši je vzbujala poželenje
Človeku njegovih let in okoliščin se je res težko spopasti s skušnjavami samozadovoljejvanja. Kljub temu je bil eden tistih, ki so se odločili plavati proti toku s Kristusom. Boriti se, ker so se tako svobodno odločili. In globoko v svoji vesti izkusili, da jim to ne koristi. Takrat je kot križ, s katerega kličeš nebesa, kličeš mater Marijo, naj ti pride na pomoč. Toda skušnjava te lahko premami. Včeraj je grešil. Danes ga je sram. Kljub temu je poteptal svoj sram in se iz boja proti grehu, iz ljubezni do Boga, odločil, se pokesal, priznal svojo slabost in greh, kar ni v skladu z neskončno dobroto Stvarnika v načrtu ustvarjanja človeškega življenja.

Kot peresce je bil lahek. Vesel, hvaležen, kot duša, ki je spet našla Božjo dobroto. In ta Božja ljubezen je objela njegovo dušo. Klečal je pri povzdigovanju. Pred njim je bilo dekle v ozkih, zelo razgaljenih hlačah brez zadnjih žepov. Pogledal je stran. Obrnil je glavo. On si v globini svoje volje ne želi takšnega pogleda. Tega božjega bitja sploh noče gledati s poželenjem. Oče naš … In pogled spet beži. Spet sramota. Misel. Teža. Breme. Danes ne more k obhajilu. In dekle? Verjetno se sploh ne zaveda, koliko boja in bolečine je povzročila mladeniču, vernemu bratu, ki je iz vsega srca ni želel videti takšne.

Tudi otroška nedolžnost opazi neprimernost
V neki družini otroci gledajo risanke. Gledajo otroške, dobre risanke. In ne gledajo reklam, marketinških trikov, seksi prodaje mandarin. Ne gledajo nadaljevank, filmov in oddaj, ki niso namenjene malim dušam in njihovemu razvoju. Na nek način so nekoliko zaščiteni. In ohranjeni. Na staromoden, nazadnjaški način.

Dva izmed njih sta se peljala v avtobusu. Najstarejši je star pet let. Spet tisti semafor. Avtobus se pelje naprej. Na avtobusu se vrti podobna reklama kot na tistem jumbo plakatu. Fant je bil edini, ki je opazil zahteven trenutek.

Vendar so otroške oči pravkar prišle iz nebes in so nedolžne. Takšnih stvari smo odrasli navajeni. Mama ga uči, naj v svojem srcu ohrani majhen, še posebej čist prostor za svojo bodočo princeso, izbranko, s katero se bo poročil, ko bo velika. In zdaj že skrbi zanjo tako, da prihrani nekaj pozornosti samo zanjo.

Ženska pomaga moškemu, da jo gleda s spoštovanjem
Ženske lahko moškim pri njihovem čistem življenju na nek način pomagajo tako, da se oblečejo in vedejo dostojanstveno in harmonično ter moškega pritegnejo s šarmom duha nevsiljivosti. Prav tako jih ne moremo obsojati zaradi moške narave, s katero se ženske nismo rodile in jo zato težko razumemo. Pogosto ženske instinktivno krivijo moške, ker so po naravi nagnjeni k gledanju, a raje jih spodbujajmo z razumevanjem Božjih otrok in postanimo njihove duhovne sestre, prijateljice in pomočnice, ki bodo skrbele za njihovo duhovno zdravje. Bodimo ženske, ki bodo varovale moške.

In verjamem, da nam bodo nedvomno vrnili s še bolj gorečim bojem v zvestobi in čistosti srca in postali vitezi naših odnosov, v smislu spoštovanja in nesebične, brezinteresne ljubezni. Ljubezni na nebeški način.

Dajvo, draga bralka, ti in jaz že danes, dajvo moškim ob sebi priložnost in razlog, da postanejo naši junaki.

Prijatelji, iščite vzor v Mariji
Prijatelji, pomislite na Presveto Devico Marijo, na njeno blagost in blag pogled do vsakega bitja. Pomislite na njene slike, ki ste jih opazili. Morda tisti iz Lurda ali Fatime. Je tako blaga, da nikomur ne bi mogela škodovati niti z oblačenjem. Brez strahu se ji lahko približa vsak. Predstavljajte si jo v pogovoru v moški družbi. Kako bi bila tam oblečena? Na kakšen način bi se pogovarjala? Kako je gledala na moške? Predstavljajte si Blaženo Devico Marijo, ki je nocoj oživela z vami. Kako bi se obnašala na tem mestu? Kam bi sploh šla? Ji je bilo neprijetno tam, kjer ste bili? Kako bi pristopila k vašim trenutnim prijateljem?

Morda se vam to razmišljanje zdi nesmiselno, saj bi delali z Marijo na privlačnih krajih in v ljudskih družbah. Vendar ne pozabite, ona je res najbolj prijetna družba za vsakega človeka in jo je vredno imeti ob sebi. Ona je najboljši primer dobrega vedenja, ki ga lahko vsak človek najde v najboljšem delu sebe. Marija prinaša iz okolja najgloblje, najslajše, nebeško vedenje, ki je Bogu všeč in človeku naravno toplo. In ni nazadnjaška. Mogoče bi si ovila šal na poseben način, oblekla dolgo obleko in nevpadljivo, ohlapno majico, zavihano v pasu. Moderno in nežno. To ne pomeni, da bi se odtrgala iz svojega sveta. Prav v oblačenju si lahko vzor, ​​kako biti iskren, s spoštovanjem in razumevanjem do žensk in moških, ki nas obkrožajo. Nevsiljivo, a lepo. Z lepoto, ki prihaja iz srca.


vir: Žena vrsna

foto: PixaBay

obj.: Neža Novak

Povej naprej.