Poletje: čas za druženje, počitek in oddih

Objavljeno: 17. 06. 2024

|

Poletje: <em>čas</em> za <strong>druženje, počitek in oddih</strong>

Poletje prihaja (tokrat zares), obeta se lepo vreme, druženje, sproščenost. Marsikdo bo v tem času vsaj za kak dan ali teden pozabil na skrbi in se prepustil počitku.

Nekateri na morju, drugi v hribih, tretji kje drugje, nekateri pa kar doma. Ni pomembno kje, pomembno je, da si vzamemo čas za odmor od vsakdanje rutine, da si damo možnost počitka in malce drugače zadihati v vsakdanu.

Na kaj ne pozabimo med počitnicami?

Na Boga

Bog je povsod. V šumenju dreves, v valovanju morja, v gorskih stezicah, na peščeni ali prodnati plaži. V žarkih sonca, v cvetlicah na polju, v petju ptic. Ne pozabimo ga, vendar se preko dneva večkrat spomnimo nanj. Pomislimo, kako domiseln je bil, ko je ustvarjal vso to pestrost, v kateri imamo mi privilegij živeti. S kakšno ljubeznijo je ustvaril sleherno podrobnost, ki jo lahko opazimo, če se dovolj potrudimo.

In ne le to. Vzemimo si čas in obiščimo sveto mašo tudi na dopustu. Postojmo v cerkvi, se razglejmo, skušajmo začutiti utrip mesta, ki ga vsekakor prinaša tudi notranjost cerkve, v katerem se nahaja. Združimo se z Jezusom pri sveti maši, dovolimo, da nas nagovori po tamkajšnjem duhovniku, vernikih, občestvu. Morda nam ima kaj za sporočiti preko pesmi, ki jih bodo prepevali domači pevci? Gospod nas lahko na vsakem koraku preseneča, tudi na dopustu, če mu le dovolimo, da nam spregovori.

Na odnose z našimi bližnjimi

Bitja odnosov smo, ustvarjeni za to, da bivamo v odnosih skupaj z drugimi ljudmi. Naši najbližji – mož, žena, otroci, starši – so tisti, s katerimi krepimo odnose v vsakem dnevu in prav je, da jih tudi med počitnicami ne zanemarimo. Celo zelo dobrodošlo je, da si vzamemo nekaj časa posebej za vsak odnos. Npr.: mož in žena lahko skupaj bereta knjigo, odideta na večerjo, na plavanje, na sprehod na bližnjih hrib, na kolesarski izlet… Možnosti je ogromno, uporabiti pa je potrebno malce domišljije in najti motivacijo, da gremo (motivacija je lahko že dejstvo, da ste se poročili s človekom, ki bo z vami celo življenje in da je super, če drug z drugim ohranjata povezanost in ljubezen ter prijateljstvo).

Odnos z otroki (odvisno seveda, koliko so stari) tudi gradimo s posvečenim časom, ki jim ga namenimo. Odpeljimo se na raziskovanje bližnje okolice, pojdimo na sladoled, igrajmo karte Ena (ali katerekoli druge). Obiščimo živalski vrt, pojdimo s kolesom na izlet, specimo skupaj piškote, berimo skupaj kakšno knjigo. Pogovarjajmo se ob svečki zvečer na terasi, pojdimo si ogledat kakšno znamenitost. Izkoristimo ta skupen čas tudi za pogovor o tem, kako se počutimo drug z drugim in drug ob drugem. Povejmo si, da se imamo radi in da smo drug drugemu dragoceni in pomembni.

Nase

Dve komponenti sta, na kateri je dobro opozoriti, ko razmišljamo o tem, kako poskrbeti zase: fizični in duševni vidik.

Fizični vidik zahteva skrb za dobro počutje. Pomembno je, da ne pozabimo na fizično aktivnost, telovadbo. Poleti je ogromno možnosti za gibanje na prostem: sprehodi, tek, kolesarjenje, plavanje, gorništvo itd. Nujno za telo je, da skrbimo za gibanje in svež zrak. Ni zanemarljivo dejstvo, da skrbimo tudi za svoje telo in fizično kondicijo, pravzaprav je to nujno potrebno. Tudi v svetem pismu piše Pavel v prvem pismu Korinčanom: “Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? Ne pripadate sebi,  saj ste bili odkupljeni za visoko ceno. Zato poveličujte Boga v svojem telesu.” Če imamo radi Boga, smo na nek način dolžni skrbeti tudi za svoje telo, ki ga je Bog ustvaril in je zato Njegovo delo.

Druga komponenta pa je duševni vidik. Počnimo kaj, kar nas sprošča in od nas ne zahteva hudega fizičnega napora. Poslušajmo glasbo, berimo knjigo, smejmo se, poglejmo kakšen dober film ali serijo. Tudi vrtnarjenje sodi v ta rang sproščujočih in pomirjevalnih del, ki dobro denejo telesu in duši.

Glavno pa je:

poskrbite zase tako, da vam bo udobno in da se boste med dopustom in poletjem nasploh dobro počutili.

Ker vemo, da to berejo tudi mnogi starši, ki imajo s svojimi malimi otroki še polne roke dela, bi radi sporočili tudi to: Bog vidi vaša prizadevanja in razume, da ne zmorete vsega. Vse zgoraj našteto se lahko komu zdi utopija ali pa je samo zamahnil z roko, češ, nimam časa še za to. Postavite prioritete in skušajte slišati svoje misli, začutiti svoje želje in poskrbeti zase tako, da boste zares lahko občutili hvaležnost ob koncu dopusta.


foto: Unsplash, Mateo Giraud

pripravila: Neža Novak

Povej naprej.