BESEDA STAREJŠIM, INVALIDOM, BOLNIM IN NE SAMO NJIM julij – mali srpan 2024

Objavljeno: 24. 06. 2024

|

BESEDA <em>STAREJŠIM, INVALIDOM, BOLNIM IN NE SAMO NJIM</em> <strong>julij – mali srpan 2024</strong>

Pozdravljeni.
Smo sredi poletja, ko gredo mnogi na dopust. Kako si mnogi želijo v poletnih mesecih doživeti čim več lepega, kaj spremeniti na bolje … Strinjam se. Vsi smo v nam danih razmerah potrebni sprememb. Sonce, lep kraj, sočutni ljudje, čeprav v domačem okolju, bo pa vsaj malo spremenilo vsakdanjost.
V veselje naj nam bo, da bomo že četrto leto obhajali zadnjo julijsko nedeljo, Svetovni dan starih staršev in ostarelih. Papež napiše vsako leto ob tem dnevu poslanico. Letos nosi naslov: »Na stare dni me ne zavrzi«.
Izbrana tema je vzeta iz Psalma 71. Gre za molitev starejšega človeka, ki nas opominja, da je osamljenost žal zelo razširjena stvarnost, ki na starost doleti mnoge.
Obhajanje svetovnega dneva starih staršev in ostarelih želi spodbuditi zavzetost vsake cerkvene skupnosti pri vzpostavljanju vezi med generacijami in v boju proti osamljenosti.
V tem letu molitve, priprave na jubilejno leto 2025, dobi četrti svetovni dan starih staršev in ostarelih še globlji in širši pomen. »Vabi nas, da skupaj – stari starši, vnuki, mladi ostareli, člani iste družine – gradimo širši ‘mi’ cerkvenega občestva«.
V pričakovanju, da se boste v svoji družini, župniji in drugih skupnostih z različnimi pastoralnimi dogodki duhovno pripravili na obhajanje svetovnega dneva starih staršev in ostarelih, vas vse blagoslavljam in pozdravljam.
Vaš bolnišnični duhovnik Miro Šlibar

LITURGIČNI KOLEDAR

JULIJ
2024, LETO B/II
5. julij: Ciril in Metod, slovanska apostola, prvi petek
6. julij: prva sobota
7. julij: 14. nedelja med letom
14. julij: 15. nedelja med letom
21. julij: 16. nedelja med letom – Krištofova nedelja
28. julij: 17. nedelja med letom – svetovni dan starih staršev in starejših

MOLITVENI NAMENI SVETEGA OČETA, zaupani njegovi svetovni mreži molitve za leto 2024

Apostolat molitve že od vsega začetka, danes pa kot Papeževa svetovna mreža molitve, ki se posebej hrani z nameni, ki jih predlaga Sveti oče, ohranja in širi pobožnost Srcu Jezusovemu. Vabim vas, da se ji vsi, zlasti starejši in bolni, pridružite v čim večjem številu.

Molitveni namen za mesec julij 2024: ZA PASTORALO BOLNIKOV.
Molimo, da bi zakrament bolniškega maziljenja podelil osebam, ki ga prejmejo, in njihovim dragim Gospodovo moč in da bi bil za vse vedno bolj vidno znamenje sočutja in upanja.
DUHOVNA OSKRBA V SPLOŠNI BOLNIŠNICI BREŽICE, Ivan Šumljak, 041 691 639

Bolnišnica ima že od začetka svojega delovanja kapelo. Maše so bile nekoč vsak dan, saj so bile strežnice in medicinske sestre večinoma redovnice. Leta 1937 je bilo v bolnišnici 15 sester usmiljenk. Tam so delovale v letih 1878 ̶ 1948. Kapelo so uredili po načrtih arhitekta ing. Franca Filipčiča, blagoslovil pa jo je mariborski škof dr. Franc Kramberger leta 1996. Posvečena je Mariji Lurški, ki ima praznik na svetovni dan bolnikov, 11. februarja. Zato tedaj darujejo posebno sv. mašo. Za individualno duhovno oskrbo bolnikov, ki dneve zdravljenja preživljajo v bolnišnici, katere področje se razteza vse do Sevnice, smo na voljo za prejem zakramentov svete spovedi, obhajila in bolniškega maziljenja, pa tudi za duhovni pogovor, ko prisluhnemo bolniku, ki doživlja stisko. Bolniki pa so zelo veseli, ko jih obiščejo tudi njihovi domači duhovniki.
Na prvi petek v mesecu pa bolnike in starejše obiskujemo na domu. V Brežicah je tudi Dom starejših občanov, ki sodi pod okrilje Doma starejših Impoljca. Sveta maša je v domu starejših vsak teden.
V preteklosti so v Brežicah za duhovno oskrbo skrbeli frančiškani, ki so redno maševali v bolnišnični kapeli, po epidemiji covida pa iščemo možnosti, kako bi znova obudili sveto mašo tedensko ali pa vsaj mesečno.

NATAŠA AHČIN
OGENJ
Rdeči zahodi …
Ne vidim daleč,
le prva stopinja
je jasna.
Pordela modrina
lega v dušo,
globina naznanja,
da si! / Poslednji žarek
viharno kipi
čez rob
ovdovele svetlobe.
Samota gori …
Ti si Ogenj!

HVALEŽNOST, Christine A. Adams*Bodi hvaležen življenjski poti z vsemi obrati in spremembami smeri in različnostmi. Pogosto se naučimo več na skalnati poti kot na ravni, mehki stezi.
*Bodi hvaležen – celo v trenutkih nesreče in gorja. V takšnih trenutkih pomeni hvaležnost preobrat naše volje k večjemu Božjemu načrtu. Hvaležnost okrepi barvno platno našega življenja in nam omogoči globlje videnje slike.

PRIPOROČAMO
*Za pogovor z duhovnikom o čemer koli lahko pokličete vsak torek, od 10. do 12. ure, na telefon 051 245 255.
*Svete maše v mesecu juliju prenaša Radio Ognjišče iz stolnice sv. Nikolaja v Murski Soboti ob 19. uri. Ob isti uri bo tudi prenos svete maše v živo na TV GOLD.
* Vsako nedeljo je ob 10.00 prenos svete maše na TV SLO 1.
* Svete maše so na TV Exodus ob delavnikih ob 6., 12., 18. in 24. uri, ob nedeljah pa ob 8.30 ter ob 12., 13., 18. in 19. uri.
* Drugi četrtek v mesecu je na Kureščku ob 17. uri molitvena ura pred Svetim Rešnjim Telesom, ob 18. uri pa sveta maša za svetost življenja in za nerojene otroke.
* Drugi petek v mesecu je na Brezjah ob 17.30 rožni venec, ob 18. uri pa sveta maša za bolnike z rakom, njihove domače in prijatelje.
* Prvo sredo v mesecu je sv. maša za bolnike z rakom pri kapucinih v Celju.
* Vsak dan je rožni venec na Radiu Ognjišče na sporedu že ob 5. uri zjutraj.
* Vsako tretjo soboto v mesecu je na Radiu Ognjišče Kateheza za bolnike. Tokrat bo to 20. julija ob 21. uri.

MODRE IN HUDOMUŠNE PUŠČAVSKIH OČETOV, R. KERNA
* «Bratje, ne zaničujte žensk,« je oče Sisoj svaril svoje menihe. In v smehu nadaljeval: »Pa veste zakaj? Ker je Bog najprej ustvaril Adama. Dolgo ga je gledal, potem si je rekel: ‘Pa saj znam bolje.’ In je ustvaril še Evo.«
* Oče Samuel je srečal očeta velike družine. Vedel je, da je žena rodila, ne pa, da se je družina povečala za tri. Takole mu je čestital: »Voščim ti veselja in sreče. Slišal sem, da se ti je Gospod še enkrat nasmehnil.« Mož mu je odgovoril: »Hja, tokrat se je na ves glas nasmejal.«
* K očetu Serafinu se je nekega dne prišla spovedat pomembna gospa iz Damaska: »Oče, vse vam bom povedala v par besedah. Bila sem mlada, bila sem lepa; tako so mi govorili in sem verjela. Drugo presodite vi.«
* Ob veliki zmešnjavi idej, navad in vedenja v tistem času je neznani menih zapisal: »Če je svet res nastal iz kaosa, kakor piše v Svetem pismu, se sprašujem, ali se danes ne vrača v svoje izhodišče.«


Miro Šlibar, Ulica Emila Adamiča 60, 1356 Dobrova, GSM 031 613 378, [email protected]; www.miro-slibar.rkc.si


foto: PixaBay

obj.: Neža Novak

Povej naprej.