Petek, 12. julij: Jagnjeta, volkovi

Objavljeno: 11. 07. 2024

|

Petek, <em>12. julij:</em> <strong>Jagnjeta, volkovi</strong>

Jagnjeta, volkovi

Oznanjevanje ni lahka naloga, saj v svetu, kjer prevladuje materializem, želja po moči in nadvladi, kjer javno mnenje pljuva po vsem, kar je sveto, pogosto s težavo sprejmejo nosilca dobre blagovesti. Kljub vsemu se oznanja evangelij, čeprav bi potrebovali novih moči pri oznanjevanju. Jezus sam pravi, naj prosimo Boga, da pošlje še več zavzetih oznanjevalcev, ki bodo Jezusov nauk oznanjali s svojim življenjem.

Veliko je ljudi, ki jih je ta svet premamil in so se izgubili na svoji poti k Bogu. Kristjani nismo obvarovani pred vsem slabim, kar nam svet ponuja. Zato bodimo budni in se ne prepuščajmo reklamam za srečno življenje brez Boga in ne nasedajmo javnemu mnenju, ki nas vodi v napačno smer. Dobri oznanjevalci so kompas na poti k Bogu. Zato jim prisluhnimo in jih posnemajmo. Prosimo Gospoda, da nam da milost, da kljub težavam naše upanje ne bo ugasnilo in da bomo vedno želeli biti v družbi prijatelja in brata Jezusa. On je garant za srečo tukaj na zemlji, še bolj pa v večnem življenju, ki nas čaka v prihodnosti.

Po človeški pameti bodo volkovi imeli lahko delo. Pokazali bodo zobe in jagnjet ne bo več. Ali Jezus tega ne ve? Najbrž ve, toda očitno ne računa samo s človeško pametjo. Računa z Božjo močjo, ki se pokaže takrat, ko je oznanjevalec evangelija brez moči.

Kristjani se dandanes pogosto čutimo kako ovce med volkovi. Ničesar nimamo, na kar bi se mogli zanašati, nikogar nimamo, da bi povzdignil glas v našo obrambo. Kdo se zavzame za nas, ko si nas javno privoščijo ali pa se vedejo do nas, kakor da nas ni? Naše župnijske maše sredi nedeljskih dopoldnevov se počutijo kakor nebogljen jagenjček med širokim naborom ponudb širom naokrog prav ob tej nedeljskih uri. Vse številčnejše možnosti se pojavljajo, ki so kakor jate lačnih volkov, ki vztrajno odjedajo naša nedeljska evharistična slavja.

Zgodovina pozna obdobja, v katerih so bili kristjani bolj volkovi kot jagnjeta. Ali so nam tista obdobja v čast in Cerkvi v blagoslov?

Pomembno je da gremo kot »jagnjeta med volkove«, to je z blagostjo, ne pa s silo in arogantnostjo. To izključuje vsak poskus, da bi z mečem in silo vsilili evangelij. Med drugim sta Božja pomoč in zmaga učencem obljubljeni, dokler bodo ostali kakor jagnjeta; kakor hitro pa se spremenijo v volkove, začenjajo izgubljati. Moč je bolj ovira kot pomoč pri širjenju evangelija, razen če gre za moč oz. silo Svetega Duha.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: PixaBay

obj.: Neža Novak

Povej naprej.