Kateheze za zakonske skupine 2024/25: Telesna dela usmiljenja

Objavljeno: 03. 09. 2024

|

Kategorije: Družina, Zakonci

Kateheze za <strong>zakonske skupine</strong> 2024/25: <em>Telesna dela usmiljenja</em>

Konec letošnjega decembra bomo vstopili v jubilejno leto 2025, ki je sveto lete vere in upanja. Vero živimo v dejanju in resnici. Naša dejanja najbolje razkrivajo, v kaj zares verujemo. Apostol Jakob nas opominja, da je vera brez del mrtva.

Kadar poslušamo o telesnih in duhovnih delih usmiljenja, imamo običajno pred očmi naš odnos do revežev, brezdomcev, bolnikov, zapornikov, umirajočih, žalujočih … Navadno ne razmišljamo o odnosu do zakonca.

Pa vendar je možu od vseh oseb ‘najbližja’ njegova žena in ženi ni nihče bližji kot njen mož. Ko bomo stopili pred Boga in bomo vprašani po ljubezni do bližnjega, bomo dajali odgovor, kakšni smo bili v prvi vrsti do zakonca in kako se je to kazalo v naših dejanjih.

Na to vprašanje želita v svoji knjigi odgovoriti zakonca Teresa Tomeo in Dominick Pastore. Štirinajst telesnih in duhovnih del usmiljenja sta vzela za izhodišče priročnika za zakonce z naslovom: Intimate Graces: How Practicing the Works of Mercy Brings Out the Best in Marriage (Intimne milosti: Z deli usmiljenja do najlepših sadov v zakonu). V njem raziskujeta, kaj v odnosu do zakonca pomeni ‘nahraniti lačnega’, ‘obiskati bolnega’, ‘reševati ujetega’, … itd.

V tem pastoralnem letu bomo po tej knjigi v sedmih katehezah, obogatenih s pričevanji, sledili sedmim telesnim delom usmiljenja v zakonskem življenju. V prihodnjem pastoralnem letu 2025/26 pa bomo nadaljevali s katehezami o duhovnih delih usmiljenja iz istega priročnika.

Tukaj je povezava do prve kateheze: 1. poglavje: Lačne nahraniti

Na tej strani bomo v nadaljevanju objavljali tudi vse naslednje kateheze:

1. Lačne nahraniti: Prepoznajte in odgovorite na zakončeva najgloblja hrepenenja
2. Žejne napajati: Uživajta vodo, ki osvežuje in obnavlja vajino ljubezen
3. Nage oblačiti: Varujta in negujta drug drugega v trenutkih ranljivosti
4. Popotnike sprejemati: Postanite “dom” za tistega, ki ga imate radi
5. Bolnike obiskovati: Podarite zdravilni dotik trpečemu
6. Jetnike reševati: Dovolite Bogu, da prevzame vaše srce
7. Mrliče pokopavati: Odgovorite na zakončevo najglobljo žalost in obžalovanje


Foto: Pastoralna služba

Obj.: L. M.

Povej naprej.