Podelitev odpustkaposebna milost Svetega leta

Objavljeno: 04. 10. 2024

|

<em>Podelitev odpustka</em> – <strong>posebna milost</strong> Svetega leta

Sveti oče papež Frančišek bo 24. decembra 2024 slovesno otvoril Sveto leto, ki je priložnost za poživitev vere in pomnožitev milosti v naših življenjih.

V spodnjih dokumentih pripenjamo dokument o podelitvi odpustka za grehe v Svetem letu Romarji upanja.
Prav tako pripenjamo tudi PPS, ki ga lahko uporabite za lastne potrebe.

Na poseben način pa smo prav »v jubilejnem svetem letu poklicani biti oprijemljivo znamenje upanja za številne brate in sestre, ki živijo v težkih razmerah« (Spes non confundit, 10): Odpustek je torej povezan tudi z deli usmiljenja in pokore, ki pričujejo o spreobrnjenju. Po Kristusovem zgledu in naročilu je treba vernike spodbujati k pogostejšemu opravljanju dobrih del ali del usmiljenja, zlasti v služenju bratom in sestram, ki jih bremenijo različne stiske. Zlasti naj »ponovno odkrijejo telesna dela usmiljenja: lačne nasičevati, žejne napajati, popotnike sprejemati, nage oblačiti, bolnike obiskovati, jetnike reševati, mrliče pokopavati.« (Misericordiae vultus, 15), prav tako naj »ponovno odkrijejo duhovna dela usmiljenja: grešnike svariti, nevedne učiti, dvomljivcem prav svetovati, žalostne tolažiti, nadležne prenašati, žaljivcem odpustiti, za žive in mrtve Boga prositi.” (prav tam).

Prav tako bodo lahko verniki prejeli svetoletni odpustek, če bodo brate in sestre v stiskah ali težavah (bolnike, zapornike, ostarele osamljene, invalide …) primerno dolgo obiskali, kakor da bi poromali v njih navzočemu Kristusu (prim. Mt 25,34-36) in bodo izpolnjevali običajne duhovne, zakramentalne in molitvene pogoje. Nedvomno bodo verniki lahko te obiske med svetim letom ponavljali in ob vsakem od teh obiskov, tudi vsakodnevnem, pridobili popolni odpustek.

Svetoletni popolni odpustek bo mogoče prejeti tudi s pobudami, ki konkretno in velikodušno uresničujejo duha pokore, ki je duša jubileja, zlasti s ponovnim odkritjem spokorne vrednosti petkov:

– tako da se v duhu pokore vsaj za en dan vzdržijo jalovih motenj (resničnih in tudi virtualnih, kot jih npr. povzročajo mediji in družbena omrežja) in presežne potrošnje (npr. s postom ali zdržkom v skladu s splošnimi cerkvenimi pravili in smernicami škofov) ter z darovanjem sorazmerne vsote denarja ubogim;

– s podpiranjem verske ali družbene dobrodelnosti, zlasti v korist obrambe in zaščite življenja v vseh njegovih fazah in same kakovosti življenja, od zapuščenih otrok, mladih v težavah, do ostarelih v stiskah ali osamljenih, migrantov iz različnih držav, »ki zapuščajo svoje dežele v iskanju boljšega življenja zase in za svoje družine« (Spes non confundit, 13);

– s posvečanjem ustreznega dela svojega prostega časa prostovoljnim dejavnostim, ki so v interesu skupnosti, ali drugim podobnim oblikam osebnega prizadevanja.


PDF: O PODELITVI ODPUSTKA, prevod: p. Nikolaj Aracki Rosenfeld

PPS: SVETO LETO 2025, SVETO LETO 2025 pdf


pripravil: p. Nikolaj Aracki Rosenfeld

objava: Neža Novak

Povej naprej.