Sobota, 27. julij 2024: Pustite naj oboje raste do žetve

Objavljeno: 26. 07. 2024

|

Sobota, <em>27. julij 2024:</em> <strong>Pustite naj oboje raste do žetve</strong>

Pustite naj oboje raste do žetve

Pustite, naj oboje skupaj raste do žetve,« odgovarja Gospod v evangeliju tistim, ki predlagajo, da bi izruvali plevel, ki raste med žitom.

Prilika iz evangelija nas spominja na kruto resnico našega življenja, da se Božja beseda vedno srečuje z ovirami, ki ogrožajo njeno rast. Dobro mora vedno računati na svojega zajedalca – zlo.

Prijatelj duhovnik je pripovedoval, koliko je vložil v vzgojo mladih. Prirejal je zanje srečanja, jih vodil na duhovne vaje, šel z njimi na počitnice … Pa je v skupino prišel samo eden, ki je začel  razdirati njegovo delo. Speljeval je mlade drugam in uničeval njegovo delo. Sovražnik vedno seje zlo. Koliko staršev bi znalo veliko povedati o podobni izkušnji! In kako hitro in lahko se zaseje slabo seme!

Zlo pa ni samo zunaj naše skupnosti, ampak tudi v skupnosti sami in celo v srcu vsakega. Številni ljudje bi danes radi videli, da bi bila krščanska skupnost, Cerkev, popolna in brez napak. Pa, žal, ni. Vsak človek je bojno polje, kjer Gospod skrbno seje dobro, sovražnik pa zvijačno seje zlo. Zato tudi v priliki nastopa dvojnost semen (dobro, zlo), dvojnost sejalcev (Gospod in sovražnik) in dvojna možnost rešitve (pustiti ali izruvati ljuljko). Velja tudi: bolj kot si kdo prizadeva za dobro, bolj se sovražnik trudi, da seje zlo. Kako samo »uživajo« nasprotniki Cerkve, če kdo njenih članov greši!

V človeški zgodovini se bojujeta dobro in zlo. Moramo si prizadevati, da bi izruvali plevel v sebi in okrog sebe, a bodimo pri tem previdni: »Posvečeno nasilje« je najslabše, ko v »službi dobrega« dela nasilje nad človekom. Na to nas spominja tudi evangeljska podoba: ljuljka se v začetku ne razlikuje od žita, pozneje pa se tako dobro ukorenini, da z izruvanjem plevela poškodujemo tudi žito.

Zmaga dobrega bo nastopila šele ob koncu časov in ta bo Božje delo, ne pa sad naše nasilne »akcije«. Pred tem je čas potrpljenja, našega in Božjega, ki vidi naše zlo in zlo drugih kot prostor, kjer nastopa Božje usmiljenje, ki ga stalno doživljamo.


pripravil: Ervin Mozetič

foto: PixaBay

obj.: Neža Novak

Povej naprej.