Kdo je ženska v Božjih očeh?

Objavljeno: 25. 09. 2024

|

Kdo je <strong>ženska</strong> v <em>Božjih očeh?</em>

Ženska je v Božjih očeh ustvarjena z globoko dostojanstvom, ki izvira iz Božjega načrta stvarjenja. Ustvarjena je bila iz ljubezni, kot enakopravna partnerica moškemu, nosilka življenja, ljubezni in lepote. Svetopisemski opis stvarjenja razkriva veličastno resnico, da je ženska ustvarjena po Božji podobi in s tem nosi v sebi božanske lastnosti sočutja, ljubezni in skrbi za druge.

V pismu ženskam papeža Janeza Pavla II. najdemo ganljiv izraz spoštovanja in občudovanja do žensk. Papež je v pismu poudaril, da imajo ženske posebno sposobnost prepoznavanja drugih oseb, odnosov in njihove edinstvenosti. Ta sposobnost temelji na ženski intuiciji in čustveni globini, ki žensko povezuje z Bogom in ustvarja posebno občutljivost za skrivnost življenja. Papež piše: »Hvala tebi, ženska – že samo za to, ker si ženska!« S temi besedami izkazuje spoštovanje do ženskega daru ženstvenosti, ki je Božji dar za svet. V istem pismu pa izraža tudi hvaležnost za vlogo žensk kot mater, delavk, učiteljic in nosilk človeške kulture. Hkrati pa ima ženska poseben dar za sočutno in čustveno navezanost. Znotraj družine pogosto uresničuje to čustveno povezanost, saj je skozi zgodovino veljala kot tista, ki povezuje družino in skrbi za njeno enotnost. Njen dar za nego, vzgojo in ljubezen predstavlja temeljne vrednote, ki oblikujejo zdrave odnose in zagotavljajo čustveno varnost. Izjemna moč sočutja ženski omogoča globlje razumevanje drugih in ustvarjanje zdravih, ljubečih vezi v zakonu, družini in širši družbi.

Mnoge pomembne osebnosti v zgodovini so prepoznavale velik prispevek žensk za družbo. Florence Nightingale, pionirka sodobnega zdravstvenega varstva, je nekoč dejala: »Ženska ima moč, da iz sebe naredi, kar hoče.« Ta citat izraža pomembno resnico, da je ženska poklicana, da v polnosti uresniči svoje darove, talente in potencial, ki jih je prejela od Boga. Sveta Edith Stein je v svojem razmišljanju o ženski zapisala: »Posebno poslanstvo ženske je, da oblikuje in vzdržuje človeške vezi, ki so temelj družine in družbe.« S tem je poudarila globoko človeško in duhovno vlogo žensk pri gradnji odnosov.

V Božjih očeh je torej ženska nosilka edinstvene lepote in milosti, saj njen dar življenja in ljubezni presega zgolj biološko resničnost. Kot mati, prijateljica, sestra in žena odseva Božjo brezpogojno ljubezen in se s tem uresničuje v svojih odnosih. Ženska je hkrati poklicana k temu, da uresniči svoje duhovno poslanstvo – ne le v zasebnih, ampak tudi v družbenih in cerkvenih vlogah. Janez Pavel II. je zapisal: »Ko pišemo o razumevanju žensk, pišemo o razumevanju človeštva, saj se v ženski odraža celotna skrivnost človeškega dostojanstva.«

Ženska v Božjih očeh je torej tista, ki s svojo ljubeznijo, modrostjo, nežnostjo in odločnostjo skupaj z moškim gradi Božje kraljestvo na zemlji.


foto: Canva

pripravila: Neža Novak

Povej naprej.