Loading dogodki

Mlada Edith Stein se je spraševala: Od kod prihajamo? Kam gremo, ko umremo? Kdo je Bog? … 

Po svojem spreobrnjenju ugotavlja: »Bog je resnica. Kdor išče resnico, ta išče Boga, pa če se tega zaveda ali ne.« Prav tako ugotavlja: »Držati se Kristusa – tega ne moremo, ne da bi hkrati hodili za njim.«

 

Iz življenja …

Edith Stein se je rodila 12. oktobra 1891 na Poljskem kot enajsti, najmlajši otrok judovskih staršev. Čeprav je bila vzgojena po vseh predpisih judovske vere, je mlado Edith svet šole oddaljil od vere. Že pri trinajstih letih je postala ateist. Odločila se je za študij filozofije in doktorirala. Predavala je na številnih univerzah, pisala razprave, govorila osem jezikov in si pridobila velik ugled, a se ni ustavila.

Še naprej je nadaljevala z iskanjem resnice, dokler ni naletela na avtobiografijo sv. Terezije Avilske. Tedaj je doživela popolni preobrat in se pri enaintridesetih letih kljub uspešni karieri in velikemu nasprotovanju matere krstila ter enajst let pozneje (1933) pridružila karmeličankam v Kölnu in prejela ime Terezija Benedikta od Križa.

Hitlerjev vzpon na oblast in preganjanje Judov nista prizanesla niti Edith niti njen sestri Rozi, ki se je prav tako spreobrnila v katoličanko. Leta 1938 se je Edith s pomočjo skupnosti pretihotapila čez mejo na Nizozemsko in bila sprejeta v samostan v Echtu. Tu je začela s pisanjem pomembne študije Znanost križa (Kreuzeswissenschaft), a je ni dokončala.

Aretirali so jo in 9. avgusta leta 1942 usmrtili v plinski celici v koncentracijskem taborišču Auschwitzu.

Sv. papež Janez Pavel II. jo je leta 1998 razglasil za svetnico, naslednje leto pa za sozavetnico Evrope, skupaj s sv. Brigito Švedsko in sv. Katarino Siensko.

»Verovati v svetnika ne pomeni nič drugega, kakor čutiti v njem navzočega Boga.«

(sv. Edith Stein)

Gradiva:

 

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše