Loading dogodki

Marjeta Ebner je srednjeveška mistikinja.

 

Iz življenja …

Marjeta Ebner se je rodila okoli leta 1291 v Donauwörthu v Nemčiji v plemiški družini.

Petnajstletna je vstopila v bližnji samostan dominikank. V tem samostanu je bila od svojega enaindvajsetega leta nenehno bolna; ni mogla jesti ne piti, tako da se je vedno bolj umikala od samostanske skupnosti. Pojavile so se ji otekline in ohromelost, tako da je bila priklenjena na posteljo. V tem času je imela videnja, v katerih se je neprestano pogovarjala z Jezusom. Zelo je gojila pobožnost do Srca Jezusovega in delala strogo pokoro, pa četudi je bila zaradi tega zelo krhka.

Leta 1325 se je za dve leti vrnila domov zaradi oboroženih spopadov okrog samostana. Tedaj se je njeno zdravje vidno izboljšalo. Ko se je v samostanu ponovno vzpostavilo redovno življenje, se je bolj povezana s skupnostjo.

Pri enainštiridesetih letih je prvič srečala duhovnika Henrika iz Nördlingena, ki jo je duhovno spremljal. Seznanil jo je s spisi mistikov in jo spodbujal, naj svoje izkušnje zapisuje še naprej. Marjeta je namreč začela pisati duhovne zapiske že od leta 1312. In tako je počasi nastal njen dnevnik z naslovom »Knjižica«. V njem so zapisane njene vizije, molitve in izvlečki iz pisem.

Naj omenimo kot znamenitost, da je njeno dopisovanje z duhovnim spremljevalcem najstarejše ohranjeno dopisovanje v nemškem jeziku.

Marjeta je umrla 20. junija 1351 v Mödingenu.

Šele po 600 letih češčenja jo je papež Janez Pavel II. leta 1979 razglasil za blaženo.

 

Upodobitve

Umetniki jo upodabljajo kot redovnico dominikanko s križem in otrokom, v zamaknjenju.

 

Gradiva:

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše