Loading dogodki

Sv. Alojzij Gonzaga je najpogosteje upodobljen kot deviški mladenič z lilijo.

Je zavetnik mladih, zlasti študentov; je pomočnik pri izbiri poklica, ker je znal izbrati!

 

Iz življenja …

Rodil se je 9. marca 1568 na gradu Castiglione v Italiji kot najstarejši sin od sedmih otrok. Ker je bil zelo slaboten novorojenček, so ga krstili v sili, in preživel je.

Oče ga je uril v vojaških spretnostih kot bodočega dediča grofije, a za razliko od večine ljudi, ki zgrabijo za vse ponujeno, je Alojzij brez večjega razmisleka hodil po poti odpovedi!

Pri devetih letih je v cerkvi  v Firencah pred Marijino podobo naredil zaobljubo čistosti za vse življenje. Ker je živel v razkošju, sijaju in nenehnih zabavah, je bil namreč precej izpostavljen tovrstnim skušnjavam. Kasneje so ga klicali: »deviški mladenič«.

Pri sedemnajstih je sledil nov korak v odrekanju. Mladi Alojzij se je kljub očetovemu nasprotovanju odrekel dediščini in vse prepustil mlademu bratu Rudolfu.

Sam je vstopil k jezuitom v Rimu, kjer je živel skromno in preprosto redovno življenje. Glavno oporo je našel v predani molitvi, stalnem pogovoru z Bogom. Prav zaradi tega ga umetniki pogosto upodabljajo kot mladeniča pred razpelom.

Zelo rad pa je pomagal ljudem. Ko je v Rimu razsajala kuga, je prostovoljno stregel bolnikom in se pri tem tudi sam okužil s to strašno boleznijo.

Umrl je 21. junija 1591, star komaj triindvajset let.

 

Upodobitve

Umetniki sv. Alojzija Gonzaga ga upodabljajo v jezuitski obleki z lilijo, križem, lobanjo ali rožnim vencem.

 

Zavetnik

Je zavetnik mladih, zlasti študentov; je pomočnik pri izbiri poklica, ker je znal izbrati!; proti kugi in očesnim boleznim.

 

Gradiva:

 

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše