Loading dogodki
Ponavljajoč dogodek Ponavljajoč dogodek: Sveti <strong>Bonifacij</strong>: <em>Ledeni</em> mož

Sv. Bonifacij je tretji od ledenih mož (Pankracij, Servacij, Bonifacij), ki godujejo od 12. do 14. maja.

Naši predniki so veliko dali na ledene može. V dneh njihovih godov so kurili po sadovnjakih in vinogradih, da bi se obvarovali slane in pozebe. Ko so bili ti nevarni dnevi mimo, so si končno lahko oddahnili.

 

Iz življenja …

Po izročilu se je Bonifacij rodil v Rimu. Bil je suženj, upravitelj velikega premoženja mlade Rimljanke Agleje. Oba sta bila kristjana, a sprva nista živela krščansko. Agleja je Bonifacija zaradi njegovega dekadentnega življenjskega sloga poslala v Malo Azijo, kjer je ravno divjalo preganjanje kristjanov pod cesarjem Galerijem. Od tam naj bi ji prinesel relikvije rimskih mučencev, ki jih je častila in se jim priporočala.

V Tarzu v današnji Turčiji je Bonifacij spoznal, kako kruto mučijo in pobijajo kristjane. Njihovo pričevanje o veri in zaupanje v Boga, ko so umirali, sta ga tako ganila, da se je nenadoma tudi sam prepoznal za kristjana in se spreobrnil.

Preganjalci so ga takoj zgrabili, mučili in potopili v kotel vrele smole. Ker je bil še živ, so ga na koncu obglavili. To se je zgodilo 14. maja 306.

Njegovi spremljevalci so našli njegovo truplo in ga prinesli Agleji v Rim, skupaj z zahtevanimi relikvijami mučencev. Ta se je spreobrnila in Bonifacija pokopala v Rimu, na njegovem grobu pa zgradila cerkev. Svoje imetje je razdelila ubogim in se umaknila v samostan.

 

Upodobitve

Večina umetnikov upodablja njegovo mučenje v vreli smoli.

 

Foto: Pixabay

Pripravila: dr. Brigita R. Perše