Loading dogodki

Sv. papež Janez Pavel II. je 3. decembra 1995 Evgena Mazenoda, škofa in ustanovitelja misijonske kongregacije oblatov brezmadežne Device Marije, razglasil za svetega. Ta kongregacija danes šteje preko 8.000 članov.

 

Iz življenja …

Sv. Evgen Karel Jožef Mazenod se je rodil leta 1782 v Aix-en-Provence v Franciji v plemiški družini. Njegovo otroštvo je bilo zaradi prepirov in nerazumevanja v družini zelo burno, in kar je na koncu pripeljalo do ločitve staršev. Ker so bili plemiškega stanu, so se morali pred začetkom francoske revolucije izseliti v Italijo.

Evgen se je v Francijo vrnil leta 1802. Po krajši verski krizi je v Parizu vstopil v bogoslovno semenišče. Bil je velik častilec Matere Božje in zgledni teolog. Duhovniško posvečenje je prejel leta 1811. Ker je rad pomagal najnižjim v družbi, si je prislužil “upor” aristokracije. Od leta 1823 je služboval na škofiji Marseille, in sicer sprva kot generalni vikar, štiri leta kasneje pa kot škof.

Veliko pristaniško mesto Marseille je tedaj hitro raslo, in zaradi česar je moral v svoji škofiji ustanavljati nove župnije, graditi nove cerkve (tudi katedralo), obnavljati stare cerkve … Z duhovniki je bil zelo povezan. Poskrbel je za številne karitativne ustanove, za preganjane duhovnike, katehezo mladih, duhovne poklice … O njegovem delu v Marseillu je Timon David zapisal, da je v 37 letih upravljanja škofije, sprva kot generalni vikar in kasneje kot škof, opravil toliko dela, za katera bi normalno potrebovali petnajst stoletij.

Ne le v svoji škofiji, ampak tudi v splošni Cerkvi, je sv. Evgen naredil veliko dobrega z ustanovitvijo kongregacije oblatov brezmadežne Device Marije (laikov in duhovnikov), ki se je posvetila misijonarjenju med ubogimi. Papež Pij XI. je te oblate imenoval »specialisti za težke misije«, kajti ti misijonarji so bili raztreseni po skrajnem ameriškem severu in neskončnih prostranstvih otokov na Tihem oceanu.

Sv. Evgen je umrl 21. maja 1861.

 

Zavetnik

Sv. Evgen je zavetnik neurejenih oz. težavnih družin, ker sam izhaja iz družine, kjer so bili doma prepiri in nerazumevanje.

 

Gradiva:

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše